Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 25 februari 2010

Vikten av fantasi i träningen

Av Åsa - 25 februari 2010 14:37

För några veckor sedan fick vi i uppgift på instruktörsutbildningen att hitta minst tre nya sätt att träna in framåtsändande på. Vi hittade betydligt fler:


1. Lära hunden baklänges framåtsändande. Börja från gruppen, backa därifrån, för att få koncentration och långsamt tempo.

2. Tvärtom belöning: belöning konsekvent bakom hunden, hunden ska gå ifrån belöningen för att få springa till den.

3. Grupphjälp – byt förare och kör ett framåtsändande med någon från gruppen för att få rätt sinnesstämning (kräver ett inlärt framåtsändande).

4. Människorna ”faller” om inte hunden saktar in och är försiktig förbi.

5. Framåtsändande ner i vattnet, med strandkanten som ”avsaktare”.

6. Framåtsändande till ”bollbana”, med många bollpinnar på båda sidor för att få en lugnare hund. Ev samma sak med matskålar.

7. Lång grupp med många människor, snabbt fram till gruppen, en av de sista människorna belönar. Gruppen kan bilda tratt, smalna av, belöningspunkten är lätt att ändra.

8. Snömetoden (eller djup sand). Trampa upp en gång fram till gruppen, ingen gång efter gruppen. Lättsprunget innan, svårsprunget efter.

9. Nollfelsmetoden: Två linor, en som går framåt och en som går bakåt. Styr hunden exakt! Kräver att hunden har lärt sig att villigt följa med i kopplet.

10. Sexveckorsvalp: frivillig inlärning med en tik som redan kan. Härma mamma.

11. Småhundsmetoden: limma ihop med en större hund som redan kan, hanhundsvarianten följer en löptik.

12. Jaktmetoden: använd ”lilla bytet” för att få bra fart fram till gruppen, preparera med något äckligt för att sedan få ner tempot.

13. Fiskespö med korvbit framför hunden för att få ett bra framförgående.


Naturligtvis är långt ifrån alla genomförbara eller ens önskvärda, men "skapandeprocessen" gjorde att vi funderade i lite nya banor.

Jag funderade i veckan över hur kul det hade varit om man hade närmat sig alla nya moment med samma öppenhet och nyfikenhet. Ibland tror jag att vi har för bråttom att börja träna, och missar att verkligen fundera över HUR vi vill träna...Fundera - planera - träna - utvärdera reduceras till de tre sista (i bästa fall).


Sedan funderade jag lite till, jag upplever nog ändå att de flesta tränare är ganska duktiga på kreativa problemlösningar i tävlings- och trix-träningen. Men vardagslydnaden? Där tenderar iallafall jag att "fastna" i gamla vanor och metoder.


Veckans utmaning: Hitta minst fem helt nya sätt att träna "gå fint i kopplet". Genomförbara eller inte spelar ingen roll. Släpp fantasin loss!


 
ANNONS
 
Camilla

Camilla

26 februari 2010 01:55

Jag tänker INTE anta utmaningen med "gå fint i koppel", trots att jag verkligen skulle behöva det ;) Jag är för lat för att ens träna det med de metoder jag redan kan, tyvärr...

Men framförgående ska vi ju börja om med snart, och varför inte ett fiskespö ;)

http://kito.photoweb.se

 
Ingen bild

Margareta

26 februari 2010 13:24

Bra idé att skaka om lite i hjärnkontoret. Idén med bakomplacering är inte så dum. Med en blixtsnabb hund och en matte som är dålig att kasta så är det omöjligt för mig att kasta bollen över huvudet på Ztella i hennes fartriktning utan att hon vänder sig om och fångar bollen. Kanske kan det funka att enda sättet att få den roliga bollen är att vända sig framåt och gå från den? Lättare också för mig att hindra henne att ta den än när man placerar belöningen framför i fartriktningen eller bakom henne i en inkallning.

 
Tina

Tina

3 mars 2010 16:27

Vilken rolig idé. Massa bra tips för framåtsändandet.l

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se