Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 4 december 2009

"The canine aggression workbook" del 10

Av Åsa - 4 december 2009 08:36

Grundläggande program

 

James lägger återigen ut texten om vikten av att verkligen kontrollera situationen - lägga tid och ansträngning på att ALDRIG (så långt som det är möjligt) låta hunden misslyckas. Kontrollera miljön, träna, ändra sitt eget beteende. Om man säger till hunden att man inte vill att det ska försvara sig och reagera med stress eller aggression så är man SKYLDIG att ta rollen som "försvarare" av sin hund! Den måste känna att vad som än händer så har ägaren koll. (ingen press...)


"Management" har jag hittills översatt med tillrättaläggning, men det speglar inte riktigt ordets mening. "Manage the environment".

Hemläxa: Ta fram din lista över vad som triggar din hund, och fundera över hur du kan tillrättalägga miljön så att ni inte hamnar i situationen. Fundera sedan över hur du bör agera i varje situation om det trots allt händer.

 

Förebygg, förebygg, förebygg. Om en leksak får upp din hund i sttress så är leksaken borta. Om matskålen triggar vaktaggression så är matskålen borta. Om hunden stressar upp sig under promenader i stadsmiljö så kör till skogen. Ja, det krävs ganska mycket jobb...


Bygg upp förtroende hos din hund genom att inte tillåta att den utsätts för skrämmande stimuli. Den måste veta att den är trygg med dig, när den är med dig så händer ingenting som den inte kan hantera. Varje gång som något skrämmande händer din hund när du är med så kopplas det - genom klassisk betingning - till dig, och din hunds förtroende urholkas en smula. Varje gång ni går på en trevlig promenad (eller gör annan aktivitet) där din hund känner sig trygg och glad så byggs förtroendet upp en smula.

Att din hund kan lita på dig är absolut grundläggande!


Ge din hund fasta rutiner och en klar struktur för hur den ska bete sig i olika situationer. Hunden ska aldrig behöva gissa hur den ska reagera, utan du ger den (genom positiv träning) ett beteendemönster att ta till som fungerar. Undvik överraskningar, gör rutinerna så fasta att det är tråkigt förutsägbart.

För en hund som blir stressad över att inte ha 100% kontroll över sin miljö kan detta göra en enorm skillnad!


Träna medvetet 100% av hundens vakna tid. Det betyder inte att du aktivt går in och tränar "sitt" eller liknande, utan att du i varje situation funderar över vad hunden vill uppnå, och vilket beteende du önskar. Ha kontroll över alla trevliga vardagsprylar (hoppa upp i soffan, bli kliad på magen, dörren öppnas, osv) och se till att hundens väg till allt detta är att uppvisa ett beteende som du gillar.


Hemläxa: Gör en topplista över de tio saker som din hund gillar allra mest.

 

En liten övning: Gör två kolumner på ett papper. På ena sidan skriver du "jag gör", på andra "hunden gör".

Under "jag gör" listar du alla saker som du gör för din hund eftersom den inte kan göra det för sig själv. Var kreativ! Du bör ha minst 25 saker på din lista. Tex om din hund gillar att hålla dig sällskap på toa, eller titta på TV med dig. ALLT som du gör som din hund uppskattar!

Under "hunden gör" så skriver du de saker som hunden behöver göra för att få tillgång till det du gör. Du kommer att upptäcka en massa punkter där hunden gör "ingenting" för att få tillgång till det den gillar. Ändra på det! ALLA förstärkare bör utnyttjas!


Här följer en supersnabb genomgång av fyra praktiska saker att klickerträna. James går in i detalj på hur och varför, jag tränar redan i stort sett allt detta (med utmärkta resutlat, är det något du inte provat så gör det!) och orkar därför inte skriva en detaljerad redovisning.

* Titta = ta ögonkontakt och titta inte bort förren OK. Artikel finns på min hemsida.

* Sitt = i alla lägen, med alla störningar.

* Inte den (leave it) = ignorera det du har snöat in på och kom till mig för andra instruktioner. Många lär in "nej" på det viset, helt OK. Var bara noga med att det inte blir ett "nej, annars...", effekten går förlorad om inte signalen är positivt inlärd och trevlig att höra.

* Doggie-zen = impulskontroll

Själv skulle jag vilja lägga till 180 graders svängen, som har hjälpt mig ur många knepiga lägen. (Främmande hund dyker plötsligt upp, jag och min hund vänder helt om, och eftersom det är SÅ ROLIGT att vända helt om så blir min hund lite glad och jag kan lägga avstånd mellan mig och den främmande hunden för att få ett bra möte.)


Hundens vardag

Har du inte gjort det innan, så se till att hunden får den mentala och fysiska träning som den behöver.

Mental träning (berikning):

* Låt hunden jobba för sin mat genom att gömma den eller liknande

* Träna trix

* Gör utflykter till nya platser

* Frishejpa

Fysisk träning

En trött hund är en snäll hund...Fysisk träning stimulerar produktionen av må-bra ämnen i hjärnan, reducerar stress, ger utlopp för energi.


Och nu är det bara sista delen kvar: specialdesignade träningsplaner för specifika problem. Ovanstående är grundläggande och gäller för alla hundar, med eller utan problem, men är extra viktigt för stressade, rädda, eller aggressiva hundar. 
ANNONS
 
Ingen bild

Kerstin och Chia

4 december 2009 17:22

Ingen träning i Eslöv för mig och Chia ikväll men förhoppningsvis nästa vecka...

 
Marta

Marta

5 december 2009 21:56

Tack än en gång för att du delar med dig!!!

http://villgott.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se