Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 20 april 2009

Sammandrag av föredrag med Michele Pouliot, 17/4 -09

Av Åsa - 20 april 2009 18:31

(Gissa vem som tog bilder av alla powerpointslidarna med mobilen...super för minnet!)

Michele jobar med att förändra träningssättet inom den största organisationen för ledarhundar i norra USA, från traditionell träning till klickerträning. Inte det lättaste!

"If you want to make enemies - try to change something"

"The art of progress is to preserve order amid change and to preserve change amid order"


Varför behöver en förändring komma?

* Klienterna har andra behov

* Miljön blir ständigt svårare för hundarna

* Man vill öka den positiva träningen för hundarna

* Man vill göra träningen roligare för klienterna

Att världen förändras gjorde att man behövde hitta nya metoder att förbereda hundarna för sina uppgifter.


At vara en blind hundtränare innebär att man inte ser vad hunden gör. Man kan inte tajma sin träning till när hunden är uppmärksam, man har svårt att belöna exakt rätt.

Ännu viktigare: man ser inte miljön runt hunden, och kan inte förutse och förebygga olika situationer (mat på trottoaren, lös hund, glasskärvor, trafik, osv...) Det är inte allting som låter, och ibland kan ljud ge fel information!


Tidigare ansåg man att det inte gick att träna ledarhundar med hjälp av godis, eftersom det skulle öka hunden tendens att söka och stjäla mat, ge hundar som tigger och dreglar, och ge feta hundar.

Idag vet man att det inte stämmer, men man måste TRÄNA hundarna och ha mer strikta regler vid mathantering.


Grundbeteenden för en ledarhund

1. Leda

Hunden ska kunna leda sin ägare med hjälp av selen, rakt fram med fokus framåt. Detta grundtränas på löpband för att få in en viss rytm i hundens muskelminne och för att kunna belöna rakt framifrån.

2. Linje

Hunden ska kunna se och följa en rak linje från tex trottoarkant till trottoarkant oavsett hur ägaren går. Den ska kunna undvika hinder i sidled och återuppta sin linje. Den ska klara olika underlag och olika höjdhinder (som trappor).

3. Target på annan yta

Hunden ska påvisa trottoarkanter och andra ändringar i underlagets yta som indikerar tex att en väg eller cykelbana passeras. Den gör det genom tasstarget, stanna och titta upp, få nytt kommando framåt.

4. Andra beteenden

Hunden ska klara av rulltrappor, den ska markera trappsteg (början och slut), den ska kunna hoppa upp hos sin ägare i rullstolen vid behov, den ska kunna hämta saker, den ska kunna tränga in sig i små utrymmen för att inte vara ivägen, och massor av annat...

5. Intelligen olydnad

Hunden ska dessutom ha självförtroende nog att göra allt detta även om ägaren försöker få den att göra något annat, tex ska hunden stanna för en annalkande bil även om ägaren vill gå, eller väja för ett hinder även om ägaren vill gå rakt fram.

6. Hantera trafik

Hunden ska kunna markera övergångsställen, visa var övergångsknappen är, undvika bilar, och backa i en nödsituation.


Det är inte lite krav man ställer på hundarna! Dessutom är förarna blinda, och ser ine alla gånger som hunden är duktig...den gör alltså massor av korrekta beteenden som aldrig ens blir belönade!


Grundträning med klicker

Michele gjorde en kort genomgång av specifika områden där man övergått till klickerträning.

1. Koppelsignaler

Att träna att hunden går undan för tryck. Beskrivet i lördagens sammanfattning.

2. Att låta bli mat i miljön och hos andra människor

Också beskrivet i Lördagsbiten

3. Nödfallsbacka

Den grundläggande träningen görs med hjälp av en "tunnel" där hunden inte kan vända sig. Matskål i ena änden, när hunden har ätit upp måste den backa ut.

4. Intelligent olydnad

Klickerträningen ger självsäkra hundar!

5. Undvika hinder i luften (som ägaren kan slå huvudet i)

Först tränar man nostarget på en låg bom. Snabbt höjer man bommen så att hunden inte når den, utan tittar upp mot den. Slutmålet är att hunden markerar genom att stanna och titta uppåt mot hindret.

6. Att hämta saker

Well, obviously...Finns det något bättre sätt för apportering än shaping?


Med hjälp av klickern och nytt tänkande blir det möjligt för även en blind hundägare att träna sin hund! Jag vet, jag har testat...


De har också ett viktigt valp och uppfödarprogram. Aveln inriktas på stabila, känsliga, "lätta" hundar. Olämpliga hundar gallras ofta ut redan i valplådan. Uppfödarna tränar inkallning, socialisering och miljöträning framför allt, hundarna kommer till programmet mellan 7-9 månaders ålder. De får ca 15 timmars effektiv träning uppdelat på ca 60 småpass (två om dagen), beroende på hund. Varje månad blir ca 30 hundar godkända ledarhundar och placeras ut i nya hem.


Helt otroligt arbete och helt otroliga hundar! Jag kommer att se på ledarhundar och servicehundar och deras ägare med ny respekt från och med nu!

 
ANNONS
 
Tina

Tina

21 april 2009 15:47

Vilken spännande läsning, tack för att du delar med dig.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

ingrid lecander

25 april 2009 23:57

http://hovawart.chienguide.free.fr/
Intressant läsning om blindhundsutbildningen. Hâr kommer en sajt som ocksâ har engelsk text, om de franska hoffarna som âr utbildade blindhundar. Vet inte om de anvânder klicker men ska frâga.

 
Ingen bild

Åsa

26 april 2009 10:00

Ingrid, man tackar! Så sugen jag blir på vidare utbildning inom ledarhundsbiten!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se