Åsas hundar

Alla inlägg under april 2009

Av Åsa - 5 april 2009 17:13

Ännu en CU-helg avverkad...Det känns nästan overkligt att båda bokade helgerna redan är över, speciellt med tanke på hur mycket energi jag lagt på att vara nervös (inte så mycket till andra helgen dock).

Jag lämnar Stockholm med en känsla av saknad, jag vill veta fortsättningen! Hur går det för mina nyvunna vänner? Utvecklas övningarna så som vi tror och hoppas? Det känns lite jobbigt att bo så långt ifrån, att inte få återknyta och kolla av, att inte finnas till hands. Lova att ni hör av er på något sätt och avger rapport, både när det går bra och om ni behöver hjälp!


Nu är upplägget testat på tolv hundar, och jag är överväldigad över resultaten som alla ekipage gjort på två ynka dagar. 4 träningspass! (om än långa, på gott och ont) Jag har sett en utveckling på samtliga, vissa mer andra mindre, OCH på samtliga ägare vilket är ännu viktigare.


CU är ett ganska speciellt upplägg att jobba med, eftersom hela tanken är att det ska anpassas speciellt till individen och gruppen. För en helgkurs har jag inte samma möjlighet att vara flexibel som om vi träffats en gång i veckan, utan måste ha någon sorts fast plan (även om inte alla hundar gör allt):

Lördagen vill jag lära känna hundar och ägare lite, och ge en bild av mig själv som inger lugn och trygghet (hoppas jag). Vi ägnar dagen åt lugna avslappningsövningar på filt, växlar med enkla target och zen-övningar, och sätter strukturen till en enkel on/off. Disträa hundar jobbar med pausleken och Premack, för att SJÄLVA få ta initiativet till kontakt och träning. Teorin handlar om klassisk betingning och hundspråk med stressignaler, avslappningssignaler, och lugnande signaler. Jag tycker att speciellt det första praktiska passet är oerhört viktigt, att hunden verkligen får en betingning av själva platsen vi är på! Den ska betyda avslappning, trygghet, glad matte, och stor chans till belöning.

Söndagen blandar vi in lite mer aktiva övningar: boxarbete, kapplöpningar till filten, och car-crash-game (eller fyrklövern som jag har döpt den till). Hela tiden fortsätter vi enligt on/off-strukturen eller pausleken beroende på hund och problem, hela tiden övar vi oss att se och läsa hundarna, hela tiden är både Premack och Pavlov närvarande i anden...Söndagen har jag också hunnit fundera lite över varje hund, och vi kan jobba med mer specifika problemlösningar. Ibland prickar jag precis rätt och får förbluffande goda resultat (hundar är grymt smarta), ibland prickar jag fel och vi får planera om.

Ibland är hundarna helt enkelt så trötta att hjärnan slutar fungera. Det är INTE optimalt att köra CU intensivt två dagar på rad, varken för hund eller ägare! Tyvärr har jag inte mycket till val i nuläget, men jag ska fundera över problemet om jag får äran att komma upp igen till en uppföljning. Fast dagens kurshundar klarade eftermiddagspasset otroligt bra!


Det har varit väldigt roligt att få jobba med så olika hundar och skiftande problem! Utfallsproblem, tävlingshundar som blir för heta, hundar som behöver mer fokus på matte, hundar som allmänt stressar upp i nya miljöer / med nya människor...Så mycket nya erfarenheter, så mycket som JAG har lärt mig!


Jag kommer gärna upp och håller en fortsättning till hösten om vi får ihop en grupp. Anmäl intresse på asa@asashundar.se om ni vill vara med, så ser vi vad som händer.

Och återigen: JÄTTETACK för att jag fått komma upp och hålla kurs! Stor kram och lycka till, samtliga 12+2 som jag har fått som nya vänner!

ANNONS
Av Åsa - 4 april 2009 20:36

Jag har världens bästa jobb...

Nytt härligt gäng på CU-helgkurs i Stockholm:

Matte?

Titta på hunden säger du...Ok...

Jag kan, jag kan, jag kan!

Jaså, där! Skulle bara kolla lite...

Nosen i backen var det! Uppdrag slutfört, kan vi leka nu?

Hej, jag älskar dig! Jag älskar alla...

Det här med filt faller mig i smaken!

Träna? Gärna idag, tack?

Mmmm...matte...


Oj...Kolla...Leka lite?


Nu är jag lika slut som hundarna, och behöver min skönhetssömn för morgondagens övningar. Jag ska inte avslöja alltför mycket, men en gevärsformad pinne och en del kommendering misstänks spela en viss roll.


ANNONS
Av Åsa - 4 april 2009 07:51

Här skriver jag ett långt inlägg om torsdagen busstur, långpromenad i Lund, hundmöten, och verkstadsbekymmer, och så bara FÖRSVINNER det?

Sur...

Av Åsa - 1 april 2009 19:00

Popsy frågar mig varje kväll: ska vi träna? Och hela veckan hittills har jag varit upptagen med annat...Imorgon är jag ledig, så då ska det bli lite vettigt gjort.


Syrrans bröllop i sommar är en perfekt ursäkt för att köpa nya prylar till kameran (jodå, jag ska fota hela bröllopet...), och igår kom mitt nya objektiv! Begagnat är bra! Jag gick ut i regnet i morse och testade:Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se