Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 14 oktober 2009

Äntligen träning!

Av Åsa - 14 oktober 2009 10:01

Lite tid över att träna egen hund på! Saker och ting börjar återgå till det normala.


Vår hemläxa i tävlingsutbildningen var att skriva en kriterieplan för apportdirigeringen. Jag klarade alltså av fundera och planera-delen, nu var jag sugen på att testa! Vi har lagt en liten grund för momentet redan tidigare, men jag har haft problem med att apporterna är så fruktansvärt roliga att hon antingen låser sig helt på den hon ser först eller chansar. Nu har jag tänkt om lite: apporteringen i sig är inget problem, det är bara dirigeringen som ska läggas på, och att ignorera apporten i mitten.

Var ska jag klicka så att hon förstår? Naturligtvis när hon väljer att följa min dirigering! Inte - som jag gjort tidigare - när hon griper apporten. Det kan hon ju redan!

Tills hon blir säker på dirigeringen tänker jag bara träna med ytterapporterna, sedan lägga till en störning där mittapporten kommer att ligga, och jobba mig upp till att hon ska ignorera det roligaste av allt - en träapport.


Ut och testa! Jag började med att ha henne precis mellan apporterna. Fixarade rätt apport med blicken, visade med armen, och skickade med "höger" resp. "vänster". Klick när hon var på väg mot rätt apport. I början var det svårt...Det är ju så soligt att få apportera! Men eftersom hon ju inte fick det så märkte jag att hon började lugna ner sig och fundera. "Är det något annat matte vill? Aha, när hon gör så får jag klick ditåt..." Ganska snabbt flyttade vi oss så att jag skickade henne i ett "V", precis som det kommer att se ut när hon står vid konen. Alla avstånd korrekta.

När hon hade gjort tio korrekta skick på raken pausade vi (till hennes besvikelse). Hon fick sin leksak och jag tog ut en glad Mårran.


Med Mårran ville jag kolla om fjärren funkar, vi har småpysslat lite med den från olika vinklar: stimuluskontroll, muskelminne, fokus, osv. Började med att lägga henne och ta ett skifte i taget från fullt avstånd. Inga problem. sedan halva momentet (ligg - gå ut - sitt upp - ligg - sitt upp - belöning). Ingen tjuvstart, snygga skiften. Svansen gick varje gång hon bytte position :) Och till slut hela momentet. Perfekt! Jag belönade med tråkiga frolic och ROLIG boll, det känns toppen att verkligen se resultat på all lekträning! Hon blir glad och avslappnad och jobbar superfint - trots att Popsy svansade runt och pep med sin leksak som störning.

Jagt blev övermodig och testade inkallning med ställande med bollbelöning över huvudet, Mårran sa "öööh, va?" och Popsy snodde bollen...Får nog jobba vidare ett tag med externbelöning på det momentet :) Bra starter på inkallningen dock!


Så tog jag in Mårran, la ut apporterna på nytt ställe när inte Popsy såg, ställde upp, och dirigerade. Popsy tog dirigeringen och blev jätteglad när hon hittade apporterna! Denna gången fick hon hämta in dem som belöning första gången - jag vill att hon ska ha en bra målbild av att dirigering och apporter hör ihop (jag har läst Inki på sistone, märks det?), och sedan skickade jag ca tio gånger åt höger och vänster och hon valde rätt varenda gång. Bästa vovven!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se