Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 25 mars 2009

Ledarskap

Av Åsa - 25 mars 2009 19:11

Jag har funderat över ledarskap en längre tid nu, och försökt skriva ner mina tankar utan att lyckas...


Nej, jag tror inte på den klassiska "ledarskapsmodellen" i hundträning. Jag tror inte heller att flockar har en specifik rangordning, jag tror att det ändras med situationen och att olika individer har olika roller i olika lägen.

Jag är allergisk mor fraser som "du måste få bättre ledarskap", eller "din hund försöker klättra på rangskalan och ta över". Jag tror att hundproblem ytterst sällan beror på att hunden är "dominant", eller "ser sig som ledare".


Samtidigt så är det de facto så att jag bestämmer över mina hundar hemma hos mig. Aldrig med våld och hot, men eftersom jag står för trygghet, aktivering, mat, närhet, (egentligen alla resureser som de har) så har jag liksom lite hållhake på hundarna... Och även om jag för det mesta tycker att de får göra hur de vill så länge de inte skadar varandra, förstör (alltför mycket), eller gör saker som jag inte gillar (skäller som idioter, tigger överdrivet, hoppar på mig, slickar mig), så finns det dagligen tillfällen då jag talar om för dem hur jag vill att de ska agera och väntar mig att de lyder.


Är det ledarskap? Är det föräldraskap? Är det lärarskap?  

Jag tycker inte att jag är en "ledare" för mina djur mer än jag är en "ledare" för min familj och mina vänner. Eller mina kursare för den delen.

Eller är det just det jag är? En ledare...för jag leder ju folk, instruktörsrollen går till stor del ut på att säga till folk vad de ska göra. Jag leder min familj (i samspråk med maken) eftersom jag är övertygad om att vi tar de klokaste besluten. Jag ledde i många år mina arbetskamrater, helt enkelt genom att strukturera upp arbetslivet, ta hand om folk, lösa problem, och lyssna.

Att skapa en öppen atmosfär, att ta beslut som man hoppas gynnar hela gruppen, att lyssna både på sig själv och andra och handla därefter, är det ledarskap?


Så mycket ligger i ett ord, hur det sägs, hur det menas,  och hur det uppfattas.

 
ANNONS
 
Tina

Tina

29 mars 2009 17:47

Bra tankar om ledarskap, jag är helt enig med dig.

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se