Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2009

TAGteach under kursveckan

Av Åsa - 12 augusti 2009 18:33

Tag 1: Att rulla ihop en spårlina…

…är inte det lättaste! Hela gruppen fick bakläxa i måndags. Linan ska rullas på ett sätt som gör att man lätt kan kasta ut den utan knutar och trassel, och gärna kan hänga den i bältet. Morten visade, vi imiterade och övade.

Sedan fick vi i uppgift att i två grupper hitta TAGpunkter för att lära en nybörjare, samt att demonstrera med en från den andra gruppen.

Steg ett: hur gör jag egentligen? Är det bästa sättet? Hur blir det enklast?

Vår grupp valde att göra en demonstration bredvid den som ska lära sig, visa ett steg i taget och ge en kort instruktion, ge TAGpunkten, och tagga muntligt (eftersom mina händer var upptagna) för korrekt utförande.

Mina TAGpunkter, som alltså föregicks av demonstration och instruktion:

1.       Linan slät på marken

2.       Karbinhaken vid lillfingret

3.       Linan mellan benen

4.       Sträck linan mellan händerna

5.       Rulla linan runt tummarna

6.       Släpp ut tre längder

7.       Vik dubbel

8.       Snurra änden runt

9.       Gör en ögla

10.   Fäst änden

Det fungerade bra, min ”elev” gjorde en korrekt upprullning. Vi funderade över om hon skulle kunnat göra om det utan min hjälp och konstaterade att det inte var troligt. Morten föreslog att vi skulle testa baklängeskedjning, alltså började instruktör och elev med en fullt upprullad lina och upprepade varje steg flera gånger. Instruktionen beskrev hur ”delmomentet” skulle utföras och avslutades med ”gör färdigt linan”, TAGpunkterna var desamma som tidigare (men i omvänd ordning). Det blev inte heller riktigt bra, både elev och instruktör blev lite förvirrade av att klicket kom efter delmomentet (eftersom det var TAGpunkten) och att resten av linan skulle gå på automatik.

Själv tror jag att det ultimata hade varit att framlängeskedja med flera upprepningar av varje delmoment / TAGpunkt, och sedan baklängeskedja med TAGpunkt ”gör färdigt linan” eller liknande.

 

Tag 2: Axlarna rakt!

Igårkväll TAGgade jag Anna-Karin att hålla axlarna rakt fram i linförigheten, speciellt i halter, vändningar, och backande.

TAGpunkten var hela tiden densamma ”axlarna rakt”, och så gjorde jag sättningen svårare och svårare.

1.       Utan hund. Rakt fram, halter på mitt kommando, vändningar, och tillslut backa från halt och från rörelse. Jag gav instruktion och TAGpunkt före varje minipass, och passet följdes av en liten paus.

2.       Samma sak, med koppel i handen med en apport fäst i änden, för att få lite drag i kopplet.

3.       Samma sak, med min Popsy. Jag tror att det är enklare att ”koppla bort” någon annans hund och kunna fokusera på sig själv.

4.       Samma sak, med egen unghund. Nu bytte jag tagger från klick till ”bra” eftersom Grym reagerade starkt när jag klickade. Vi la också på ytterligare svårighet: klicka när hunden rör sig korrekt. Fortfarande samma TAGpunkt.

5.       Samma sak, nu med den mer rutinerade hunden. Nu verkade ”axlarna rakt” sitta bra i Anna-Karins kropp! Mixx reagerade på hennes hållning med oförstående, men det är ju bara att jobba med...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se