Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 15 maj 2009

Nya projektet igång!

Av Åsa - 15 maj 2009 15:11

Vem passar bättre att tagga än någon som är lika beteendenördig som jag... Malin har dessutom visat prov på bristande förmåga till koordination under linförighetskommendering, så det kändes som en bra infallsvinkel.

Startpunkt: blir stressad av kommendering, vinglar, har svårt att skilja på höger, vänster, eller helt om i stressat läge, kan inte svänga 90 grader.

Målet är att kunna kommenderas i en linförighet Lk 1 med halter och svängar. Med hund.

För att göra det enklare att följa skriver jag alla TAGpunkter med fetstil.


Men vi började utan hund, inomhus, för att punktträna svängarna höger, vänster, och helt om.

TAGpunkten är...(högersväng)

1. Vikten på höger ben

2. Kom runt 90 grader med vänster ben

3. Axlarna först

Likadant till vänster. Många repetitioner, vi ändrade TAGpunkt beroende på vilken del som strulade mest. Vi bytte sida. Vi bytte sida igen.

Helt om svängen satt ganska bra i fötterna, vi fokuserade på axlarna. Malins två prickisar försökte förtvivlat få matte att bry sig om dem, så störningsträningen var med direkt :)


Vi flyttade ut på gräsmattan, samma TAGpunkter, en sväng i taget. Nu la vi till en ny:

Höj blicken i svängen

eftersom Malin tittar neråt, och alltså inte ser var hon går.

Hon jobbade på en fyrkant med ett håll i taget, vi växlade TAGpunkt mellan blicken och axlarna. Intressant iakttagelse: jag trodde att hon uppnått flyt LÅNGT innan hon själv kände att fötterna skötte sig själva.


Nu la vi till kommendering. Tagpunkten är sväng höger när jag säger höger. Betydligt svårare! Likadant åt vänster, likadant helt om.

Jag ändrade till "tävlingskommendering", som tidigare fått Malin att spänna sig och börja tänka för mycket. Tagpunkten är sväng höger efter kommendering. Vi tränade likadant till vänster.


Dags att börja blanda! Vi kom gemensamt fram till TAGpunkten är sväng efter kommendering. Nu började det lossna på allvar, och en förvånad Malin sa "Fötterna vet vart de ska!" Just nu brydde jag mig inte om hur hon hanterade axlar och kropp, utan bara att hon valde rätt håll (vilket tidigare har varit ett problem).


Vi tog ett par repetitioner av halter och ett par repetitioner av helt om, sedan blandade vi vilt. Tagpunkten är lyd kommendering. Kanske en luddig TAGpunkt, men vi var överens om vad den betydde. Genast svårare igen, och eftersom vi hållit på intensivt i en timme så pausade vi för dagen.


Jag missade som tränare rejält en gång, jag var otydlig om huruvida hon skulle lyssna efter kommendering eller inte. Förvirring följde (men reddes snabbt upp). Malin visade klar frustration när hon tyckte att hon förtjänat ett klick (hon tittade surt åt mitt håll eller stannade upp). Hon började dessutom stanna upp i steget på TAGpunkten kom runt 90 grader med höger ben tills hon hörde klicket som bekräftelse på att hon gjort rätt. Intressant, och direkt överförbart på hundarna...

Vi planerar lätt en fortsättning, båda är VÄLDIGT nyfikna på att se om hon kommer ihåg detta om en vecka och hur det utvecklas. Når vi målet på tio timmar? Fortsättning följer! 
ANNONS
 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

15 maj 2009 18:50

Det var väldigt roligt :-).
Tror att det som löste "välja rätt håll" inte bara var att fötterna lärde sig vilken som var höger och vilken som var vänster, utan också mycket att det var den foten som skulle bära vikten (dvs att den skulle vara kvar stadigt i marken). Då var det ju automatiskt den andra foten som skulle runt den första. En bra första tag-punkt!
Jag är imponerad av att jag faktiskt gick rakt OCH gjorde 90-graders svängar... det blev ju fyrkanter :-) (har nog aldrig hänt tidigare), vi måste prova på en större öppen yta nästa gång o se om det funkar där också.
Roligt att vi har 9 timmar kvar på oss, vi kommer absolut att lyckas!

Testade förresten pärl-bandet under mockningen av lösdriften och satte som tag-punkt att skottkärran blev tömd. Har aldrig varit så kul att springa iväg och tömma skottkärran (det har varit ett trögt moment tidigare eftersom jag måste gå ca 50 meter med den). Insåg efter ett tag att jag fyllde den raskt för att få gå och tömma den... Herregud vad jag är lättpåverkad... ;-) (fast det är ju bra)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se