Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 29 mars 2009

Inridning snart avklarad?

Av Åsa - 29 mars 2009 21:08

Benji utvecklas i superfart!


Igår red jag honom (tredje eller fjärde gången nu), och lärde honom i rask takt:

Gå fram för skänkel och smackning från halt till skritt, och från skritt till trav.

Ordet "trava".

Att hålla traven tills jag saktar av.

Att man kan gå igenom grindar FRÅN hemmet, och svänga även dit inte han tänkte gå...

Nödsignal ptrooo = tvärnit.


Det är helt otroligt hur han lär sig! Han är med och uppmärksam hela tiden, jag förstärker det jag gillar med beröm, klappar, och en sockerbit om han är extra duktig. Vill vi inte samma sak så är jag helt enkelt envisare än honom...jag tar inte i, utan bara fortsätter "tjata" tills han ger med sig. Då kommer eftergiften och massor av beröm.

Visst, helst hade jag velat rida honom helt utan negativ förstärkning och positivt straff, men jag har en lång förstärkningshistoria av traditionell ridning och behärskar det (mycket) bättre än ren PF/NS när det gäller häst.

Däremot märker jag hur mycket bättre jag har blivit på att dela upp beteenden, att öka kriterier stegvis, att verkligen belöna det jag vill ha (eller allt annat än det jag inte vill ha), och att jag automatiskt utnyttja PF i mycket högre grad på hästryggen nu än tidigare. Kul!


Det kanske är en del av förklaringen till hans supersnabba lärande...:)

Det är roligt med en häst som kommer glatt travande när vi tar ut hans utrustning! 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se