Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 25 juli 2009

Bilder och information om Stånds (Senecio jacobaea)

Av Åsa - 25 juli 2009 14:43

Jag blir alltid glad när dagstidningen uppmärksammar att Stånds är vanligt och dödligt för hästar, men tyvärr hade Skånska Dagbladet kassa bilder på hur den onda plantan ser ut. Här är mitt bidrag till tryggare hästar:


Plantan blir 30-100 cm hög, och föredrar ganska karga marker (syns ofta i dikeskanter och -tyvärr- i hästhagar).


Den oskyldiga kamraten korsört saknar strålblommor:

Korsört


Stånds finns i olika sorter och kan vara glatt (vanlig Stånds) eller luden (Flikstånds). Trubbiga eller spetsiga bladspetsar beroende på sort och flikiga blad.


Symptomen är störd matsmältning (koliksymptom), svårt att hålla balansen, ställer sig i ett hörn med huvudet, gula slemhinnor. Hästen blir väldigt solkänslig och kan få plötsliga soilexem. Det kan räcka med en enda planta, men det har hänt att hästar har ätit små mängder under längre tid innan symptom har uppkommit.

Vanligtvis smakar plantorna illa, men den är giftig även torkad när den förlorat sin smak. Giftet påverkar levern och leder till döden.


Info hämtad från "Bonniers flora i färg" och "A guide to plants poisonous to horses". 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se