Åsas hundar

Alla inlägg under september 2009

Av Åsa - 7 september 2009 19:13

Fattar inte...Tittade lite i min kalender på hur resten av hösten ser ut, och jag hade två lediga dagar ihop med Ola. Två. Resten var inbokade med hundaktiviteter.


Så jag har tagit beslutet att ställa in promenaderna i höst, och på så sätt få loss ytterligare tre helt lediga dagar att tillbringas med maken. Hoppas att det räcker för att han ska fortsätta sin tålmodighet mot sin frånvarande fru...det är lyxigt med någon som håller ställningarna hemmavid, fixar middag, och allmänt gör det möjligt för mig att leva så intensivt hundigt som det har varit i år (och kommer att fortsätta minst ett år till).


Sorry mina underbara promenadvänner, i höst måste jag prioritera min bättre hälft...

ANNONS
Av Åsa - 7 september 2009 15:12

Malin fick pass nummer två på Tango i morse.

Det var roligt att se hur hennes kropp nästan självmant kom ihåg det vi jobbade med sist, avslappning, andning och sits, och vi kunde ganska snabbt lämna andningsövningar och axelrullningar.

Först fick hon rida i skritt, rakt fram, volter, serpentiner. Nu kunde vi börja nosa på den riktiga nyttan med TAG och ridning!

TAGpunkten är:

*rak häst innan halt

*mjuka fingrar i igångsättningen

*andas ut i halten

*stadig yttertygel

*samma avstånd till mig från hela volten

och naturligtvis:

*andas

*mjuka ögon (här ser jag direkt på Tango när det utförs och kan klicka)

För mig som instruktör kändes det bra att kunna ge väldigt konkreta saker att jobba med, istället för "gör en mjukare igångsättning" valde jag "TAGpunkten är mjuka fingrar i igångsättningen" vilket gav det resultatet jag ville ha.


Sedan gick vi över i trav. Tango är en häst med stora rörelser och mycket schwung, alltså är han SVÅR att sitta ner på...Jag tog honom i lina för att Malin skulle få en chans att "känna in sig". Vi återgick till att jobba en del med mentala bilder och bara låta hennes kropp röra sig i takt med hästen, inga TAGpunkter eftersom där inte var något konkret att klicka för. Efter en timmes blandad ridning var både häst och ryttare ganska möra...

Nästa gång blir det TAGpunkter i både skritt och trav!


ANNONS
Av Åsa - 6 september 2009 07:07

I slutet av denna månad påbörjar jag nästa stora utbildning: jag ska bli tävlingslydnadsinstruktör, lydnad och bruks, elitnivå. När min lärare från Svalöv, Maria Venhammar, frågade mig om jag ville gå var jag överlycklig! Det är jag fortfarande, men efter gårdagens telefonsamtal också livrädd för att inte klara av de krav som ställs...

Jag är lätt den minst erfarna i gruppen, med mina ynka två starter i Lk2 och ingen brukserfarenhet. Tack och lov att jag kan klickerträning iaf (för det är vad utbildningen bygger på, ren belöningsbaserad träning).


Hemläxa redan innan start: få koll på sök, skydd, och rapport. Åtminstone vad det innebär och möjlig inlärning.


Examination i maj: Två av mig tränade ekipage ska visa upp elitmomenten inför domare, och få minst betyg sju (två försök). ELITMOMENTEN! Det blir till att leta villiga ekipage - igen...


Nu ska jag till klubben och funktionera på dagens agilitytävlingar, 550 starter, så jag lär väl träffa en del folk att höra runt bland. En sak i taget så håller sig fjärilarna i magen på en hanterbar nivå!

Av Åsa - 2 september 2009 18:33

Jag har hittat en fotograf som tar härliga bilder på sina hundar, Kilo och Gips. Ett besök rekommenderas!

www.acattledog.se

Kom ihåg var ni hörde om honom först! ;)

Av Åsa - 2 september 2009 18:23

Popsy tänker anmäla mig för hundombudsmannen...

Efter gårdagens korta träningspass med en grymt taggad terrier ville jag ta lite inkallningsbilder i trädgården. Popsy på plats, la leksaken framför mig för att få rak väg och bra fart, kallade in. Bilden blev inte riktigt perfekt, tog leksaken, gjorde om. Fortfarande kan det bli bättre, kanske där borta? Tog leksaken, om igen. Popsy började visa att hon tröttnat på "leken", men okänslig som jag var för hennes signaler fortsatte vi några gånger till. Till slut tog hon leksaken snabbt som en kobra och stack! Inte konstigt, varje gång hon lämnade leksaken till mig blev hon av med den och fick göra om en inkallning mot kameran...som hon inte gillar något vidare...

Nästa gång ska jag utrusta mig med köttbullar att byta mot, för att det ska bli bra utbyte för båda parter :)

Av Åsa - 2 september 2009 07:58

Min man har problem med tekniska prylar. Efter att ha hört både "jag måste lära mig SMS:a" och "men hur funkar egentligen kameran" insåg jag att här fanns en öppning för en timmes TAG.


Äntligen har jag fixat en ny tagger, att tagga hundägare med hund med klicker har förvirrat hundarna, och min röst har inte gått igenom på samma sätt. Nu har jag en leksaksgroda som kväker ljudligt :)


Alltså: fram med telefonen. Kort förklaring: "jag visar, ger tag-punkt, och grodan berättar när du gör rätt".

Ett urplock av mina tag-punkter: Tagpunkten är...

* växla till T9-funktion

* använd endast små bokstäver

* skriv "hej, Åsa"

* skriv "kanintax" (krävde användande av stava-ord-funktionen)

* skicka till mitt nummer

* skicka till min post i telefonboken

* svara på mitt SMS

Efter en halvtimme bemästrade han alla SMS-funktionerna vi kunde hitta. Efter en stund förekom han min tagpunkt (började innan jag var klar med att säga "tagpunkten är...") men grodan kväkte ändå när jan gjorde rätt.


Över till en lite knepigare utmaning: kamerans inställningar, att behärska slutartid, bländarinställningar, ISO, ljusmätning, zoom, och kunna applicera på olika typer av bilder. Upplägg: kort förklaring av hur den specifika funktionen fungerar och vad den gör med bilden, sedan en uppgifts-tagpunkt.

Urval av tagpunkter: "Tagpunkten är..."

* ställ in en kort slutartid

* ställ in en slutartid som ger en liten bländare

* ställ in en bländare som ger ett kort skärpedjup

* ändra ISO

* ta en korrekt exponerad bild på mig

* ta en bild som fryser rörelse

* ta en bild som ger suddig bakgrund

* ta en korrekt exponerad bild på jeansen

Här använde jag shejping, grodan kväkte när inställningarna visade rätt siffror och så fick han testa sig fram med först en inställning i taget och sedan kombinera, och till sist ta korrekta bilder av utvalda motiv. En halvtimme så satt grunderna!


Jag brukar mycket sällan kunna instruera min bättre hälft utan några irritationsmoment, men nu gick det perfekt! Jag var verkligen noga med att undvika "nej, inte så..." och "gör så här istället", utan höll mig verkligen till TAG-tänket och TAG-snacket, och lät grodan visa vägen...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se