Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2009

Träning för Maria Hagström

Av Åsa - 14 augusti 2009 20:42

Första kursdagen för Maria Hagström! Detta är vad jag har sett fram emot allra mest…

Vi började med lite teori inne, sammanfattning av mina anteckningar:

Prio ett är en glad och engagerad hund. Hunden ska själv erbjuda träning! För detta behöver vi riktigt bra belöningar, både mat och framför allt lek.

Maria startar all sin träning med leken. Genom leken lär hon hunden engagemang, höja/sänka stressnivån, klara störningar, kunna jobba längre tid, och början till en mängd moment. Hela tiden tittar hon på vad hunden gör och har för förutsättningar; vad behöver jobbas mer på? Vad har hunden naturligt? Hur ska det se ut när det blir färdigt? Hela tiden ska hunden vara engagerad!

När hunden leker ordentligt sätter hon upp enkla regler: om hunden blir oengagerad sätter hon den i koppel en stund, tänker över vad hon kan ändra, och ger en ny chans. Regler i leken införes endast när hunden ”tigger om mer” och verkligen är intresserad av att leka.

Nästa del i träningen är att bygga delmoment – grundfärdigheter. Ha målet klart; hur ser det ut när det blir färdigt? Grundfärdigheter är inget egenmål utan ett medel att nå färdiga moment! Fastna aldrig på en nivå, utan gå hela tiden vidare så fort hunden är redo.

Tre olika planer för träningen:

1.       Detaljer

2.       Helhet

3.       Tävlingsträning

Dessa tre följs åt och tränas parallellt.

Sedan gick vi ut på planen och tittade på hur man kan leka med sin hund. Hon ville ha visningshundar: en med stort lekintresse och en med litet. Mårrans lekintresse är nästan obefintligt så hon blev perfekt…Jag tog in henne, hon satte nosen i backen, jag kopplade loss och väntade på kontakt. Maria bröt direkt: koppla inte loss förrän hunden är redo och ”påslagen”! Nytt försök, jag klickade kontakt, och försökte få upp lite intresse för kaninskinnet (som brukar vara en favorit). Minst sagt svalt…Maria tittade och tipsade och lånade leksaker, och till slut så fick vi faktiskt igång henne! Att jaga mjuk boll gjorde susen – en liten stund innan hon tröttnade. Men där fanns ett embryo! Jag känner mig motiverad att fortsätta träna lek! För det var tipset: gå ut och träna lek i korta pass. Bara lek. Sluta när hon är på topp och vill ha mer.

Så här ska det se ut!

Vi fick jobba med leken i grupper, de andras hundar lekte underbart…Popsy gillar att leka iaf. Idag var det lilla gummihönan som var favoriten (wubban var oförklarligt borta!), och det var knappt så jag fick tillbaka den. Hon bjöd glatt beteenden för att få tillbaka leksaken och var glad och engagerad. Mål uppnått!

Vi bröt för lunch, och fick en glad överraskning av Morten: de som ville fick prova att genomföra sin examen på grundfärdigheterna ikväll. Klart vi ville!

Efter lunch pratade Maria om den viktiga stadgan, och hur man tränar störning, tid, och avstånd för sig. Extra viktigt att bygga upp ett värde i passivitet för våra aktiva klickerhundar…har jag ju fått erfara…Återigen två visningshundar och sedan träning i grupperna. Popsy fick träna inför rallylydnaden, och tillsammans hittade vi en variant med omvänt lockande på avstånd som funkade fint och som jag kommer att bygga vidare på. Jag har många tankar om stadgan just nu, och många idéer att testa! Mårran fick ett kort pass med svåra störningar som fungerade utmärkt, ända tills jag bad Simen att kliva över henne (något som flera personer har gjort utan problem och som hon brukar vara helt trygg med). ”Där går gränsen!” morrade hon bestämt! Fel av matte, jag borde inte gjort övningen så svår med en ny person.

Maria demonstrerar

Till slut tog vi upp det fria följet. Maria shejpar in attityd, position, och uthållighet med grund i – just det – leken. Hon är supernoga och släpper inte igenom en enda miss i kontakten, och är det tre steg så är det tre steg som ger klick och maxbelöning! Inte luras att sänka kriterierna i samma pass.

Jag valde att ta ut Popsy och fästa henne i staketet för att tagga henne lite. Det fungerade utmärkt! Nolltoleransen införde vi för ett tag sedan, men jag ska bli än mer konsekvent med att gå ur position och göra om ifall att hon släpper fokus. Hon jobbade kanon, och jag belönade mycket med olika sorters lek. Min duktiga Loppa!

Linförighet, att utveckla till ett fritt följ

Hem med hundarna, middag, och ut på plan igen för examen…

Popsy och jag var först, och Morten bad oss visa så många GF som möjligt på fem minuter. Dumt nog började jag med det första hon bjöd, ligg, istället för att välja sitt eller stå. Ligg kan jag ju få fram när som helst, men nu klarade hon inte att växla till sitt…jag övergav det sjunkande skeppet och växlade snabbt över till stå. Sedan bara flöt allt! Vi fick visat ligg och stå även under baklänges marsch, handtarget, tasstarget, ingång, håll fast, fritt följ, backa vid sidan, kryp, och skall (på kommando).

Godkänt! Med beröm för hur både hunden och jag har utvecklats sedan första träffen! Behöver jag säga att Popsy regerar i vår lilla stuga?

Fler bilder här: http://asashundar.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&albumid=204686


 
 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

14 augusti 2009 20:59

Det är så kul att läsa om vad ni sysslar med! Birk o Mio är väldigt avundsjuka på dina vovvar som får ha så roligt!

 
Emma & Krut

Emma & Krut

15 augusti 2009 22:05

Va roligt att läsa om er träning, man får sig en tankeställare för vi glömmer ofta bort leken :/
Grattis till godkända GF!
kramar från oss

http://www.dualdogs.dinstudio.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards