Åsas hundar

Alla inlägg under augusti 2009

Av Åsa - 23 augusti 2009 15:47

Jag har träffat Jennica från klickertränarutbildningen och hennes underbara Nitro idag! Och nu vill jag ha kelpie, nu, meddetsamma, på direkten! Nitro var bara så kul och så häftig att jobba med. Lite som en JRT, fasta större, springigare, och mer samarbetsvillig! Kelpie är definitivt hunden för mig.


Annars har dagen spenderats på klubben, Ola har lagt nytt tak på gräsklipparboden (snäll som han är!), och jag har tittat på och kommit med uppmuntrande hejarop.Ingen höjdskräck, och definitivt händig! Nu ska väl taket klara sig några år till.


Egentligen tänkte jag ha med hundarna, men Mårran beteede sig konstigt under morgonpromenaden - det såg ut som att hon blev yr och tappade balansen - så jag ville inte låt henne vara på en varm plan i fyra timmar. Lite orolig blir man! Hoppas det var en engångsgrej.ANNONS
Av Åsa - 21 augusti 2009 14:37

Jag återkommer till frågeställningen...


Först ett par bilder från morgonpromenaden: Mårran har växlat från spår till stående fasanhund, markerar, väntar, reser, och undersöker legan. Hon hade jätteroligt! Inga fasaner kom till skada, hon har noll intresse för dem när de flyger.Jag var mestadels koncentrerad på annat håll: insekter är roliga motiv för kameran...


Skönt att hundarna sköter sig själva och håller koll på mig när jag har noll koll på dem!


Åter till ursprungsfrågan: kan man genom att klicka och belöna med godis få hunden att tycka att det är roligare att leka? Alltså verkligen påverka attityden och engagemanget för leken, och inte bara beteendet "att leka"?

Efter dagens experiment blir mitt svar ett rungande JA!

Jag presenterade boll-i-snöre för Mårran - måttligt intresserad. OK, kan väl fånga den en gång, men jaga? Kampa? Tror inte det! Jag funderade lite över hur glad hon blir när jag tar fram apporten, ber henne att komma i front, ställa sig, eller något annat som vi lagt ner mycket tid på att shejpa. Värt ett försök!

Jag tror ju att beteende och känslor går hand i hand, alltså om hon beter  sig som att hon är glad så blir hon glad. Så jag började klicka för intresse för bollen. Snabbt kunde jag få till lite tassdödande. Ett gripande. En dragkamp. Hon kombinerade: sprang efter, kampade, jagade. Hela tiden klickade jag när intensiteten var riktigt hög och hon verkligen engagerade sig och tog i. Efter klicket fick hon tid att äta upp sin belöning medans jag ägnade mig åt bollen: pratade med den, gullade med den. När hon visade ordentligt intresse flög den fram, och på ett tio minuters pass med gott om pauser gick vi från mycket svalt intresse till 30 sekunders intensiv lek där hon inte ens släppte direkt efter klicket! Hon har ALDRIG lekt så bra med leksak tidigare.


För Popsy var boll-i-snöre väldigt uppskattat, men byta? Helt onödigt! Hon snöar in på den ena och vill helst antingen behålla den, eller att jag ska ta tag i den och kampa eller kasta. JAG tycker att de ser likadana ut, men hon vet tydligen bättre...Inga problem, huvudsyftet att hon ska engagera sig i lek med mig uppnås i vilket fall. Hon gjorde LÄTT ett helt fritt följ med superattityd för att få lov att leka loss ordentligt.

ANNONS
Av Åsa - 21 augusti 2009 12:15

Jag har firat mina framgångar på kvinnors vis: jag har shoppat kläder!

Till höstens kurser har jag nu lagt till min övriga hundtränargarderob:


En grå windstoppertröja

En tunn beige fjällrävenskjorta

En dubbeljacka bestående av innerjacka i chockrosa och ytterjacka i grå/rosa - här ska inte frysas i vinter! Och inte under hösten heller!

En svart träningsväst som jag funderar på att få broderad med min Popsy-logga på ryggen


Kläderna gör kvinnan, eller?..Dessutom kan jag alltid ursäkta mig med att det var rea. Och som alla vet så tjänar man faktiskt på att handla på rea...(Försökte dra den för Ola, men han skrattade rått.) Let´s face it: jag gillar att shoppa helt enkelt. :)


Eftersom vi ändå var på TEBA så blev det lite mer leksaker dessutom, undrar om Mademoiselle kan gilla boll på snöre? Jag tänker utöka byta-leken till fler leksaker och har alltså införskaffat två likadana. Om hon dissar dem går de till högstbjudande!


Av Åsa - 21 augusti 2009 08:02

Jodå: bildbevis på att vi tränat både spår och sök i Sölen!


Hela "gänget" på genomgång med Morten


TAGteach: hur man får ihop en spårlina!


...och så en pytteliten sökhund framme hos figurant! Visst är hon söt i sitt tjänstetecken?

Av Åsa - 21 augusti 2009 07:56

Bokförlaget ringde igår - DE VILL GE UT MIN BOK! Jag är överlycklig!

Naturligtvis är det mycket som ska falla på plats först, men vi vill ju båda samma sak så det är bara en fråga om att hitta rätt form för samarbetet. Nu är nästa fråga: får jag själv vara fotograf? Jag skickade in bilder igår och hoppas på svar idag.


Åsa Jakobsson - författare...:)


Av Åsa - 19 augusti 2009 18:37

Hundarna härjade runt i hagen under morgonpromenaden, så till den milda grad att Loppan var lite småhalt när hon kom tillbaka. Jag tror att det snart är dax för en tur till Susanne för djupare massage. Funderar på att gå någon kort utbildning, förslag från någon som känner till vad som finns?


Det ledde till att hon var berydligt mindre taggad på morgonträningen än tidigare i veckan. Ville inte riktigt leka, ganska låg intensitet överlag. Perfekt för att träna lugna moment...som stadga i sitt och ligg...för det har vi ju inte gjort hittills i veckan...;)

Idag fixade hon mellan en och två minuter, hon missade bara en enda gång. Dessutom varvade jag ligg och sitt, och hon klarade att skilja på ligg-stadga och sitt-stadga. Låter enkelt, men för henne har det varit svårt.


Mårran fick ett kort pass: lite starter i fritt följ, spontana ingångar, och en hel del sitt - både sättanden och stadga. Hon fixade också en minut! Två tasstramp, men det var allt.

Jag har kommit på mig själv med att be henne om sitt när hon ställer sig i ingången, istället för att vänta ut att hon sätter sig spontant. Ändring!


Fnderar på att åka till klubben och träna imorgon...eller kanske en utflykt till Höör? Nya planer = nyttigt!

Av Åsa - 18 augusti 2009 11:17

Här gäller det att smida medans inspirationen är hög, så jag köpte två nya wubbor till Popsy igår. Idag var det premiär!

Hon har ibland lite svårt att lämna tillbaka leksaken och jag ville träna byta, det gick toppen! Först fick jag leka lite själv med den andra leksaken för att få hennes intresse, men efter några pass kunde jag kasta den ena - hon sprang efter den, hämtade den, släppte den i min hand, och då flög den andra som jag hade gömd bakom ryggen. Vi växlade mellan att göra samma sak med kampande och "tack".

Träningsmässigt gjorde vi starter i det fria följet, och naturligtvis stadga. En minut! Det finns gott hopp!


Mårran fick några pass ren lek med mjuk-bollen där jag belönade engagerad lek med godis, och sedan stadga. Det är ju faktiskt hon som ska starta avancerad klass 30/8...Körde omvänt lockande för att försöka lura ner henne i ligg, hon blev snabbt säker. Vi ska nog få till det även i sitt! Ligg fungerar klockrent.

Av Åsa - 17 augusti 2009 10:46

Hundarna fick varsitt kort pass idag.


Popsy jobbade vidare med stadgan i sitt - inte lägga sig! Så länge vi kör omvänt lockande eller annan störning sitter hon som en stenstod. Det är när jag blir passiv och stilla som hon "ska få igång mig" igen - genom att bjuda ligg. Eller pipa lite. Eller i värsta fall skälla...Men vi jobbar på! Nu är vi uppe i 30 sekunder. Jag kan reglera henne stressnivå ganska bra med min andning och position, det gäller att balansera henne så hon är alert men stilla.

Vi växlade med fartövningar: springa snabbt på inkallning och ta leksak snabbt på "ta den", belönat med glad och lycklig lek. Det kräver lite kondis att leka engagerat! Både hon och jag behöver träna upp vår fysik...


Mårran fick göra starter i fritt följ, spontant söka upp min vänstra sida och ta kontakt, och ett kort pass med lek. Hon var väldigt tydlig: lekte på bra med en mjuk leksak bort mot godisskålen, släppte leksaken, och ansåg helt klart att hon skulle bli belönad för att ha lekt så fint.:) För henne är inte lek något som är en belöning i sig...åtminstone inte än. Jag har planerat att träna lek som jag tränar allt annat: klick för bra lek helt enkelt.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se