Åsas hundar

Alla inlägg under juni 2009

Av Åsa - 10 juni 2009 09:32

Deprimerad över att ha missat en canis-träff (och tävlingslydnad, min favorit...) filmade jag Popsys moment i tvåan igår och skickade till Morten. Det blev tio minuter uncut, hoppas han orkar titta på hela...

Det gick helt OK, inte fantastiskt, men inte dåligt. Momenten fungerar helt enkelt.

Efter att jag stängt av kameran tränade vi rutan med externbelöning utlagd vid sidan. Popsy: "varför måste jag springa till rutan? Godiset är ju bredvid? Konstiga matte..." Men det funkade! Jag inbillar mig att det bygger en säkerhet att springa till konerna oavsett vad som stör.


Mårran tränade inkallningen, två externbelöningar så att jag kunde växla mellan att ställa henne och att köra en slät inkallning. Det tar sig!

ANNONS
Av Åsa - 8 juni 2009 08:49

Fredag: förberedelser.

Tur att man är ledig ibland...Jag förberedde mig mentalt för helgen genom att slappna av med "The dark knight", innan jag högljutt värmde upp rösten inför morgondagens kyrkosång, packade ner all min fotoutrustning, panikåkte till Lund eftersom jag glömt köpa bröllopspresent, och förberedde kvällens kursstart på brukshundklubben.

Popsy fick följa med som kurshund, och hade fullt upp med att näpsa valpar. Jag passade på att träna fjärren efter avslutad kurs när 9 stycken lyckliga valpar sprang och jagade varandra på planen. Popsy anser sig stå över sådant och gjorde en superfjärr, hela momentet!


Lördag: bröllop!

Så var det äntligen den stora dagen...Jag packade bilen med kläder, smink, fotoutrustning och bröllopshäften. Väl medveten om att tid knappast skulle ges senare sjöng jag hela vägen i bilen och bad en tyst bön om att rösten skulle hålla...

Bröllopsförberedelser med dukning, få i bruden (syrran) en smula mat, hålla rätt på barnen, fixa hennes make, smussla bröllopshäftena till Emma som tog hand om marktjänsten (överraskning!), försöka plåta brudpar med barn innan vigseln (nu började dotera få lite för mycket och bröt ihop), in och hinna en repetition med kantorn, plötsligt komma på att Ola inte var förberedd på att läsa text och snabbt ta hans plats, vara beredd på att fånga syrran om hon skulle svimma på vägen in.

Allt gick perfekt! Lukas var lite orolig och gick in mellan mamma och pappa (hur gulligt som helst!), Emelie gick gravallvarlig före som brudnäbb. Jag läste och sjöng på anvisad plats, och gifta blev de med rätt löften och allt!


Resten av kvällen ägnades åt god mat och trevligt sällskap, smygandes med kameran för att föreviga varje stund.

Trött på kvällen? You bet... Ola volontärade att skjussa diverse människor hem, så jag kunde ta hundarna (som suttit i bilen under bröllopsfesten, naturligtvis tätt påhälsade av mig med flera promenadpauser) och köra hem och byta till mjukiskläder och slappna av. Inte en vidare sen eller blöt bröllopsfest för mig, helt perfekt!


Söndag: Hela dagen, med pauser för lunch i Lund med Ola, promenader med hundarna, och en kort tur med Benjamin, gick åt till att redigera 250 bilder. Hälften sorterades bort direkt, 50 ska skrivas ut till ett album, resten får brudparet på en skiva att själva skriva ut. Roligt jobb tycker jag, men påfrestande för axlarna och huvudet efter ett tag...Men jag är nöjd med resultatet!

Litet smakprov:


Berra brudgum och Lukas


Mamma och dagens huvudperson Linda


Världens snyggaste bröllopstårta?


Syrran visar bröllopshäftet för Ola.


Hela lyckliga familjen!


Brudparet


ANNONS
Av Åsa - 4 juni 2009 16:12

Sakta men säkert!

Popsy missade inget idag. Vi tränade våra två minikedjor var för sig, det gick utmärkt.

Mårran växlade mellan station och träning, då blir hon intensiv men tar slut fort. Lite ligg - sitt vid sidan, ligg - sitt - ligg i front på tre meter (där vill hon gärna tjuva på ligget), och "avslutningskedjan" med ingång. Det gick så bra att jag övermodigt testade att lämna henne liggande och prova ett sitt upp...Jag hade redan bestämt mig att ge henne fler försök om hon inte fattade första gången (inget kedjetänk, bara en ny övning). Det tog tre upprepningar av signalen, sedan gick där upp ett litet ljus. Få se om det var bra eller dålig träning under nästa pass!


Bara en beagel var ute idag, och kopplena låg inte framme...undrar om promenaderna inte är önskvärda längre? Får fråga min granne nästa gång vi är hemma samtidigt så att jag inte gör något med hans hundar som han inte vill.


Ikväll startar en favvokurs här hemma, trix&trams! Trevliga deltagare, goa hundar, hoppas bara att regnet håller sig borta...

Av Åsa - 3 juni 2009 10:12

Mårran började med lite spontana ligg-sitt-ligg både framför med ökande avstånd, och vid sidan. Samma övning med signal (vänta på den...vänta på den...ligg!). sedan tog vi upp gårdagens minikedja: hund liggande i front, jag ställer på på fem meter, går in, sitt upp. Kanon! Jag kunde tom belöna med leksak. Beslutade mig för att lägga på ett steg till: hund sittande i front - ligg - återgå - sitt upp. Jodå, hon såg MYCKET glad och förväntansfull ut. Hon följde mig en gång och tjuvade en gång på ligget, men tog inte vid sig av att jag bröt och gjorde om (som har varit ett problem tidigare) utan försökte hårdare nästa gång. Super! MYCKET nöjd!

Nästa steg blir att få ordentligt flyt på skiften på avstånd.


Popsy tränade sin första kedja, på olika ställen i trädgården. Hon missade två gånger (av tio), jag bröt, pausade 30 sekunder, gjorde om, och då satt det. det är helt klart så att generaliseringen på olika platser brister OCH att hon har svårt att skilja mellan platsliggning och fjärr (startar liknande trots att jag använder olika kommandon).

platsen fungerade super idag, inget skak, lugn och trygg.

För skojs skull drog vi genom övriga moment i tvåan. Allting sitter OK, ingången med apporten behöver filas på och hon både tjuvstartade och tjuvstannade första gången på rutan (övriga var perfekta) men hon känns säker och trygg i momenten. Vi hoppas!

Av Åsa - 3 juni 2009 08:24

Platser finns kvar på stadspromenaden i Lund, 11/6 klockan 18.00 Vi träffas i den botaniska trädgården och går ca en timme genom trädgård och city.


Platser finns också kvar till vissa av sommarens och höstens kurser:

Tävlingslydnad för nybörjare, start 30 juni

Rallylydnad nybörjare, start 6 augusti

Tävlingslydnad fortsättning, start 15 september


Längre fram i höst planerar jag en helgkurs i CU, en helgkurs i tävlingslydnad, och ytterligare en trix/allmänlydnad på åtta gånger. Anmäl intresse så kontaktar jag dig när datum blivit fastställda!


Som vanligt anmäler du via mail asa@asashundar.se eller telefon 0706-178369 eller via hemsidans kursanmälningsformulär www.asashundar.se .

Av Åsa - 2 juni 2009 16:38

Vi tränar vidare med fjärren hela veckan.


Mårran fick börja med ett pass spontana sitt upp i front, sedan la vi på kommando, sedan flyttade vi in vid sidan. Funkade utmärkt. Jag la ut externen, inga problem! Till slut kunde vi kedja de två sista delarna: ingången till liggande hund och uppsättning vid sidan. Och jag slutade i tid!


Popsy var på alerten, jag började kedja från slutet enligt konstens alla regler. Som vanligt faller kedjan efter några reps på första sättandet, hon ligger som gjuten i brons...Bröt kedjan tre gånger och gjorde om, ingen förbättring. Här hamnar vi varenda gång, sedan ger jag upp och fuskar upp henne. Inte denna gången!

Vi gjorde en paus, sedan plockade jag upp spontana sitt upp i front. La på kommando, ökade avståndet. Nu blev där fart! 10 meter, inga problem!

Ny paus, sedan bestämde jag mig för det självklara: TVÅ kedjor att träna separat.

1: (hunden i utgångspos) lägg hunden - utgå - sätt hunden upp.

2. (hunden sittande i front på fem meters avstånd) lägg - sätt - lägg - återgå - sitt upp.

På så sätt har jag båda slutbelöningarna efter hennes svåraste delar - sitt från ligg - och en överlappning i mitten borde göra kedjan lätt att sätta ihop till tävling.

Nu har jag iallafall en plan, som skiljer sig från tidigare lösningar. Jag känner på mig att det kommer att fungera!

Av Åsa - 1 juni 2009 19:19

Tog tag i inkallninen på en gång under dagens promenad. EN inkallningssignal, maxbelöning som var gömd i fickan, och en handtarget innan belöning när hon kom fram (av någon anledning gör detta att hon kommer bättre). För att vara säker på att få det rätt började vi med två när hon ändå var på väg. Sedan fyra på kort avstånd, hon tittade inte på något speciellt. En när hon var på väg (nu började tempot komma upp rejält). Ytterligare två på längre avstånd. Avslutade med två "svåra", Mårran var mitt ute i åkern och nosade runt. Reagerade blixtsnabbt, full fart!

Det finns en viss risk för att man får en kedja när man laddar inkallningen intensivt, att hunden går ut bara för att få bli inkallad, därför varierar jag både avstånd och svårighetsgrad. Jag tror också att det är viktigt att inte bara göra det svårare och svårare för hunden, utan det ska vara lite oförutsägbart hur mycket jobb som krävs för belöning.


Va hann med ett kort pass fjärrdirigering också. Momentet är vä'l påbörjat, men aldrig avslutat. Nu vill jag börja baklängeskedja och belöna med externbelöning. Det visade sig vara en svårighet för mycket, helt plötsligt försvann "sitt upp vid sidan"...att ett burklock med mjukmat kan göra så mycket...

Jag valde att plocka upp GF sitt från ligg i front, spontant. Det blev till att vänta läääänge på att hon skulle sätta sig! Kanske trodde hon att vi körde doggie-zen på stadga i ligg? Eller så blev det bara tilt i lilla huvudet.

Efterhand kom hon igång, och efter sju reps lämnade hon träningen (stygg matte som inte avslutar i tid!). Uppenbarligen underskattade jag hur hon hanterar externbelöning - här krävs träning! I KORTA pass!


Alltså har jag gjort en rudimentär planering av de närmsta veckorna för båda hundarna. I juli blir det tävling i tvåan, absolut för Popsy och kanske för Mårran, så nu vill det till att vi får lite ordning på tävlingsträningen! Platsliggning med lömsk JRT någon?

Av Åsa - 1 juni 2009 08:33

Malin hade fått två veckor på sig att låta den nya kunskapen "sjunka in", och nu var det dags att fortsätta.

Nytt ställe=nytt kriterie, vi backade lite i träningen och kollade av högersväng, vänstersväng, och helt om, först utan kommendering, sedan med.

Nästa steg var att lägga till en hund. Jag inbillar mig att det är lättare att koncentrera sig på sig själv och strunta i hunden om man har någon annans hund, så Popsy fick ställa upp. Malin klarade sig utmärkt med en liten flaxig hund som störning.

Sista steget: att kunna göra samma sak med EGEN hund! Jag fixade fram videokameran: detta måste förevigas!

Målet är uppnått efter ca 1,5 timmars intensiv träning, vi funderar redan på nya TAGutmaningar!


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se