Åsas hundar

Alla inlägg under april 2010

Av Åsa - 22 april 2010 09:42

Eslövs brukshundklubb hade träff med Studiefrämjandet igårkväll, tema verksamhetsutveckling. Mycket intressant och roligt, och jag hade med mig massor av tankar hem! Förutom att diskutera hur vi kan utveckla klubben, och hur vi vill utveckla klubben (viktigt att veta först!), halkade vi in på en massa sidospår. Ett av de jag tyckte var verkligt intressant var det här med fördomar, hur man ser på människor och hur det påverkar mitt förhållningssätt.


Med en liten hund kan jag ibland känna att man inte blir riktigt tagen på allvar i träningen. "Men hon är ju så söt i sitt tjänstetecken" eller "Hon gör nog sitt bästa" istället för "Hon har för dåligt tempo till figurant, jobba med att höja belöningskvaliten hos figgen". Det är liksom ingen som räknar med att hon ska kunna prestera något...

Det har irriterat mig emellanåt att folk har fördomar mot mig och min hund, att de blir överraskade när vi faktiskt visar upp något som är riktigt bra. Det irriterar mig ännu mer när de blir imponerade när Popsy utför ett moment dåligt...bara för att hon är just "liten och söt".


Igår upptäckte jag till min förskräckelse att jag har precis lika många fördomar.

Min bild av en agilityhund? Skällig och överstressad, med en matte som premierar fart framför korrekt utförande.

Skyddet? Schäfer eller malle, husse som tycker att det är "coolt" när hunden biter och glömmer att hunden ska kunna koppla om och släppa lika snabbt.

Bruks? Skogsnisse i gröna jaktkläder utan någon precision i lydnadsmomenten.


OK, det är KRAFTIGT överdrivet och jag känner många som absolut inte stämmer in på min bild på något sätt eller vis. När jag tänker efter känner jag nog egentligen ingen som stämmer in på min bild... Varför är det då fortfarande den första bilden som dyker upp i huvudet?

Kan det vara så att jag undermedvetet letar efter detaljer som konfirmerar att jag har rätt, och "silar bort" övriga upplysningar som jag får genom ögon och öron? Jag ser de gröna byxorna och vandrarkängorna, konstaterar att hunden spårar som en gud, och ser inte att den också har en superfin kontakt till och från spåret och sitter snabbt och rakt vid vänstersidan?

Kan det vara så att mitt sätt att agera lyfter fram de drag som jag är övertygad om finns där? Att jag är tror att en hund kommer att skälla, och genom mitt eget agerande omedvetet framkallar just det?


"Ta först bort bjälken i ditt eget öga..."

ANNONS
Av Åsa - 21 april 2010 08:33

Nej, jag tröttnar aldrig på de små liven...:)

            

ANNONS
Av Åsa - 21 april 2010 08:23

På minus-sidan: 1,5 timme i bilkö på E22an på väg hem från jobb. Hann inte åka hem och byta kläder, äta, och ta hundarna på en promenad, utan fick åka direkt till klubben. Underbara maken mötte mig på vägen och lämnade regnkläder.


På minus-sidan: Regn. Och SNÖ! På första träffen med valparna...


På plus-sidan: Första träffen med sex underbara valpar...Ulliga, glada, mysiga, underbara valpar med ägare som är precis så bra som man önskar.


På plus-sidan: Min fantastiska medhjälpare Anna-Lotta som håller reda på mig, fixar fika, och engagerar sig i både valpar och ägare.


Ärligt talat - det inte bara väger jämnt, det väger över på plus :)

Av Åsa - 20 april 2010 08:20

Nu ligger mina kurser för sommar och höst uppe! Välj mellan trix/vardagslydnad, tävlingslydnad, avslappning/uppmärksamhet, rallylydnad, eller ren klickerträning. Välkommen in på www.canis.se/skane eller www.asashundar.se .

Av Åsa - 18 april 2010 16:20

Mårran börjar få löpöron. Hon håller sina öron på ett särskilt sätt när höglöpet närmar sig, omöjligt att missa...

Popsy har precis börjat löpa, och var seg och tråkig på träningen. Vi körde lite fritt följ språng marsch, frivilliga GF, och några långa rutskick med gömd leksak i rutan, och visst gjorde hon vad hon skulle men utan sin vanliga fart och glädje. Nu följer tre veckor av seg Terrier som GÄRNA hälsar på andra hundar. Och vi som ska visa elitmomenten på lördag...Suck!


Någon som har lust att låna ut en klickertränad elithund under lördagen 24/4 och lördagen 8/5 (examen)? Gärna en vars tränare uppför sig exakt som jag så att vi förstår varandra utan att ha tränat ihop innan...

Av Åsa - 17 april 2010 17:53

Idag har jag haft ett underbart gäng på klicker introduktionskurs, och känner mig fylld på energi och inspiration! Klickermänniskor är härliga helt enkelt. För första gången kände jag att min planering inte hanns med, eftersom frågor och diskussion tog mycket mer plats än vanligt. Superkul!!!

Det är lite knepigt att planera en "förstaträff" för nya klickertränare - vad hade jag själv velat veta när jag startade? På hemsidan ligger en artikel + en film som kanske ger några svar...Eller kanske bara väcker fler frågor...


Väl hemma hade Popsy mobbat husse hela dagen, så det fick bli lite träning på app-dir i trädgården. Eftersom hon verkligen hade varit störig så väntade jag tills hon självmant la sig i sängen och slappnade av innan det blev träningsdags, jag gillar inte tjat!

1. Springa till konen trots att apporterna ligger utspridda runtomkring. Svårt!

2. Dirigering från konen på fullt avstånd till apporterna. Svårt!

3. Lägga ihop de båda (med kort avstånd till konen). Hon satte kedjan perfekt, och jag upprepade inte.

Nu är hon trött och nöjd :) Och jag likaså...


Av Åsa - 16 april 2010 09:48

Sista tackan har lammat - fyra svarta småttingar såg dagens ljus igårkväll. Alla pigga, alla ömt omhuldade av mamma Blackie. Få se om hon fixar att ta hand om samtliga, hon tänker göra ett allvarligt menat försök! Mitt största problem kommer att bli att se skillnad på de små pyrena...

Av Åsa - 15 april 2010 15:30

Jag tog mig i kragen och åkte till Rövarkulan och la ett spår till Mårran. Lite småknepigt med kuperad terräng, över stigar, och genom en campingplats, men hon löste problemen ett i taget. Två gånger tappade hon spåret, första gången ringade hon och andra gången vindade hon sig tillbaka, helt utan hjälp från mig (som jag är medveten om iaf). Popsy var lös vid sidan och hängde med på en kant :)

Hemma igen fick Popsy en träningsstund, med fokus på högersvängarna som gick åt skogen igår. Ny plan, sakta ökande kriterier, och en bra belöningsplacering så funkade både höger om och helt om i språng marsch felfritt och ljudlöst! Vi avslutade med två minuters platsliggning med dold förare, inga problem utan hon var lugn och nöjd. Men nu är det ju trädgården, i sol och värme...


Alla övriga djur mår utmärkt, inget mer drama nu på ett tag hoppas jag!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se