Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 20 april 2009

Sveriges minsta ledarhund för blinda? Lördagen.

Av Åsa - 20 april 2009 08:03

Det ska erkännas, Popsy har storleken emot sig när det gällar att vara ledarhund för blinda. Men vi har haft hur kul som helst med att träna olika färdigheter som en färdig ledarhund ska kunna!

Popsy var på G redan när vi gick morgonpromenaden runt hotellet, och tjatade på mig att vi skulle träna "Hallå matte! Det är därför vi är här! Kan du plocka upp klickern och sätta igång?" Klockan var 6.30, jag var mer sovande än vaken...

Popsy fick bo uppe på rummet medans vi samlades för lite info om dagens övningar. Michele har genomgående varit mycket kunnig, intressant, och framför allt ROLIG att lyssna på! Fredagens föredrag om ledarhundar gav oss den teoretiska grunden, nu fick vi lite mer kött på benen om själva träningen.


Beteende ett: Att kunna låta bli mat.

"Inga problem" tänkte jag, Popsy har koll på ett enkelt vardagsnej. Nu var det ju inte så enkelt som att vi skulle kunna SE maten...det kan ju knappast en blind persom, så ledarhundar måste lära sig att ignorera all mat utom den som erbjuds av ägaren UTAN ATT ÄGAREN HAR SETT DET. Ingen signal. Ofta inte ens någon belöning för hur duktiga de varit...

Vi delade upp os i par, och tränade en hund i taget med "frestare" och klick för att hunden väljer att ignorera maten. Popsy såg snabbt det hela som en rolig lek: försöka en gång, sedan komma till mig. Inte riktigt korrekt slutmål...Jag konfererade med mig själv och kom fram till att strunta i att hon inte uppnådde "målet" (att välja bort erbjudet /liggande godis direkt), utan istället ta på ögonbindel och fortsätta träna med hjälp av bara hörsel och koppeltryck. Man får mer information i kopplet än man tror! Trixet är att hålla en kontinuerlig mjuk kontakt, så att man känner minsta förändring. Och sedan gissar man...För det mesta gissar man rätt.

Jag jobbade i par med Elin, och hennes Zanto var helt otroligt duktig! I slutet av passet gick de förbi mig som "råkade" tappa en stor bit korv framför hans nos, och han ignorerade mig totalt!


Beteende två: markera trottoarkant

En ledarhund jobbar mycket med target av olika slag: markera var saker finns för sin blinda ägare. Alla trottoarkanter markeras med att hunden stannar till, helst så nära kanten som möjligt, och i RAK position för att sedan kunna fortsätta på korrekt linje framåt.

Jag teamade upp med Maria och hennes härliga lagottofröken.

Detta var en lyckad lek sa Popsy! Jag fick en del problem med sättanden när jag stannade vid kanten (lydnadshund) och fotgående fokuserat på mig, men jag jobbade på att gå så nonchalant och icke-lydnadsmässigt som möjligt. Hon fattade snabbt var tassarna skulle vara, jag kunde sluta förstärka de sneda, och voilà! Vi gjorde MÅNGA repetitioner "tassarna upp, klick, puffa bakåt ner, tassarna upp, klick, göra en pyttecirkel, tassarna upp, klick..." Sedan började vi med olika kanter för att generalisera lite. Det är långt ifrån klart (och jag testade aldrig ögonbindel) men det var kul att se hur hon verkligen sökte upp kanten.


Beteende tre: ge efter för halsbandstryck

Eftersom en ledarhund alltid ska hålla fokus framåt så lär Micheles organisation hundarna att svara på lätta koppeldrag, ungefär som en häst svarar på tyglarna. Drar jag kopplet åt höger så blir där press på hundens vänstra sida av halsbandet. Hundens naturliga instinkt är att trycka emot, men de tränar hundarna att istället se trycket som en signal att röra sig till höger. Jag som har en hund som kastar sig mot tryck om det är något hon vill ha så genast nyttan med övningen för oss!

Vi tränade ensamma. Trixet var att halsbandstrycket skulle vara lagom lätt (tillräckligt irriterande för att hunden skulle hitta ett sätt att bli av med det, men inte hårdare), konstant, och släppa direkt när hunden gav efter minsta lilla. Jag hade inga större problem med dra/släpp-biten, däremot tänkte jag inte på att Popsy är liten och jag är stor och drog följaktligen snett uppåt...En snabb korrigering från Michele och Popsy började bli följsam på allvar. Målet är att kunna positionera hunden med LÄTTA koppeldragningar i olika riktningar som inte stör hundens fokus framåt.


Beteende fyra: markera övergångsknapp, lufthinder, eller ledig stol

Dagens sista övning krävde några demohundar, naturligtvis ställde Popsy upp för att visa inlärning av att markera en stolpe med övergångsknapp på.

En blind person kan själv lära in detta med hjälp av handtarget: man känner var knappen är, låter handen glida ner på stolpen, hunden duttar i handen. Efter ett par gånger tar man bort handen, hunden duttar på stolpen, klick. Sedan lägger man till att hunden duttar på stolpen, jag söker upp knappen via hundens nos och uppåt, klick. Sedan ökar man avståndet så att hunden leder en fram till stolpen, stannar och markerar, handen längs hundens nos till stolpen, upp till knappen, klick. Plättlätt sa Popsy! (På den stolpen vid det tillfället...)

Efter avslutad demo gick vi över till att träna "hitta stolen" istället, och för att utmana mig själv tog jag på ögonbindeln. Samma tillvägagångssätt med handtarget, targetöverföring, handen via hunden till stolen, öka avståndet. Hur häftigt som helst att verkligen känna draget i kopplet till stolen, sträcka ut handen när kopplet slackar för att hitta Popsy, och DÄR ÄR STOLEN! Det svåraste var att tajma klicken innan hon hoppade upp i stolen själv...;)


Jag kan lova att både Popsy och jag var trötta på kvällen...

 
 
Kari Anne

Kari Anne

20 april 2009 10:18

Jeg hadde jo ikke med meg hunden min på kurset, og det du skriver om å finne en tom stol og innlæring med bind for øynene, DET skal jeg prøve! :-)
Og for en kul hund du har! :-)

http://www.kariannesinblogg.blogspot.com

 
Sofie & Sally

Sofie & Sally

20 april 2009 17:47

Gu så roligt det låter! :D

http://stallions.se/sally

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Skapa flashcards