Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 26 juli 2009

TAG på nytt område

Av Åsa - 26 juli 2009 16:08

Efter succen med fotförflyttning kastade jag och Malin oss över ett nytt ämne: ryttarsits! Det kändes instinktivt att TAG skulle vara perfekt för att hjälpa en ryttare.

Tango fick vara träningshäst, jag hade honom i lina för att Malin skulle kunna fokusera helt på sin egen kropp.


Jag använde mycket tankebilder för att hjälpa Malin slappna av, och vi fokuserade på en sak i taget för att bli av med spänningar och balansera kroppen korrekt. Tango är en perfekt häst för den typen av arbete, han är väldigt känslig och svarar direkt på förändringar i ryttarens kropp.


1. Andning. TAGpunkten är "andas ljudligt" (så att jag hör och har något att markera)

2. Blicken. Att slappna av och ta in mer än bara hästen öron i sin synvärld gör en enorm skillnad för hela kroppen. Jag använde ingen TAGpunkt och ingen markering, eftersom jag inte kunde se när hon gjorde rätt (mer än på Tangos positiva reaktion).

3. TAGpunkt: rulla axlarna. Löser upp spänningar.

4. Jag använde en del tankebilder för att få Malin att slappna av i rygg och bröst, "växa" uppåt, och få tyngd i ben och sits. Ingen TAGpunkt, ingen markering, eftersom det är svårt att observera.

5. TAGpunkt "korta tyglarna" var inledningen till att Malin skulle börja styra.

6. Enkla TAGpunkter som sväng höger och sväng vänster. Hela tiden växlade jag in andning och blick efter behov.


Efter 30 minuter såg det väldigt bra ut med fin hållning, låg tyngdpunkt, avslappnad rygg och axlar, och enligt utsago kändes det lika bra! Tango var avslappnad och trygg med en okänd ryttare, vilket säger tydligare än något annat att träningspasset varit lyckat.


Tre timmar avklarade, ytterligare sju ska jag få ihop innan 1 september!

 
ANNONS
 
AK

AK

27 juli 2009 13:59

Intressant!

http://bacillen.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se