Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 27 december 2009

Tillbaka till verkligheten

Av Åsa - 27 december 2009 08:32

Så är julhelgen över för denna gången...tack och lov säger jag som inte gillar julen något vidare.


Nu börjar jag jobba med mina projekt för 2010 istället!  Första kursen är fulltecknad, MyDog hägrar, snön smälter bort så att jag kan träna utomhus igen...Och idag kan jag börja skriva i nya Hundtränaren, där jag redan har planerat min hundträning fram till Hundmål 1: Klara examen i tävlingsinstruktörsutbildningen.


Hundarna har tagit det soft i jul, Mårran har inrett korgen under skrivbordet till sin privata lya (obehöriga äga EJ tillträde till hennes fantasivalpar, matte och husse är alltid välkomna) och Popsy är fokuserad på att pressa nosen hårt mot sin mage och pipa. Normalt? Inte riktigt...

Vi har jobbat på med vittringspinnarna, det går ärligt talat åt skogen. Den här gången också. Men jag ger aldrig upp, nu blir det leverpastej nästa. Fuskmetod javisst, men jag vill bara få det att fungera! Hon har iaf lugnat ner sig lite, vi har varit noga med att inte starta i fel aktivitetsnivå, och hon kopplar på nosen de flesta gångerna. Hon har fattat att det inte är ALLA pinnarna som jag vill ha, däremot VILKEN är lite värre...Så gör hon rätt, stensäkert, fem gånger på rad och jag tänker äntligen. Och nästa gång är hon helt oförstående igen.

Igår fick båda hundarna ett frishejpingpass i att ligga på sidan istället, det var länge sedan sist och jag tycker att det tränar mina egna färdigheter väldigt bra. Ingen hjälp vare sig med belöningsplacering eller något annat, utan bara ren övning i att verkligen lyssna på klicket och upprepa/utveckla. Mina hundar är bara bäst! Jobbar på som 17, stannar upp, funderar, och provar igen.


Med snön borta har vi också satt igång hästarna igen. Benji fick ett ridpass med Ola som nog bäst kan betecknas som "viljornas kamp", där Ola till slut gick vinnande ur striden med hjälp av ren envishet och de skrittade runt HELA hagen och inte bara stod stilla vid ingången.

Jag satte grimma och lina på Reo och vande honom vid longerspöt (snabbt gjort), sedan blev det lektion no 1 i longering. Han var jätteduktig! Fattade direkt att han skulle ut på volten runt mig, och kunde växla mellan skritt och trav. Och lite superrace ibland...det är ju så ROLIGT att springa! Halterna var svårare, men med en sockerbit vid varje halt sitter det snart. Han är så rolig att jobba med, hans blandning av framåtanda, nyfikenhet, och nerver passar mig perfekt!


Det känns bra att vara på G med en massa hund och hästprylar igen.

 
ANNONS
 
Ingen bild

camilla

27 december 2009 19:59

Kan du inte lägga in en liten filmsnutt när du shejpar in att ligga på sidan? Det hade varit jättekul att se! (Popsy och Mårran har kanske iofs redan förstått vad det är du vill de ska göra..?)

Försökte mig nämligen själv på just den här övningen för ett par dagar sedan (med en hund som inte jättevilligt slänger sig ner på varken sidan eller på rygg) och upptäckte att det var svårt att hitta nåt att klicka för som funkade utan vare sig belöningsplacering eller annat...

 
Ingen bild

Åsa

28 december 2009 08:39

Vilken bra idé! Jag har inte filmat på länge, det börjar bli dags.
Nu vet de vad de ska göra (precis som du säger), men jag började med att klicka viktförskjutningen till ena sidan, att böja huvudet åt rätt håll, sådana smågrejor. Det är ganska enkelt med hjälp av belöningsplacering osv, men inte alls lika lätt med "ren" frishejping!
Nu är väl "ren" alltid en fråga om definition, jag ger godiset om möjligt i position (dvs att min hund ligger kvar på sidan när den äter godiset) och det är kanske en typ av belöningsplacering iofs även om de inte flyttar sig för att få belöningen.
Börja med att fundera över hur din hund rör sin kropp när den lägger sig på sidan. Vilken kroppsdel rör sig först? Vilken sida är lättast? Se också till att ha hunden på ett mjukt underlag.
Lycka till! Film kommer när jag får tid över!

 
Lena G

Lena G

31 december 2009 23:25

Kan vi inte ta en fika eller ett glas vin när du kommer hit på My dog? Skulle vara kul att ses.

http://www.klickersmart.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se