Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 3 november 2009

Lördagens träning: tävlingsinstruktörsutbildning

Av Åsa - 3 november 2009 16:16

Anteckningar från tävlingsinstruktörsutbildning i Svalöv 30/10


Vi började ute i helgrupp, jag hade Mårran med mig, och tittade på några ”grundövningar” och några nya och intressanta övningar. Mårran var lugn - men reaktiv som vanligt, jag hade henne liggande vid sidan och klickade för ”titta på hunden” och kontakt med mig.

1. Stadga. Vi pratade om stadga i ligg, sitt och stå med koppeldragande för att få hunden att kämpa för att hålla position, och omvänt lockande. Vi pratade om att lära hunden ”fokus  framåt” och fördelarna med detta i framförgåendet. Jag valde stå med Mårran, och växlade mellan att dra i kopplet och köra omvänt lockande, hon var lite låg med tryckt svans men jobbade bra.

2. Gripande av apport. Bea visade ett par övningar som bygger på konkurrenstänk, att ha kapplöpning fram till ett värdefullt föremål och först fram vinner. Kräver att föremålet är väl laddat för hunden (man kan ladda genom att kela och prata med föremålet) annars blir det ingen förlust om den inte hinner först. Personligen tänker jag börja övningen med en bit falukorv, och sedan avancera till svårare föremål. Tanken är lekfullt, som två hundar som leker med varandra, och att stärka ”min”-känslan. Maria visade en variant där man verkligen knuffar hunden åt sidan i starten, och på så sätt triggar den ännu mer. Återigen: anpassa till hunden och se till att föremålet är värdefullt!

3. Sanna visade en grundövning för fot-position. Smeta in handen med räkost, och vrid handen medans hunden äter för att styra hundens bakdel (nosen är upptagen med räkosten). Börja med backande övningar och vändningar. Efterhand tonas handen bort till en target-hand som visar positionen, eller används som doggie-zen med varsågod när hunden går rätt. Bygger en stark betingning för positionen vid sidan! Även om inte hunden ”tänker” i starten tror jag att övningen är perfekt för att bygga en grund och en lyckokänsla vid sidan. Mårran har sedan tidigare fått in en konstig betingning för just räkost (tycker att det är lite läskigt) plus att hon är doggie-zen tränad, så för henne funkade övningen ganska dåligt. Hon backade undan från handen och blev lite illa till mods, hon gillar när saker är som de brukar vara…

Efter en sammanfattning inomhus blev vi uppdelade i grupper för att titta på hemläxan: apportering m dirigering. Jag blev teamad med Katy och hennes mudi Kaxe, Loppan var först ut.

Vi började med henne i mitten och en apport på varje sida, enkla höger/vänster-skick. Vi flyttade oss längre och längre ut. Sedan några konskick med apporterna som störning. Sedan var där någon som sköt, och Loppan stängde av och ville hem…Jag tränade några enkla tasstarget och när hon ”låst upp sig” lite så fick hon gå in.

Katy hade tränat lite annorlunda, med människor att skicka till, sedan människor som höll apporterna, och sedan människor som apportvakter (apporterna på marken). Hon hade också varit noga med att lära Kaxe att gå RUNT konen istället för bara till den.

Ut med Loppan igen, hon hade glömt allt om otäcka skott och jobbade på fint. Jag skickade från konen höger/vänster mot apporterna, och la efter en stund ut mittapporten. Vi konstaterade att ett problem med de små apporterna är att hundarna helt enkelt har svårt att se dem, vi upplevde båda samma med våra hundar. Lösning: att använda större apporter? Att öva in själva skickandet med större saker? Något att fundera över.

Under genomgången efteråt fick jag reda på att ”rätt” apport alltid läggs ut först – något att lägga in i träningen! Vi fick också tips om att träna med många apporter som en klocka runt oss eller på linje – gå till den jag pekar på.


Efter lunchen fick jag träna med Chsistina och Leo, metallapport, tungapport, och hopp – apport. Jag började med Mårran inomhus, gripa, bära, och lämna metallapporten. Hon jobbade kanon! Bra grepp, säker, fina ingångar.

Popsy fick en tvåkilos tungapport för första gången. Först bara gripa (jag bar vikten), sedan shejpa att lyfta den från marken, sedan komma två meter och lämna, och till slut även göra en ingång. Stor risk för träninhgsvärk i nacken, så vi gjorde inte jättemånga reps. Mycket nöjd med henne!

Allmänna tips om apportering:

 • Betinga ljudet av en tappad apport om hunden kan bli rädd för ljudet.
 • Att kämpa lite för sin apport ökar värdet och ger ett bättre gripande och hållande: böksök i lövhög, nergrävd apport, klättra efter apporten, fastbunden apport.
 • Öva gripanden på mitten med en kanindummy, den måste gripas på mitten annars ”flyter” den ut. Man kan också markera mitten med tex en bit slang och shejpa gripande på mitten.
 • Träna hundens nackmuskler med klädda hantlar.
 • Låt hunden bära apporten på promenad eller vid andra trevliga tidpunkter.

Till slut diskuterade vi platsliggning, och jag slängde ut mitt Popsy-problem i gruppen (hon går till grannen). Tips på lösningar:

 • Lär henne att fokusera på tävlingsledaren
 • Jobba med dubbla linor: en ankrar hunden, den andra drar jag i som en störning som hon ska ignorera.
 • En annan person lägger om henne
 • Gömma sig halvt, sedan mer och mer (ifall det beror på osäkerhet när jag försvinner)
 • Vänta genom stress och frustration med externbelöning – lugn hund får gå och äta
 • Be en kompis följa med in på tävlingsbanan som hon kan få trygghet av

Lite att testa på och jobba med! Jag fick dessutom en specialare till nästa gång: vänja mina hundar vid öronproppar…Hade varit perfekt till nyår!


Och så lite bilder:

 

Maria och en mudi, så klart...


 

Leo undrar om inte det var denna matte ville ha?


 

Kaxe vid konen


Fulla fart med apporten!

   

Bästa belöningen...


 

Det går inte att ta fel på att Katy är nöjd med sin älskling!


  

Raffe går fot


 
ANNONS
 
josefine

josefine

4 november 2009 21:52

Som vanligt kul att komma in och läsa. Alltid lär man sig ngt nytt! kul att ses på mobilia idag=) Kram josefine och Kenzo

http://kenzo2009.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se