Åsas hundar

Alla inlägg under maj 2009

Av Åsa - 16 maj 2009 20:49

Inte vet jag vilken metod som gav resultat av alla jag testat, eller om det var en kombination, men nu verkar poletten ha trillat ner för båda hundarna. Popsy ställer sig rakt utan skutt till 95%, Mårran sätter sig (eller ställer sig) rakt i ingångarna. Båda känns ganska välarbetade och redo för torsdag. Få se om beteendena håller även i ny miljö...inte lika säkert.


Benjamin fick en kort ridtur idag, kort eftersom han markerade lätt på ena frambenet i trav i högervarv, och dessutom snubblade ordentligt och gick ner på knä med båda frambenen och det tog flera steg innan han återfick balansen (inte lätt med en extra vikt på ryggen). Inte bra! Jag misstänker alltför långa fossingar, ska ringa hovis i veckan för verkning. Hoppas det hjälper!


ANNONS
Av Åsa - 16 maj 2009 13:01

Notera hur Malin rättar TAGpunkten vid något tillfälle, och hur tydligt hon visar när jag varit otydlig. En perfekt elev!

ANNONS
Av Åsa - 15 maj 2009 15:11

Vem passar bättre att tagga än någon som är lika beteendenördig som jag... Malin har dessutom visat prov på bristande förmåga till koordination under linförighetskommendering, så det kändes som en bra infallsvinkel.

Startpunkt: blir stressad av kommendering, vinglar, har svårt att skilja på höger, vänster, eller helt om i stressat läge, kan inte svänga 90 grader.

Målet är att kunna kommenderas i en linförighet Lk 1 med halter och svängar. Med hund.

För att göra det enklare att följa skriver jag alla TAGpunkter med fetstil.


Men vi började utan hund, inomhus, för att punktträna svängarna höger, vänster, och helt om.

TAGpunkten är...(högersväng)

1. Vikten på höger ben

2. Kom runt 90 grader med vänster ben

3. Axlarna först

Likadant till vänster. Många repetitioner, vi ändrade TAGpunkt beroende på vilken del som strulade mest. Vi bytte sida. Vi bytte sida igen.

Helt om svängen satt ganska bra i fötterna, vi fokuserade på axlarna. Malins två prickisar försökte förtvivlat få matte att bry sig om dem, så störningsträningen var med direkt :)


Vi flyttade ut på gräsmattan, samma TAGpunkter, en sväng i taget. Nu la vi till en ny:

Höj blicken i svängen

eftersom Malin tittar neråt, och alltså inte ser var hon går.

Hon jobbade på en fyrkant med ett håll i taget, vi växlade TAGpunkt mellan blicken och axlarna. Intressant iakttagelse: jag trodde att hon uppnått flyt LÅNGT innan hon själv kände att fötterna skötte sig själva.


Nu la vi till kommendering. Tagpunkten är sväng höger när jag säger höger. Betydligt svårare! Likadant åt vänster, likadant helt om.

Jag ändrade till "tävlingskommendering", som tidigare fått Malin att spänna sig och börja tänka för mycket. Tagpunkten är sväng höger efter kommendering. Vi tränade likadant till vänster.


Dags att börja blanda! Vi kom gemensamt fram till TAGpunkten är sväng efter kommendering. Nu började det lossna på allvar, och en förvånad Malin sa "Fötterna vet vart de ska!" Just nu brydde jag mig inte om hur hon hanterade axlar och kropp, utan bara att hon valde rätt håll (vilket tidigare har varit ett problem).


Vi tog ett par repetitioner av halter och ett par repetitioner av helt om, sedan blandade vi vilt. Tagpunkten är lyd kommendering. Kanske en luddig TAGpunkt, men vi var överens om vad den betydde. Genast svårare igen, och eftersom vi hållit på intensivt i en timme så pausade vi för dagen.


Jag missade som tränare rejält en gång, jag var otydlig om huruvida hon skulle lyssna efter kommendering eller inte. Förvirring följde (men reddes snabbt upp). Malin visade klar frustration när hon tyckte att hon förtjänat ett klick (hon tittade surt åt mitt håll eller stannade upp). Hon började dessutom stanna upp i steget på TAGpunkten kom runt 90 grader med höger ben tills hon hörde klicket som bekräftelse på att hon gjort rätt. Intressant, och direkt överförbart på hundarna...

Vi planerar lätt en fortsättning, båda är VÄLDIGT nyfikna på att se om hon kommer ihåg detta om en vecka och hur det utvecklas. Når vi målet på tio timmar? Fortsättning följer!Av Åsa - 15 maj 2009 10:51

En helt ny kategori på bloggen.

Här tänker jag samla mitt TAGteach-arbete inför examen i Klickerinstruktörsutbildningen: 10 timmars dokumenterad TAG-träning, i ord, film och bilder. Bloggen i sig är en del av projektarbetet, här kan mina instruktörer/utvärderare gå in och titta och kommentera, och mina "offer" kan ge sin syn på träningspasset. Alla är välkomna att fråga och kommentera, jag ska svara och förklara så bra jag kan!

Vill du bli "taggad" som en del i mitt arbete så anmäl ditt intresse antingen här eller på mailen asa@asashundar.se . Det är bara kul om det blir många skiftande områden!


Vad är då TAGteach? Kort sagt är det klickerträning för människor. Vi tittar på slutmålet, startpunkten, och gör en enkel kriterieplan. Sedan fokuserar vi på en del i taget: du får en speciell TAGpunkt som ska uppfyllas, och när kriteriet i TAGpunkten möts får du ett klick.

En TAGfilm att börja med:


Av Åsa - 15 maj 2009 10:41

Det är fortfarande kallt på nätterna, så hästarna äter sig genom de mörka timmarna. Sedan när morgonsolen kommer är det dags för en lur!

Tjena matte! Vad händer?


Stör ej, tack...


Kolla in den hängande underläppen...


Jag kommer! Tjöta...

Av Åsa - 15 maj 2009 10:39

Popsy fortsätter sitt sökande efter den perfekta sovplatsen.

Husses tvättkorg?


Dålig stadga i väggarna...kämpa på...


Yesss! Perfekt.

Av Åsa - 15 maj 2009 08:11

Jag fick för mig att jag skulle ta med TVÅ hundar på gårdagens stadspromenad. Dessutom var det enda smaskiga godis vi hade hemma VOV-färs, som delas ut med sked. Jag skulle alltså hantera: två koppel, klicker, en glasburk med färs, och en sked. Samtidigt.

Först rationaliserade jag bort ett koppel, hundarna fick fästas i varsin ände på ett och samma (långa) koppel och jag höll på mitten. Sedan försvan klickern, idag fick det duga med "bra". Burk och sked placerades i fickan, och jag hoppades att den skulle hålla sig upprätt...Färdiga att ge oss ut!


En rejäl runda genom Eslöv med våra hundvänner, fem hundmöten räknade jag till (Mårran skällde inte en enda gång utan vände sig mot mig så fort hon såg hunden), och ingen VOV-färs i fickan! Promenad = lyckad.

Av Åsa - 14 maj 2009 13:57

...men ute för första gången sedan i lördags! Linas feber har hållit sig borta, sista sprutan är given, och hon har velat komma ut i tre dagar. Hon ser hemsk ut med ett snett hängande juver och stora håligheter vid flankerna, varenda revben går att räkna, men hon tog sikte på gräset och vaggade iväg. Lammen konstaterade än en gång att mjölkmaskinen hade sinat, och sprang lyckliga ut i gräset istället. Jag hoppas hon klarar sig! Än så länge vågar jag inte hoppas för mycket eftersom hennes matlust inte är tillbaka i full skala...tur att lammen numera är mer intresserade av nappflaskan, pellets, gräs och hö istället för mamma.


Hundarna har spårat i förmiddags! Kryss i taket...Jag slog följe med Jocke och Alexandra och båda hundarna fick varsitt personspår.

Vi startade med en gemensam promenad, Mårran tyckte att Alex smala vinthund var oerhört ful och konstig och skulle skällas ut. Grundligt. Sedan råkade Haska TITTA på henne, det måste också skällas över. Osv...Men sakta lugnade hon sig och sökte kontakt med mig, till slut var punkfrisyren ett minne blott och hon kunde tom möta Haska nos mot nos! Jag tror mycket på denna typen av promenad, att främmande hundar liksom bara finns där och inte försvinner för att hon skäller. (Naturligtvis bäst om hon inte skäller alls. I en perfekt värld, med en perfekt matte.)

Under liggtiden fick Loppan träna lite spontan utgångsställning (sitter fint), vänstersnurr som har börjat strula igen (hon snurrar en extra gång helt själv...) och lite fjärr. Fjärren var hopplös! Antingen ställde hon sig på "sitt upp" eller också kröp hon i läggandet. Om igen. Om igen. Om igen...Mitt tålamod sattes på digra prov, men eftersom det kassa resultatet berodde på att hon ville för mycket snarare än för lite så kunde jag lättare skratta åt elendet...Bra träning för mig själv att träna detta inför mina nyvunna vänner! Öva mig i att min hund gör fel när andra tittar på UTAN att försöka släta över, forcera, eller ge upp.

Popsy spårade dessutom gräsligt...men nosen i backen och med full fokus på just att spåra. Att spåra MIG var däremot inte med i ekvationen! Hon rundade hit och dit, hela tiden med en uppsyn som sa "jag har koll, stör mig inte". Jag undrar vad hon anser är spårning? Vi har liksom inte samma slutmål. Nåväl...nosaktivering som nosaktivering.

Mårran letade blod i upptaget, och spårade sedan mig i brist på annat. Två helt OK vinklar, lite oengagerad, men godkänt. Sedan fick hon ta Alexandras blodspår, NU pratar vi! Hon fick vind på spårslutet och försökte gena, men följde sedan bra i lagom tempo. Säker...Duktig hund!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se