Åsas hundar

Alla inlägg under juli 2009

Av Åsa - 5 juli 2009 11:16

Lockad av träningssällskap åkte jag till klubben med vovvarna och körde ett pass i morse.

Jag ville ha det tävlingslikt, så hundarna rastades utanför planen en och en och fick sedan vänta i bilen medans jag byggde rallybana.

En och en fick de komma ut, externbelöning på plats, och sedan växlade jag mellan att klicka och belöna hos mig eller skicka till externen med varsågod. Trots värmen skötte de sig utmärkt! Popsy hade inga problem (som väntat), och Mårran gick från tveksam till glad under passets gång. Hon var fortfarande lite osäker när vi avslutade (i tid, INNAN hon själv lägger av), men MYCKET bättre! Mitt självförtroende är återupprättat. Kycklinglever kan ha en del med framgångarna att göra...


Popsy fick en platsliggning i sällskap med Albin ("Röra sig? jag? Det har jag väl aldrig gjort..."), ett par korta fjärr, och sedan var det in i bilen, bort med banan, och iväg för att hinna till jobbet.


Imorgon börjar semestern!

ANNONS
Av Åsa - 4 juli 2009 10:03

Platser finns kvar på rallylydnadskursen som startar 6 augusti!

Den hålls i Lyby, 8x2 timmar, 1500:-. max sex hundar.


Kursen är en kurs för dig som vill aktivera din hund, träna kontakt och uthållighet, och är nyfiken på vad rallylydnad är. Vi går igenom och tränar främst skyltarna till nybörjarklass, men naturligtvis ges utrymme för de mer "avancerade" skyltarna för ekipage som känner sig redo.

Träningen är helt klickermässig och förutom ren inlärning av skyltarna så lägger vi också en stabil grund för att senare kunna tävla.


Anmäl till mig på mail asa@asashundar.se

ANNONS
Av Åsa - 3 juli 2009 14:04

Jag har kommit med på en ny utbildning till tävlingsinstruktör inom SBK! Efter mycken vånda bestämde sig min "gamla" allmänlydnadslärare Maria Venhammar i Svalöv att erbjuda mig en plats trots att jag även har egen hundskola. Jag är smickrad!

Det bästa är att klubben inte behöver betala ett öre, och när jag är klar är jag redo att hålla kurser upp i elit! Sikta redan nu in er på Eslövs brukshundklubb till hösten 2010...


I samband med detta har jag lovat att ansöka till att bli avtalsinstruktör inom SBK, dvs att jag även där får betalt för att hålla kurser. Inte mig emot!

Det känns som att en ny dörr har öppnats på glänt, det ska bli spännande att se vart detta leder.


Annars har dagens utflykt gått till TEBA i Höör, där jag inhandlat kylhalsband, kyldyna, kaninskinn, snitslar, fästingplockare, och en ny Kong. Nästa projekt är att sy om kyldukar till varsitt täcke till två överhettade hundar...Av Åsa - 2 juli 2009 13:43

Jag lånade ut Popsy som träningshund idag. Alltid bättre att själv få till tekniken på en hund som man inte behöver bry sig så mycket om vad den gör...Popsy hade hur kul som helst, hon sneglade på mig någon gång men var annars klistrad vid sin nya tränare. Klicker är makt...:)

Hon fick göra sådant som hon kan bra, och på så sätt fick hennes tränare direkt ett "kvitto" på hur träningen fungerade. Det var tydligt: gjorde hon rätt så gjorde Popsy rätt. ("Rätt" i den bemärkelsen att Popsy förstod vad hon menade, dvs tydliga kriterier, hög frekvens, grym tajming - en JRT är snabb, och tänka på belöningsplaceringen.) Sedan kunde vi översätta samma sak på hennes egen hund.

Träning är verkligen en mekanisk färdighet!


Jag tror att det är jättenyttigt att bara träna på vad man själv gör ibland, och med sin egen hund så är det nästan omöjligt att koppla bort hundens prestation...En främmande hund har man inga förutfattade meningar om, man kan bara förlita sig på gamla vanliga "klicka för det du gillar"!


Mårran fick komma ut en stund efter avslutat pass och bekanta sig med den snygge bordecolliekillen. Efter lite gruff (MIN gräsmatta, MIN matte, MIN stol, och den andra matten är förresten också MIN) så accepterade hon honom fullt ut. Härligt att se! För varje ny hund går det snabbare och hon är lugnare redan från början.


Av Åsa - 1 juli 2009 10:07

Vi kan ju inte sogga ihop totalt, så lite träning blev det i skuggan.


Popsy körde vittringen med synlig luktpinne precis bredvid högen (som inte är så höglik längre). Första skicket fick jag fullt sjå med att stoppa Mårran som antagligen siktade på att apportera ALLA pinnarna på en gång...Störningsträning på hög nivå för Loppan som letade vidare.

Hon försöker fortfarande gå på syn ibland, eller hoppas på att första bästa fungerar, men åtta gånger av tio kopplar hon på nosen och väljer rätt pinne.

Vi ska stanna på denna nivån ett tag, hon ser tydligt vilken pinne jag lägger ut och jag lägger den på en kant. Det verkar som att det är lättare för henne att tänka "lukt" om jag släpper från lite kortare avstånd, precis som att "springa till pinne" kopplar på apporteringsdelen av hjärnan lättare. Självklart egentligen...


Vi körde några släta inkallningar med klick på högsta farten och kastad belöning bakom mig, bara för att säkra stimuluskontrollen. Sedan fick hon göra en start från stå med läggande. Lite segare än häromdagen, ska belöna med kastad leksak istället för att få mer snärt.

Fjärren gick utmärkt.


Vi avslutade med lite spontana GF, för att hålla hennes hjärna aktiv. Vi har hittat en bra ordning som verkar komma naturligt: ingång, stå, sitt, ligg, skiften, kryp. Allt sitter inte till 100% (speciellt skiftena hade hon svårt att hålla isär idag, och bakåtliggen var borta), men om man jämför med samma tid förra året är där en ENORM skillnad!


Mårran överraskade mig häromdagen med att ha tappat stå från sitt helt och hållet...det blev några spontana skiften i front. Varmt och bara frolic = ingen vidare träningsglädje...Jag funderar på att stryka henne från rallyn. Det känns inte lönt att träna när hon är så off, och blir det så här varmt så gör jag skit för kommande banor. Samtidigt så är chansen stor att hon ändå blir godkänd = ett steg närmare målet. Svårt...Vi får se om vädret lovar svalka eller värme, och jag ska köpa toppgodis idag och se om hon vaknar till liv.

I förrgår ställde hon upp på lite bilder till den artikelserie om rallylydnad som jag skriver för Canis, då var hon iaf ganska glad! Kanske finns där hopp...


Kommer du någon gång?


Jag är klar!


Slalom, hänger du med matte?


Av Åsa - 1 juli 2009 08:14

Det är för varmt för att träna. Det är för varmt för att gå långpromenad. Det är för varmt för att vara utomhus! Och vad händer när jag har kursstart? Regn och åska! Livets ironi.


Nu har jag gnällt färdigt på vädret, egentligen älskar vi värmen både jag och Popsy. Mårran ligger mest i skuggan och gör ingenting, Popsy ligger mest mitt i solen och gör ingenting. Vad är det framgångsrika tävlare säger...vila sig i form? Det är vad vi pysslar med just nu.

Det ska erkännas att jag tappade lite av stinget när jag inte kunde starta tvåan som tänkt. Rallyn är liksom inte på allvar...Men momenten sitter bra, vi siktar på tävling i september istället! Är det bara sol och värme så sätter hon platsen. Vi hoppas på en lååååång sommar...Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se