Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 7 december 2009

"The canine aggression workbook" del 11

Av Åsa - 7 december 2009 08:12

Sammanfattning:

Aggressionsproblem är komplexa problem, som involverar att medvetet använda både klassisk betingning och operant träning. Se det som ett spektra där rädsla är på ena kanten och frustration/ilska/impulser är på den andra: hunden ligger någonstans mittemellan.

Ju närmare rädslekanten = ju mer klassisk betingning (eftersom hunden reagerar känslomässigt för att försvara sig från det den är rädd för). Närmare frustration/ilska gäller mer operant träning från starten (hunden agerar för att uppnå något).

Även om man börjar med ren motbetingning/desensibilisering, så behöver man ganska snabbt börja jobba också med den operanta biten för att få maximal effekt, OCH man måste vara beredd på att växla blixtsnabbt mellan de två teknikerna.

Träna alternativa beteenden för hunden så att den vet vad den ska göra istället!

 

All träning bör vara frivillig från hundens sida, ALDRIG tvinga den till något den tycker är obehagligt - det riskerar att göra mycket mer skada än nytta.

Le, träna lekfullt och glatt, belöna massor.

Om hunden går över tröskeln - ta bort den från situationen så fort som möjligt. Gör träningen enklare om det behövs.

Försök göra en skillnad för hunden i träningssituationen: träna aggressionsproblem = roligt, belönande. Inte träna = ganska trist. Pauserna är nödvändiga för lärandet, men det ska vara träningen som hunden ser fram emot!


Sluta inte träna när du har uppnått målet. Träna aggressionsproblem är som att träna en muskel: den blir starkare och starkare så länge man håller på, men slutar man så blir den mindre och mindre, och förtvinar till sist.


Bokens allra sista del som handlar om mer specifika träningsplaner för de olika aggressionstyper som nämndes i början tar jag inte upp här. Detta är grunden, jag har fullt förtroende för att ni klarar att designa en egen träningsplan. Annars får ni maila för idéer, eller ännu hellre köpa boken - den är väl värd sina pengar!

 
ANNONS
 
kath

kath

13 december 2009 18:43

Hej
Blev så glad då jag hittade dig och din översättning av "the canine aggression workbook", försökte luska ut om jag kunde läsa den från sida 1 via din Blogg, men gick bet. Har du lagt ut hela boken? Finns den på svenska eller är det du själv som har översatt? Letar nämligen med ljus och lyckta efter något som kan hjälpa oss med att får våra "killar" här hemma att tagga ner. Tacksam för allt hjälp jag (vi!) kan få!
/Katharina
nikkenkonsulent@gmail.com

http://jobbarhemma.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se