Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 29 april 2010

Halta Lotta

Av Åsa - 29 april 2010 07:14

Vi har ett trebent lamm.

För ca en vecka sedan upptäckte vi att en av fyrlingarna inte stödde på ena frambenet. Fånga in lammet, undersöka, känna - något är väldigt konstigt i bogen och frambenet bara hänger. Missbildad från födseln? Inte omöjligt. Eller trampad på, mamma Blackie är en bra mamma men ibland lite burdus när det vankas mat.

Vad gör man? Där var ingen smärtreaktion (som vi kunde märka), hon är pigg, verkar glad, skuttar fint på tre ben, slåss om mammas spenar med de andra tre, och hänger liksom med flocken utan problem. Vi beslutade oss för att göra ingenting, och ge henne en chans. Tyvärr har vi ingen möjlighet att lägga mycket pengar på ett lamm, men förutsatt att hon fortsatte verka pigg och glad valde vi att inte avliva.


Minst var hon redan från början, och med ett flasklamm var det enkelt att sticka åt Halta Lotta lite extra mjölk när hon ändå låg och vilade. Hon är skygg och går INTE att fånga om hon inte vill (hur snabbt kan man egentligen springa på tre ben? Otroligt!), så vi har passat på morgon innan fåren släpps ut, och kväll när de kommit in.

Igår när jag matade Smulan vid femtiden kände jag plötsligt någon som kom snett bakifrån och sultade på mina fingrar på den lediga handen. Lilla Lotta har helt klart fattat att det finns en "extramamma" som delar ut mjölk...:)


Är det rätt? Att låta henne leva? Jag vet inte. Jag TROR inte att hon har ont. Jag tycker mig se livsglädje och vilja. Samtidigt gör det ont i hjärtat att se henne springa på tre ben så fort hon kan när hela flocken sätter fart, ynkligt bräkandes, för då hinner hon inte med (tack och lov händer det inte vidare ofta, mina hagar innehåller inte så många faror). Är det bara egoism att inte kunna avliva en defekt lammunge "för hon är ju så söt"? Eller hade det varit känslokallt och cyniskt att avliva henne direkt och slippa problemet?


Kanske ska undvika att börja en torsdag med att fundera över livets stora frågor...


 
ANNONS
 
Ingen bild

Malin m Birk o Mio

29 april 2010 19:02

Kan vara benbrott, sånt händer. Kan läka bra och fort på ett litet lamm (lite beroende på var det sitter), jag kanske ska ta o hälsa på Reo i helgen ;-). Om inte annat så har du mitt nummer om du vill diskutera :-).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se