Åsas hundar

Alla inlägg under december 2009

Av Åsa - 13 december 2009 19:21

Första dagen med sol på evigheter, och jag fick träna hund i glada vänners lag hela dagen - vilken supertiming!


Mårran fick börja med inkallning med ställande och läggande. ett av våra hatmoment som jag börjat om IGEN med för femtioelfte gången...Jag körde vidare på mitt nya upplägg: skål bakom, kalla in, varsågod mitt i inkallningen, båda springer till skålen. Hon GILLAR skålen, hon har stenkoll på "varsågod", men ändå är det så mycket starkare at springa till mig...sanna gav tipset att göra det ännu enklare: ställa henne en bit framför skålen, gå ut 5 meter, säga "stå" (superenkelt, hon står redan), och sedan varsågod. Tom nu var där lite tvekan i början, men det var en perfekt nivå att träna på och hon hade glad svans och förstod övningen. Vi avslutade med en rak inkallning från ligg med explosiv start - DET kan hon!

Popsy tyckte att det var kallt, kallare, kallast, och jag kände inte att jag ville jobba med läggandet när hon darrade som ett asplöv...Vi körde skall istället. Hon skäller på kommando, men jag vill ha fler skall på rad. Tips om att "utmana" henne och jobba med blicken fick igång Fröken Bitch, hon hade superkul och skällde ut matte efter noter...:)

  

Sanna visar med Nickan. Direkt blick=skall. Vik med blicken=tyst. Sanna har tusen roliga "nästan-fusk"-grejor att testa!

 

Förmiddagens sista moment var budföring. Mårran har tränat lite med spontana skick där mottagaren klickar för att hon springer, belönar runt, blir passiv, och väntar ut en spontan start. Det fungerade välödigt bra! Hon tyckte att det var skitkul, en bra lek där hon får göra något som hon vet vad det är - springa till personer :)

  

Pia och Raffe, som har siktat in sig på mottagaren.

 

  

Bea och Corinne i en grundövning inför budföringen, Bea skickar med "marsch", Gunnel (th) sträcker genast fram en godis och lockar in Corinne vid sidan. Sedan skickas hon tillbaka till matte på samma sätt.

 

Efter lunchen var det nyinlärning för mig och hundarna: uppletande!

Popsy började, först med några rena apporteringsövningar där jag skickade henne från stående framför mig till synligt föremål, sedan utvecklade vi till att träningskompis la ut föremålet och till sist fick hon leta ordentligt i vallad ruta. Duktiga Loppan! Hon blev säkrare och säkrare för varje gång.

Mårran var dagens överraskning. Med Sannas vindmarkeringsövning (uppletandestig, sidvind, fyra föremål) och STORA belöningar för funna föremål, ökade hennes förståelse för momentet och hennes glädje att leta för varje funnen sak. En gång i koppel där hon fick leda mig rätt, andra gången lös, och då hann jag inte fram utan hon plockade och apporterade hur snyggt som helst! I galopp både ut och in på sista föremålet, med ett lyckligt sorkhopp! Otroligt...


Jag känner mig rejält taggad att köra mer vindövningar på båda hundarna, och så småningom kanske utveckla till någon typ av "riktigt" uppletande...Det är så roligt när man upptäcker något helt nytt att pyssla med!


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR till alla mina härliga kurskompisar som hittar hit! :)

ANNONS
Av Åsa - 11 december 2009 11:54

  

Råttehund in action!


Popsy och hennes present från rallylydnadsgänget...en verklighetstrogen mjukisråtta för en liten råttehund! Uppskattad är bara förnamnet :)

ANNONS
Av Åsa - 10 december 2009 15:54

Jag kan knappt komma ihåg när jag såg solen senast...


Lite ljuspunkter i tillvaron finns:

* Min bil är hemma igen! Lilla Fia är nöjd och glad på sin plats på gårdsplan, och jag har tom städat henne.

* Reo har stiftat bekantskap med hovslagaren till bådas förtjusning. Han skötte sig utmärkt - tom bakbenet som han skadade lånades ut utan större protester. Nu är fossingarna jämna och fina och han springer som aldrig förr...:)

  

Och det är bäst det, vill han ha något hö gäller det att vara på plats innan Benji kommer och kör bort honom! Jo, jag kom ut med en hög till...

* Avslutning för rallylydarna ikväll, som jag ser fram emot trots regnet! Det har varit en jätterolig kurs, och hela gänget fortsätter till våren :)

* Maria Hagströms "Nosarbete" är lånad och väntar på att läsas.

* Och jag är ledig fre-lö-sö! Hundträning i Svalöv och träningsgrupp står på planeringen.Av Åsa - 8 december 2009 07:52

Jag är en dålig bilmatte. Min lilla Fiat, som troget tagit mig och hundarna nästan 4000 mil detta året, har bott hos reparatören i nära en vecka nu.Topplockspackningar, kamremsbyte, vatten i oljan, olja i vattnet, nya kablar och tändstift, nyladdat batteri...Jag har dåligt samvete! Är det normalt att känna sig skyldig för att man inte tar hand om bilen och den kanske blir ledsen?

Så jag reser med buss till Malmö, eller tigger att få låna Olas bil, eller liftar med snälla vänner. Åksjuka och bussar går dåligt ihop, så jag lider mitt rättmätiga straff.

Två dagar till, sedan hoppas mekanikern att den är klar. Jag längtar!


December gör mig deprimerad. Mörkt när jag går upp. Mörkt när jag kommer hem. Julhandel som aldrig blir som den borde = press från min chef. Inga kurser, inga lektioner, knappt någon egen träning, och här sitter jag och slöbloggar när jag borde skriva stegringsplaner inför nästa utbildningsträff. Nedräkningen har börjat, varje dag som går är en dag närmare det nya året och decembers slut!


Av Åsa - 7 december 2009 08:12

Sammanfattning:

Aggressionsproblem är komplexa problem, som involverar att medvetet använda både klassisk betingning och operant träning. Se det som ett spektra där rädsla är på ena kanten och frustration/ilska/impulser är på den andra: hunden ligger någonstans mittemellan.

Ju närmare rädslekanten = ju mer klassisk betingning (eftersom hunden reagerar känslomässigt för att försvara sig från det den är rädd för). Närmare frustration/ilska gäller mer operant träning från starten (hunden agerar för att uppnå något).

Även om man börjar med ren motbetingning/desensibilisering, så behöver man ganska snabbt börja jobba också med den operanta biten för att få maximal effekt, OCH man måste vara beredd på att växla blixtsnabbt mellan de två teknikerna.

Träna alternativa beteenden för hunden så att den vet vad den ska göra istället!

 

All träning bör vara frivillig från hundens sida, ALDRIG tvinga den till något den tycker är obehagligt - det riskerar att göra mycket mer skada än nytta.

Le, träna lekfullt och glatt, belöna massor.

Om hunden går över tröskeln - ta bort den från situationen så fort som möjligt. Gör träningen enklare om det behövs.

Försök göra en skillnad för hunden i träningssituationen: träna aggressionsproblem = roligt, belönande. Inte träna = ganska trist. Pauserna är nödvändiga för lärandet, men det ska vara träningen som hunden ser fram emot!


Sluta inte träna när du har uppnått målet. Träna aggressionsproblem är som att träna en muskel: den blir starkare och starkare så länge man håller på, men slutar man så blir den mindre och mindre, och förtvinar till sist.


Bokens allra sista del som handlar om mer specifika träningsplaner för de olika aggressionstyper som nämndes i början tar jag inte upp här. Detta är grunden, jag har fullt förtroende för att ni klarar att designa en egen träningsplan. Annars får ni maila för idéer, eller ännu hellre köpa boken - den är väl värd sina pengar!

Av Åsa - 6 december 2009 14:39

Kul tävling, tycker jag (eftersom jag uppenbarligen är med).

http://www.canis.se/gensider.php?gid=157

Av Åsa - 6 december 2009 14:21

=ingen tid till hundträning. Ingen tid till att ta om de bilder som behöver tas om till boken. Ingen tid till att städa/tvätta (tur att Ola fixar sådant denna helgen). Kort sagt, ingen tid att leva...


Hundarna fick varsitt pass i fredags iaf:

Popsy tränade framåtsändande. Jag ville fokusera på själv övergången galopp - trav, och placerade ut hennes targets. Galopp till musmattan, trav till bollpinnen, inga problem var för sig. Men ihop? Ha! När hon väl slutat stanna envist vid musmattan, så blev det galopp hela vägen. Eller trav hela vägen. Eller först trav och sedan galopp. Tvärt om verkade vara omöjligt...Jag är övertygad om att om jag bara får henne att fatta den detaljen, så kommer resten att gå som en dans!

Båda något frustrerade gick vi bort till fjärr-brädan istället, fungerade suveränt bra på 10 meters avstånd! Snygga, koncentrerade skiften utan tramp eller skutt. Vi tog bort brädan, la belöning bakom, och började med att överföra rörelseschemat från bräda till gräs. Jodå, det kommer att bli hur bra som helst...:)


Mårran började med kryp. Jag tänker stå över krypet helt med Popsy, jag misstänker att det gör ont i hennes rygg, så det blir Mårret som visar det momentet i vår...Vi har bara börjat pillipeta i hur hon rör sig, skynda långsamt!

Sedan körde vi stå, och bli ståënde...Svårt! Rumpan vill så lätt bara dimpa ner igen...Ett klick för ställandet (noga med att baktassarna verkligen trampar bak), tre klick för att stå, ett klick för sitt/ligg, och om igen. Och igen. Och igen...Det kommer! Hon var superglad och väldigt träningsvillig.


Resten av kvällen var båda som urvridna disktrasor, sov och sov och sov...Det är jobbigt att träna på topp!

Av Åsa - 4 december 2009 08:36

Grundläggande program

 

James lägger återigen ut texten om vikten av att verkligen kontrollera situationen - lägga tid och ansträngning på att ALDRIG (så långt som det är möjligt) låta hunden misslyckas. Kontrollera miljön, träna, ändra sitt eget beteende. Om man säger till hunden att man inte vill att det ska försvara sig och reagera med stress eller aggression så är man SKYLDIG att ta rollen som "försvarare" av sin hund! Den måste känna att vad som än händer så har ägaren koll. (ingen press...)


"Management" har jag hittills översatt med tillrättaläggning, men det speglar inte riktigt ordets mening. "Manage the environment".

Hemläxa: Ta fram din lista över vad som triggar din hund, och fundera över hur du kan tillrättalägga miljön så att ni inte hamnar i situationen. Fundera sedan över hur du bör agera i varje situation om det trots allt händer.

 

Förebygg, förebygg, förebygg. Om en leksak får upp din hund i sttress så är leksaken borta. Om matskålen triggar vaktaggression så är matskålen borta. Om hunden stressar upp sig under promenader i stadsmiljö så kör till skogen. Ja, det krävs ganska mycket jobb...


Bygg upp förtroende hos din hund genom att inte tillåta att den utsätts för skrämmande stimuli. Den måste veta att den är trygg med dig, när den är med dig så händer ingenting som den inte kan hantera. Varje gång som något skrämmande händer din hund när du är med så kopplas det - genom klassisk betingning - till dig, och din hunds förtroende urholkas en smula. Varje gång ni går på en trevlig promenad (eller gör annan aktivitet) där din hund känner sig trygg och glad så byggs förtroendet upp en smula.

Att din hund kan lita på dig är absolut grundläggande!


Ge din hund fasta rutiner och en klar struktur för hur den ska bete sig i olika situationer. Hunden ska aldrig behöva gissa hur den ska reagera, utan du ger den (genom positiv träning) ett beteendemönster att ta till som fungerar. Undvik överraskningar, gör rutinerna så fasta att det är tråkigt förutsägbart.

För en hund som blir stressad över att inte ha 100% kontroll över sin miljö kan detta göra en enorm skillnad!


Träna medvetet 100% av hundens vakna tid. Det betyder inte att du aktivt går in och tränar "sitt" eller liknande, utan att du i varje situation funderar över vad hunden vill uppnå, och vilket beteende du önskar. Ha kontroll över alla trevliga vardagsprylar (hoppa upp i soffan, bli kliad på magen, dörren öppnas, osv) och se till att hundens väg till allt detta är att uppvisa ett beteende som du gillar.


Hemläxa: Gör en topplista över de tio saker som din hund gillar allra mest.

 

En liten övning: Gör två kolumner på ett papper. På ena sidan skriver du "jag gör", på andra "hunden gör".

Under "jag gör" listar du alla saker som du gör för din hund eftersom den inte kan göra det för sig själv. Var kreativ! Du bör ha minst 25 saker på din lista. Tex om din hund gillar att hålla dig sällskap på toa, eller titta på TV med dig. ALLT som du gör som din hund uppskattar!

Under "hunden gör" så skriver du de saker som hunden behöver göra för att få tillgång till det du gör. Du kommer att upptäcka en massa punkter där hunden gör "ingenting" för att få tillgång till det den gillar. Ändra på det! ALLA förstärkare bör utnyttjas!


Här följer en supersnabb genomgång av fyra praktiska saker att klickerträna. James går in i detalj på hur och varför, jag tränar redan i stort sett allt detta (med utmärkta resutlat, är det något du inte provat så gör det!) och orkar därför inte skriva en detaljerad redovisning.

* Titta = ta ögonkontakt och titta inte bort förren OK. Artikel finns på min hemsida.

* Sitt = i alla lägen, med alla störningar.

* Inte den (leave it) = ignorera det du har snöat in på och kom till mig för andra instruktioner. Många lär in "nej" på det viset, helt OK. Var bara noga med att det inte blir ett "nej, annars...", effekten går förlorad om inte signalen är positivt inlärd och trevlig att höra.

* Doggie-zen = impulskontroll

Själv skulle jag vilja lägga till 180 graders svängen, som har hjälpt mig ur många knepiga lägen. (Främmande hund dyker plötsligt upp, jag och min hund vänder helt om, och eftersom det är SÅ ROLIGT att vända helt om så blir min hund lite glad och jag kan lägga avstånd mellan mig och den främmande hunden för att få ett bra möte.)


Hundens vardag

Har du inte gjort det innan, så se till att hunden får den mentala och fysiska träning som den behöver.

Mental träning (berikning):

* Låt hunden jobba för sin mat genom att gömma den eller liknande

* Träna trix

* Gör utflykter till nya platser

* Frishejpa

Fysisk träning

En trött hund är en snäll hund...Fysisk träning stimulerar produktionen av må-bra ämnen i hjärnan, reducerar stress, ger utlopp för energi.


Och nu är det bara sista delen kvar: specialdesignade träningsplaner för specifika problem. Ovanstående är grundläggande och gäller för alla hundar, med eller utan problem, men är extra viktigt för stressade, rädda, eller aggressiva hundar.Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se