Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 20 april 2009

Freestyler! Söndag.

Av Åsa - 20 april 2009 09:36

På söndagen bytte vi inriktning och pratade freestyle! Michele är fantastiskt duktig på att göra koreografi, träna sina hundar, och uppträda. (Jag ska leta och lägga in lite filmer på hennes rutiner senare.)

Popsy älskar ju trix (och jag också), men nu fick vi en inblick i det som Michele kallar "foundationwork". Att positionerna fot, höger, mittemot, och bakom (mina kommandon) sitter i flyt på endast verbala kommandon tex. Att kunna hålla en position, att kunna kombinera olika kommandon. Hur coolt som helst, och det gav mig en helt ny approach till freestyle!


Den första övningen var hur man kan använda en rund valphage för att lära in att hunden backar runt föraren. Flera hundar fick visa, naturligtvis ställde jag och Popsy upp. (Pushig? Jag?)

Jag stod mitt i en liten rund valphage (typ kompostgaller) och började med att hon fick cirkla runt mig i fotposition vänstersnurr (hon backar för att behålla sin position). Jag klickade för rörelse, och ganska snabbt började hon bjuda fler steg. Jag slutade snurra med henne, "satte igång" henne med en böjning av benen, och klickade för rörelse baklänges runt mig. Iom att valphagen var så liten kunde jag blocka henne med kroppen om hon försökte gå framåt eller vända sig. Loppan GILLAR att backa (eller hoppa bakåt jämfota), det gick fort att få en snygg backning runt mig på enbart kroppssignal från mina ben! Hem och köpa kompostgaller för att fortsätta träna...:)


Nästa pass fick vi välja någon sorts rekvisita att jobba med. Michele föredrar att hunden själv visar vad den vill göra (jobba med hundens naturliga val istället för mot den), vi fick helt enkelt lägga ut föremålet och se vad hunden hirttade på! Jag hade ett stort paraply i bilen.

Uppfällt paraply, handtaget neråt: nostarget på handtaget. Lägga sig under paraplyet, som ett parasoll. Gå runt handtaget. Jag började titta lite på att skilja på vilken sida jag sände henne ifrån: sända från högersidan var att lägga sig, från vänstersidan att gå runt handtaget och komma tillbaka.

Sedan gick vi över till "baksidan", och hon började bjuda handstående mot paraplyet...vadå defaultbeteende...:)

Uppfällt paraply, uppochner: Ganska snabbt började hon prova med tassen, och jag kunde shejpa att hon gick runt paraplyet med framtassarna på och baktassarna av, och på så sätt vägde ner kanten och "rullade" paraplyet. Hur gulligt som helst!

Hopfällt paraply: apportera paraply (naturligtvis). Hoppa över. Cirkla runt det medans jag håller det som en käpp. Jag la till att jag cirklade runt henne, i motsatt riktning.


Vem kunde gissa att det fanns så många saker att göra med ett paraply...jag har tom en låt i huvudet, jag har alltid gillat "raindrops keep falling on my head" och jag tror att det passar henne ganska bra. Annars finns det alltid "singing in the rain"...


På eftermiddagen fick vi titta på vad de andra hade tränat, och visa upp vårt eget trix. Popsy var lite mosig i huvudet och OTROLIGT intresserad av godiset som låg spritt på marken, koncentration noll...Men jag vet ju att hon är duktig, det är vad som räknas. Det var jätteroligt att se vad de andra deltagarna jobbat med, en logotto som sticker huvudet i mattes stövel eller en springer spaniel med världens snyggaste kickar t ex...Nu ska vi hem och träna vidare! Inspiration till max!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards