Åsas hundar

Alla inlägg under november 2009

Av Åsa - 9 november 2009 08:00

Det är roligt att hålla kurs! Jag blir alltid extra motiverad att träna mina egna små "monster" när jag ser hur bra det går för mina kursare, och får ny energi och inspriration till hundlivet. Roligast av allt är när man får pillipeta på ett speciellt moment som har fastnat lite, eller introducera ett helt nytt koncept som hundarna bara älskar...

TACK till mina härliga kursare!

  

Rock, min favoritbulle...det verkar vara ömsesidigt :)


  

En av Bröderna Bus har full fart bakåt


  

Chia tränar lägganden i flyt (och vilket flyt hon har!)


  

Abby funderar över korrekt position...matte verkar ha lite svårt att fatta var hon ska stå...


  

Ixxi förvånar sin matte med att kunna gå fot!


  

Chia med bästa belöningen!ANNONS
Av Åsa - 8 november 2009 07:59

...och gissa vem som skriver i den...;)

http://hundtranaren.bloggplatsen.se/2009/11/08/2163758-sista-forfattaravslojandet-forbestallningarna-igang/


Jag filar på mitt tacktal när Hundtränar-gänget blir tilldelade nobelpriset i hundlitteratur!

ANNONS

Kon

Av Åsa - 6 november 2009 08:28

I brist på bättre fantasi började Popsy och jag träna slutbeteende vid konen: gå runt den och stanna mitt emot mig (för att enkelt kunna dirigeras höger/vänster).


Vi har tränat en del kloss och en del snurra med framben på target, så jag la ut en target bakom konen och testade. Jodå, hon stälde sig med framtassarna på och vände upp mot mig. Ca fem reps, jag var rädd att jag skulle få in "nosa" eller "bita i kon", men det slapp jag - antagligen ren tur :)

Bort med target, konen på samma ställe, och visst gör hon samma sak. Jag började klicka för korrekt position, men belöna in henne i en bra startposition genom att jag vände ryggen åt konen och hon kom i front. Hon fattade blixtsnabbt, och även om där inte var en kon på den sidan så stärktes "stående rak mittemot" även vid konen.

Till slut ökade jag avståndet till ett par meter, satte på kommando för själva ställandet och för skickandet, och la till Mårran som störning.

Lyckat träningspass! Allt som allt tio minuter, redo att tas ut utomhus och generaliseras.
Av Åsa - 5 november 2009 08:16

Jag ska på middag hos tjocka släkten, så min hundarna får träna på att hälsa på barn istället för tävla på plan. Tur att man har bra medhjälpare på fredagskursen som fixar den själva!

Av Åsa - 3 november 2009 16:16

Anteckningar från tävlingsinstruktörsutbildning i Svalöv 30/10


Vi började ute i helgrupp, jag hade Mårran med mig, och tittade på några ”grundövningar” och några nya och intressanta övningar. Mårran var lugn - men reaktiv som vanligt, jag hade henne liggande vid sidan och klickade för ”titta på hunden” och kontakt med mig.

1. Stadga. Vi pratade om stadga i ligg, sitt och stå med koppeldragande för att få hunden att kämpa för att hålla position, och omvänt lockande. Vi pratade om att lära hunden ”fokus  framåt” och fördelarna med detta i framförgåendet. Jag valde stå med Mårran, och växlade mellan att dra i kopplet och köra omvänt lockande, hon var lite låg med tryckt svans men jobbade bra.

2. Gripande av apport. Bea visade ett par övningar som bygger på konkurrenstänk, att ha kapplöpning fram till ett värdefullt föremål och först fram vinner. Kräver att föremålet är väl laddat för hunden (man kan ladda genom att kela och prata med föremålet) annars blir det ingen förlust om den inte hinner först. Personligen tänker jag börja övningen med en bit falukorv, och sedan avancera till svårare föremål. Tanken är lekfullt, som två hundar som leker med varandra, och att stärka ”min”-känslan. Maria visade en variant där man verkligen knuffar hunden åt sidan i starten, och på så sätt triggar den ännu mer. Återigen: anpassa till hunden och se till att föremålet är värdefullt!

3. Sanna visade en grundövning för fot-position. Smeta in handen med räkost, och vrid handen medans hunden äter för att styra hundens bakdel (nosen är upptagen med räkosten). Börja med backande övningar och vändningar. Efterhand tonas handen bort till en target-hand som visar positionen, eller används som doggie-zen med varsågod när hunden går rätt. Bygger en stark betingning för positionen vid sidan! Även om inte hunden ”tänker” i starten tror jag att övningen är perfekt för att bygga en grund och en lyckokänsla vid sidan. Mårran har sedan tidigare fått in en konstig betingning för just räkost (tycker att det är lite läskigt) plus att hon är doggie-zen tränad, så för henne funkade övningen ganska dåligt. Hon backade undan från handen och blev lite illa till mods, hon gillar när saker är som de brukar vara…

Efter en sammanfattning inomhus blev vi uppdelade i grupper för att titta på hemläxan: apportering m dirigering. Jag blev teamad med Katy och hennes mudi Kaxe, Loppan var först ut.

Vi började med henne i mitten och en apport på varje sida, enkla höger/vänster-skick. Vi flyttade oss längre och längre ut. Sedan några konskick med apporterna som störning. Sedan var där någon som sköt, och Loppan stängde av och ville hem…Jag tränade några enkla tasstarget och när hon ”låst upp sig” lite så fick hon gå in.

Katy hade tränat lite annorlunda, med människor att skicka till, sedan människor som höll apporterna, och sedan människor som apportvakter (apporterna på marken). Hon hade också varit noga med att lära Kaxe att gå RUNT konen istället för bara till den.

Ut med Loppan igen, hon hade glömt allt om otäcka skott och jobbade på fint. Jag skickade från konen höger/vänster mot apporterna, och la efter en stund ut mittapporten. Vi konstaterade att ett problem med de små apporterna är att hundarna helt enkelt har svårt att se dem, vi upplevde båda samma med våra hundar. Lösning: att använda större apporter? Att öva in själva skickandet med större saker? Något att fundera över.

Under genomgången efteråt fick jag reda på att ”rätt” apport alltid läggs ut först – något att lägga in i träningen! Vi fick också tips om att träna med många apporter som en klocka runt oss eller på linje – gå till den jag pekar på.


Efter lunchen fick jag träna med Chsistina och Leo, metallapport, tungapport, och hopp – apport. Jag började med Mårran inomhus, gripa, bära, och lämna metallapporten. Hon jobbade kanon! Bra grepp, säker, fina ingångar.

Popsy fick en tvåkilos tungapport för första gången. Först bara gripa (jag bar vikten), sedan shejpa att lyfta den från marken, sedan komma två meter och lämna, och till slut även göra en ingång. Stor risk för träninhgsvärk i nacken, så vi gjorde inte jättemånga reps. Mycket nöjd med henne!

Allmänna tips om apportering:

 • Betinga ljudet av en tappad apport om hunden kan bli rädd för ljudet.
 • Att kämpa lite för sin apport ökar värdet och ger ett bättre gripande och hållande: böksök i lövhög, nergrävd apport, klättra efter apporten, fastbunden apport.
 • Öva gripanden på mitten med en kanindummy, den måste gripas på mitten annars ”flyter” den ut. Man kan också markera mitten med tex en bit slang och shejpa gripande på mitten.
 • Träna hundens nackmuskler med klädda hantlar.
 • Låt hunden bära apporten på promenad eller vid andra trevliga tidpunkter.

Till slut diskuterade vi platsliggning, och jag slängde ut mitt Popsy-problem i gruppen (hon går till grannen). Tips på lösningar:

 • Lär henne att fokusera på tävlingsledaren
 • Jobba med dubbla linor: en ankrar hunden, den andra drar jag i som en störning som hon ska ignorera.
 • En annan person lägger om henne
 • Gömma sig halvt, sedan mer och mer (ifall det beror på osäkerhet när jag försvinner)
 • Vänta genom stress och frustration med externbelöning – lugn hund får gå och äta
 • Be en kompis följa med in på tävlingsbanan som hon kan få trygghet av

Lite att testa på och jobba med! Jag fick dessutom en specialare till nästa gång: vänja mina hundar vid öronproppar…Hade varit perfekt till nyår!


Och så lite bilder:

 

Maria och en mudi, så klart...


 

Leo undrar om inte det var denna matte ville ha?


 

Kaxe vid konen


Fulla fart med apporten!

   

Bästa belöningen...


 

Det går inte att ta fel på att Katy är nöjd med sin älskling!


  

Raffe går fot


Av Åsa - 1 november 2009 16:19

Äntligen har jag fått träffa alla i träningsgruppen!


Popsy fick börja, vi körde apport-dirigering med apportvakt. Vi började med dirigeringen, ut på fullt avstånd, satte ut konen och körde konskick med apporterna som störning, skickade på apporterna från konen, och till slut konskick - stanna - höger/vänster apport. Betyg Popsy: solklar 10 av 10! Hon jobbade kanon! Betyg mig: 5 av 10. Jag försökte "rädda" ett dåligt konskick genom att stanna henne och skicka på apporten ändå, och vi behöver träna in ett bättre konbeteende. Man tackar för bra hjälp och feedback!


Sedan tog vi övriga hundar en och en, jag kom med tips och råd och glada tillrop (TAGpunkten till mig är håll käften när annans hund arbetar) och med lite tur så var det något som jag sa som kommer att hjälpa till...Träningsgruppen är dels till för att jag ska kunna öva mig som instruktör, men också för att vi ska kunna få tips och råd och hjälp av varandra. Ni är noga utvalda, mina vänner!


Anteckningar från lördagens träning i Svalöv kommer så fort jag orkar sätta mig ner och tänka...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se