Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 16 mars 2010

Föreläsning med Freddy, 6

Av Åsa - 16 mars 2010 10:10

Nu började tiden rinna ut...Freddy är en man med många ord och mycket att säga, och säkert 1/4 av hans material hann vi helt enkelt inte med. det sista han tog upp var lugnande signaler, eller i Freddys tycke den felaktiga definitionen lugnande signaler. Jag som både jobbar med lugnande signaler på egna hundar med gott resultat och lär ut dem spetsade öronen lite extra.


freddy började med att konstatera att just lugnande signaler verkar vara en "helig ko" för många, och hans påståenden har bemötts med ilska fler än en gång. Han anser att det är viktigt att ifrågasätta i stort sett allt, och kräva att forskningen är underbyggd. Jag håller med! Kanske är det så att just de lugnande signalerna har känts så självklara för mig att jobba med att jag inte har ifrågasatt exakt VAD det är som fungerar?


Kommunikation är en avsändare som ger en signal till en mottagare för att påverka mottagarens beteende på ett speciellt sätt. Där ska finnas ett biologiskt, medfött, eller inlärt samband mellan avsändarens intention och mottagarens reaktion.


Signaler ska uyppfylla följande kriterier:

* Ofta ritualiserade för att inte kunna missförstås

* Medfödd/inlärd benägenhet till utförande och förståelse

* De medfödda förstås omedelbart av alla artfränder

* Signalen har en enda betydelse

* Utförs alltid på samma sätt

* Utförs bara i en speciell typ av situationer

* Inväntar att mottagaren finns på plats

* Riktas mot mottagaren

* Upprepas om den inte fungerar första gången

En pacificerande signal är aggressionshämmande.

En lugnande signal är beteendedämpande.

För att ett beteende ska vara en lugnande signal ska det alltså alltid utföras i syfte att dämpa beteende. Inte ibland vara dämpande och ibland uppfodrande, och inte förekomma då det inte finns något att dämpa.


De tre säkra pacificerande signalerna är

1. Aktiv underkastelse

2. Passiv underkastelse

3. Vända bort blicken

(Tyvärr fick vi ingen genomgång av vad exakt aktiv och passiv underkastelse är, men det är vedertagna etologiska termer som man kan hitta i litteratur eller på nätet.)


Många av de som vi kallar lugnande signaler har vi fel fokus på.

Freddy höll upp en knuten näve framför sig och frågade hur vi tolkade den. Ilska? Segergest? Ömhet? En knuten näve används i samtliga dessa situationer - det är inte DEN som är signalen. Dignalen är i människans ögon, det vi säger. Näven är bara en förstärkare.

* Vända sidan/rumpan till: är inte lugnande I SIG. Det förekommer i lek, i kel, osv. Det kan dessutom vara potentiellt farligt, risk att bli biten. Det som är lugnande är bortvändandet av blicken, resten är en förstärkning.


Fler signaler mede fel fokus:

* Sätta sig/lägga sig. Utförs hela tiden, det är HUR de utförs som är viktigt.

* Långsamma rörelser, kan vara provocerande eller kan vara lugnande.

* Gå i båge

* Lekbugning, används ofta som "redo"-ställning i jaktsituation för att snabbt kunna skutta på ena eller andra hållet. Det som egentligen markerar lek är de små "busrörelser" som hunden uppvisar när den är i lekbugningen.


Beteenden med fysiologisk förklaring:

* Gäspning (forskare har ännu inte hittat meningen med gäspningen)

* Slicka nosen (utförs även i tiggande, för att saliven ökar)

* Smaska - samma som slicka

* skaka sig

* Klia sig

* Blinka, blunda


Att endast utföra de beteenden som klassas som "lugnande signaler" är inte lugnande. Effekten avgörs av HUR beteendet utförs. Alltså kan de inte kallas "lugnande/dämpande signaler.


Jag både håller med och håller inte med: det är en definitionsfråga. Jag ser ju hur Mårran gäspar när Popsy morrar på henne för att komma in under täcket, och hur Popsy svarar genom att slappna av. Men visst, Mårran vänder också bort blicken. Jag tror att signalsystemet är mer komplext än att bara säga att ett beteende endast är en signal om det endast används till en viss sak, hur många beteenden gör det? Hundar tittar bort, lägger öronen, höjer/sänker svansen av massor av anledningar, skulle då inte det vara signaler (redan fastställda som pacificerande signaler)? Men absolut har han en stark poäng i att titta på HELA hunden OCH situationen, och inte förlita sig på enstaka bitar av beteenden när vi försöker läsa våra hundar.

Jag kan förstå att han definitionsmässigt anser att begreppet "lugnande signaler" är felaktigt, men det betyder inte att vi som tränar hund och lever med hund inte har nytta av att känna till och använda dem - det fungerar bevisligen.


En frågestund följde om än ganska kort, Kerstin informerade om sina nya projekt, jag köppte ett par nya akyiveringsleksaker till hundarna (uppskattade) och sedan var det roliga slut. Många nya tankar och intryck tar jag med mig! 
ANNONS
 
Ingen bild

Malin m Birk o Mio

16 mars 2010 14:46

TACK!!!! för att du delar med dig! Intressant! Vi hörs!

 
Martina o Villgott

Martina o Villgott

16 mars 2010 14:52

Intressant...väldigt intressant..läser vidare..

http://villgott.wordpress.com

 
gunnel

gunnel

17 mars 2010 12:44

Tack! Din blogg är verkligen läsvärd. HAr lagt in dig bland mina favoriter
hälsar
Gunnel från tävlingsinstruktörskursen

http://www.cattledogs.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se