Åsas hundar

Alla inlägg under augusti 2009

Av Åsa - 10 augusti 2009 20:14

Kvällen igår gick ganska bra, förutom att Popsy öppnade dörren och smet ut när jag var ute med Mårran, och båda hundarna drabbades av akut vakt-behov runt 23.30

Hyfsat utvilade vaknade vi vid 7-tiden. Promenad, skvallerträning med Mårran på andra hundar (helt perfekt: de kommer överraskande, var som helst, och är varierande i form och färg. Hon lär sig snabbt!), och frukost och fixa matpaket klockan åtta. Klockan ÅTTA! Jag äter ju frukost klockan elva, tidigast...Fixade ett oinspirerat matpaket, drack kaffe. Packade bilen, in med hundarna, och iväg.


Terrängen är underbar! Mjuk mossa på marken (renlav?), ingen jobbig vegetation. Mårran fick ett viltspår med bara klöv ca 300 meter, med en stor svårighet bestående av sankmark mitt i. Popsy fick ett kort godisspår.


Vi tittade på varandra och kommenterade hund och förare, det var verkligen roligt att se hur duktiga både hundar och förare är! Alla hundarna har stor talang för att spåra, enligt min åsikt! Utom Popsy då, men det visste jag redan ;)

Kari-Anne och Heidi, mästerspåraren! Bara så snyggt!


Mårran var lite stressad i början och gick med ganska hög nos och sprang rakt förbi vinkeln. Sedan lugnade hon sig lite och sänkte nosen, och efter att ha tappat spåret i vattnet och varit tvungen att gå tillbaka och ta vindvittring för att hitta det igen var hon riktigt noggrann. Jag hade en överraskning som spårslut: en FÄRSK klöv! Vanligtvis är de torkade, men veckan till ära har jag fyra helt färska klövar med. Numera tre och en halv...


Popsy gick riktigt dåligt...jag var glad att ingen såg...


Innan lunch fick vi också se på när nybörjarhundarna Micke och Mixx tog sina allra första spår (imponerande!), och jobba med TAGteach med hoprullning av spårlina (kommer i eget inlägg senare). Nu är jag spårlinemästarinna! Inga fler knutar, inget mer trassel.


Efter lunch fick vi individuella spåruppgifter, min var att ha bättre belöning i spåret för att få högre intensitet. Jag la ut klövar i vinklarna som en glad överraskning, det är ju det hon tycker är roligast, och lät spåret ligga en timme. Hon tog det perfekt! I spårkärnan nästan hela tiden (ibland serpentinar hon lite men jag tycker att det är OK), låg nos, jätteglad när hon hittade första klöven. Och jätteförvånad när hon skulle fortsätta spåra? "OK, spåra är ju kul...". Lika glad när hon hittade nästa klöv, och den här gången sökte hon spontant upp spåret igen när vi bytt klöv mot godis. Duktig flicka!

Popsy fick ett kort godisspår, med godis i vartannat steg, som jag tog tillsammans med Morten. Hon visade tydligt det jag har problem med: jag tror att hon är i spåret, men hon är på väg någon helt annanstans...jag hade snitslat tätt så det blev väldigt tydligt. Vi pratade om olika lösningar att testa imorgon (hon spårar så sakta att man har gott om tid att prata) och det ska bli kul att se om det hjälper! För att vara Popsy var det faktiskt riktigt bra spårarbete under andra halvan dessutom.


Fler bilder från skogen hittar ni här:

http://asashundar.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&albumid=204100


Väl hemma var det middag, och sedan gick vi upp och körde lite lydnad på appellplanen. Popsy fick köra genom momenten i tvåan och vi jobbade en del med vittringen, jag är JÄTTENÖJD! Vi har haft ett uppehåll med vittringen, och det verkar som att poletten börjar trilla ner.

Mårran tränade lite enkla grundfärdigheter, lite fritt följ med hög belöningsfrekvens, och att bara titta på hundar. Hon var trött, men jobbade faktiskt på bra!


Sammanfattningsvis VÄLDIGT nöjd med dagen.

ANNONS
Av Åsa - 9 augusti 2009 21:42

Hurra, internetuppkoppling! 

Vi åkte 8.30 i morse, och kom fram 19 till Sölenstuas campingplats. Mycket vägarbete, långa bilköer, och naturligtvis kör jag dessutom fel...Men nu är vi här!

Egen stuga, guld värt! Hundarna verkar redan trivas. Och samsas. Och vara (ganska) tysta. Mina hundar är de bästa hundarna!


Efter att ha hållit sig vakna hela bilresan har de nu äntligen slocknat...Hundsäng till vänster, min säng till höger. Vi har hunnit med att titta lite på omgivningarna, promenera med grannhundarna (Lena med Dacke och Totte har stugan bredvid mig - kul!), undersöka appellplanen, och hisna över den fantastiska naturen. Nu är det sovdags för oss alla tre...

ANNONS
Av Åsa - 7 augusti 2009 07:26

Jag håller sakta på att få spel inför resan. Allt som kändes självklart känns osäkert, och framför allt kretsar mina tankar kring om jag ska lämna Loppan hemma.


Fördelar med att ta med två hundar:

De kan avlösa varandra (den ena håller inte fysiskt och den andra kommer att ta slut psykiskt)

Jag får hjälp med två väldigt olika hundar = olika problem = mer kunskap till mig.

Jag kan träna Popsy för Maria Hagström.


Nackdelar med två hundar:

TVÅ griniga tikar ska samsas, dels med varandra och dels med alla andra hundar, och framför allt med den hund/de hundar som vi delar stuga med. Det är min största oro!


Jag har två dagar kvar att våndas...få se om jag fattar rätt beslut, det vet jag i mitten på nästa vecka. Saker och ting har en tendens att ordna sig i slutänden, i värsta fall får jag fixa ett tält eller sova i bilen med hundarna.


Av Åsa - 5 augusti 2009 07:49

Igår hände det: för första gången var jag tvungen att ställas in en kurs.

Yrsel, lätt illamående, ett huvud som kändes dubbelt så stort, och en stark vilja att somna stående föranledde beslutet. Tur att man har förstående kursdeltagare!

Så eftermiddagen tillbringades mestadels i sängen, och idag känner jag mig betydligt bättre.


Igårmorse hann jag med ett kort pass stadga med Popsy, och kunde glatt konstatera att hon kommit en bra bit på väg efter helgen. Värsta lyxen: hålla kurs OCH få hunden tränad samtidigt! Vi har långt kvar till tre minuter, men en insikt har grytt i hennes lilla huvud att hon kanske vinner något på att vara helt stilla.

Hon anstränger sig verkligen för att vara just stilla, hela hunden skakar...och så funderar hon "ska jag lägga mig? Nej jag ångrar mig..." Jag känner att det verkligen kommer att bli jobbigt för henne att vara så spänd i förväntan, och funderade över hur jag skulle få henne mer avslappnad.

Som en blixt från klar himmel: vad har jag lärt ut hela helgen? Använd hundens egna lugnande signaler! Jag kan inte direkt sätta mig eller lägga mig för att lugna henne, men jag kan stå avspänt och jag kan andas. Så det gjorde jag: en djup suck. Popsy suckade (det är så häftigt när de gör så!). Jag suckade igen, och smaskade lite. Popsy slutade skaka, en liten stund men ändå. Jag gäspade ett par gånger och blinkade flera gånger och tittade lite snett bort. Popsy slappnade av i blicken (inte längre frenetiskt fäst vid mig), flyttade en tass - utan att byta position - och tittade lite lojt ut över gårdsplan. Jag gäspade igen. Skakningarna avtog. Avslappnad hund, sittande bredvid mig! Inte en tanke på att byta position (tror jag).

Vi har en plan, försökskaninen Popsy och jag!


Av Åsa - 3 augusti 2009 19:24

Det känns lite tomt när en kurshelg är till ända, och jag kommer hem från "hundplaneten" till verkligheten igen...

Popsy har sovit non-stop från det vi kom hem igårkväll till dess att Ola kom hem idag vid fyra, helt slut efter att ha lekt med Per T i två dagar. Jag har inte hunnit träna henne än, men under morgonpromenaden bjöd hon spontant på "hakan i backen"...Hon är häftig!

Mårran har varit som en skugga hela förmiddagen, inte så att hon har varit på mig, men inte längre ifrån än två meter. Att det åskade hade en del med saken att göra, men också att jag varit borta - så klart. Hon har annars haft en skön helg med Ola, och träffat sin syster och sin mamma (inga slagsmål, kloka hundar hanterar att bygga en ny relation baserad på nya erfarenheter). Lycka för Mårran är att få vara tillsammans med sin människa 24 timmar om dygnet...


Tango fick naturligtvis tillbaka ögoninfektionen med full styrka när jag var borta. Mer salva. Vi ska prova med flughuva igen (Benji brukar plocka av den snabbt, men man kan ju hoppas), så länge får han ha grimma med flyveil. Elendiga flugor!

Han verkar hantera att vara barfota över förväntan! Visst är han lite ömfotad, men han är inte halt och rör sig över hagen i alla gångarter.

Benjamin tycker att han är lite trist och försöker roa sig på egen hand. Genom att förstöra saker...Någon som kan tipsa om bra hästleksaker som kan roa en treåring med myror i fötterna?


Jag förbereder mig för att åka till "hundplaneten" igen, brukslägret närmar sig med stormsteg! Nervös? Jag? Inte då...bara över att mina hundar ska råka i slagsmål och äta upp någon, eller skada sig, eller att Ola ska bli deprimerad utan mitt sällskap, eller att Popsy kommer att hoppa på tre ben, eller...(att himlen ramlar ner?)

Av Åsa - 2 augusti 2009 08:13

Hektisk helg med härligt hundgäng! Det är bara att tacka och ta emot när man får jobba med duktiga hundar och hundägare.

Och på inomhusplan...Kungliga Hundar rekommenderas!


Popsy har fått träna med en av observatörerna till sin stora förtjusning (kännandes min Loppa funderar jag över vem som tränade vem), och fick sedan komma hem till Diesel och hälsa på hennes polare. Två stora golden och en tollare - och lilla morrtanten...Hon blev ganska förvånad när hon inte var tvungen att försvara sig utan tvärt om blev vänligt och respektfullt bemött, och fick till slut frispel i skogen och jagade och lekte! Det var några år sedan sist :)

På kvällen visade hon tendenser till överansträngning (konstigt...) och fick sova med sitt nya nät-backontrack. På morgonen var stelheten borta. Jag kan inte vara helt säker på att det var täcket som hjälpte, men det känns VÄLDIGT troligt. Doping eller inte, det ska hädanefter alltid finnas i närheten!


Fler bilder från dagen finns här:

http://asashundar.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&albumid=202948

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se