Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 16 februari 2010

Vad påverkar mitt träningssätt?

Av Åsa - 16 februari 2010 10:17

Jag har funderat lite över vad som påverkar mig som hundtränare, varför jag tränar som jag gör när någon annan tränar helt annorlunda. I min värld har naturligtvis jag rätt, jag tränar ju på det sätt jag tror mest på. Men det gör säkert alla andra också! Dessutom ändras mitt träningssätt med tiden, jag lär mig och utvecklas och byter metod. Varför gör jag som jag gör?


Framför allt gör jag - som alla andra - det som jag tror lönar sig mest. Beteendelagarna påverkar mig lika mycket som min hund. Jag jobbar för att antingen få något (en hund som gör som jag vill) eller undvika något (en hund som gör tvärtemot det jag vill). De val jag gör, helt omedvetet eller mycket medvetet, baseras på vilka konsekvenser agerandet fått i tidigare situationer. Eftersom jag är människa och tänker mer komplext än min hund (tror jag) så spelar det också in vad andra berättar för mig, vad jag ser andra göra, och vad jag kan föreställa mig kommer att hända - min fantasi. För att komplicera det hela ytterligare så kan jag välja eller välja bort vissa metoder baserat på etiska värderingar, eller för att jag helt enkelt vill testa något annorlunda.


Det som påverkat mig mest:

1. Mina hundar. Ingen av dem fungerar något vidare med inlärningsmetoder som bygger på straff. Popsy blir förbannad, Mårran blir olycklig. Eftersom de metoderna inte har gett mig önskat resultat så har jag ändrat mitt beteende - testat andra inlärningsvägar.

2. Mina tränare. Jag har tränat mycket, både häst och hund, för många olika tränare. Naturligtvis färgas man av de som man möter, både de som är karismatiska och övertygande som personer men inte bidrar så mycket till träningen, och de som verkligen gett tips och råd som fungerat.

3. Böcker och filmer. Jag läser mycket, och letar efter nya tips och råd.

4. Mitt aktiva val att träna på ett sätt som är roligt för både min hund och mig.


När man väl kommit så långt att man hittat en "väg" som man tror på, så misstänker jag att man gärna stänger dörren lite grann för andra träningssätt. Man söker tränare med samma grundinställning, träningskompisar med samma träningstänk, väljer böcker och föreläsare som man misstänker kommer att stödja det man redan tror på. Iallafall ser jag den tendensen hos mig själv. Och så blir det så att man blir bättre och bättre inom sitt specifika område, inom sin säkerhetszon, men man glömmer att testa nytt och att bredda sin kunskap. De flesta av oss har inte så många hundar att träna på en daglig basis, så de starka erfarenheter vi får bygger på ett fåtal hundar (som kanske dessutom är ganska lika i lynnet).

Jag försöker aktivt utmana mig själv att träna annorlunda, att sätta mig in i och förstå andra träningssätt, och att testa nya hundar och nya metoder när jag får chansen. Det är ibland väldigt jobbigt att gå ut ur sin "zon", men jag blir alltid en erfarenhet rikare. Ibland är det något som jag kan ta med mig och använda, ibland så är det något som jag säger "nej tack" till. Jag skriver försöker för jag vet att jag har svårt att lämna mina fördomar, och jag vill gärna stanna kvar i det jag behärskar.


Något att fundera vidare över...personlig utveckling under 2010!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Maria&Hera

16 februari 2010 10:58

Jag tror också att det lätt blir så att man, som du skriver ,"stänger dörren" om sig och det är säkert nyttigt att öpnna upp den lite ibland.
För oss har "CU-tänket" och din kurs varit det mest genombrytande i vår träning, förra året. Jag vågar nog säga att det var pga det "tänket" som vår första tävlingsdebut öht kom till och blev som den blev:)
Ha det bäst!

 
Camilla o Kito

Camilla o Kito

18 februari 2010 21:55

Bra inlägg!

http://kito.photoweb.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se