Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 22 mars 2010

Pavlov ställer till det

Av Åsa - 22 mars 2010 07:22

Igår tränade vi på planen för första gången på evigheter (den var faktiskt helt OK, men blåsig).

Jag ville få till en ingång på plan och ett fritt följ med kommendering, och värmde upp utanför planen. Popsy var pigg och glad och träningsvillig, mycket leksak!

Helena kallade in oss på planen. Två meter från grinden vek Popsy från min sida, sprang bort till bilen, och stod och darrade och tittade olyckligt på mig. What?

Inte lönt att försöka få till en snygg ingång och ett tävlingsmoment, jag behöver först och främst mota bort Pavlov från min stackars hund!


Jag har en väldigt levande bild av Pavlov som representant för när hundens känslor och reflexer tar över, antingen så att hunden blir stressad och rädd, eller överlycklig och upphetsad, eller frustrerad och utåtagerande. När Pavlov är alltför påtaglig förlorar hunden sin förmåga att tänka, det är helt enkelt en annan del av hjärnan som tar över. Mitt jobb som tränare är då att mota bort Pavlov till ett lagom avstånd, där han gör nytta istället för skada. (På samma sätt representerar Skinner hundens förmåga att tänka och välja, de operanta beteendena. Skinner vill jag alltid ha nära.)

Högst personlig bild, men det hjälper mig att inte bli irriterad när hunden gör skumma saker, som att Popsy helt plötsligt är livrädd för planen och vägrar ställa upp när hon tio sekunder tidigare tränade jättefint.


Lilla Fröken har en lång historia av trevliga upplevelser inne på planen och brukar kunna bli av med Pavlov ganska snabbt, så jag bar helt enkelt in henne, stängde grinden, och satte igång med några pass enkla spontana grundfärdigheter (får henne alltid engagerad). Efter fem minuter var hon normal igen.

Vi tränade elitrutan, först konskick, sedan rutskick (inte fullt avstånd, måste ta tag i det), sedan kon + ruta, och tillslut ligg i rutan och inkallning ifrån rutan.

Sedan bytte vi och körde app-dir tävlingsmässigt med tre apporter. Hon gick på mitten ett par gånger, jag stoppade henne och dirigerade om, och de sista repsen var superfina. Och hon missade inte konen en enda gång!

Avslutade med näst sista sträckan i inkallningen, stå - inkallning - ligg, med leksaken kastad bakom. Det tar sig!

Och mittemellan blev det fritt följ med språng marsch, sakta marsch, och stegförflyttningar.


Naturligtvis funderar man när Fröken Terrier helt plötsligt beter sig konstigt, och ganska snart kom jag på det: sist vi tränade på planen hade vi skotträning som blev lite för mycket för Popsy. Hon har faktiskt inte varit på planen sedan dess, bara i klubbstugan eller utanför (slarvig matte!). Skönt att hitta en förklaring, även om det egentligen inte gör någon direkt skillnad för träningen.

Just det kan jag tycka är väldigt skönt med att träna klickerträning/beteendevetenskaplig träning, jag behöver inte veta VARFÖR hunden gör som den gör (även om det är intressant ibland). Jag behöver bara veta vad händer innan beteendet, hur ser beteendet ut, vad händer efter beteendet, och hur kan jag ändra omständigheterna så att hunden ändrar beteende. Sedan är resten finlir och genvägar, grunden är densamma. Timing, kriterier, frekvens, förstärkningskvalitet, och tillägg från mig: association (att få Pavlov att jobba mede mig, inte mot mig).


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se