Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 20 januari 2009

Åverkan/påverkan: Björn Forkman om belöning bestraffning inlärning

Av Åsa - 20 januari 2009 19:07

Björn höll sin föreläsning som etolog, om hunden som "maskin".


INLÄRNINGSLAGAR

HABITUERING släcker ut medfödd/inlärd respons på ett stimuli.

Ex: en hund habitueras till sin matskål om maten alltid står framme, maten blir inte längre ny och spännande.

SENSITISERING ökar känsligheten för ett stimuli, bygger på förväntan att något ska hända.

Ex: om jag hittar ett antal hundralappar liggandes på marken, så kommer jag att tro att nästa fladdrande föremål också är en hundralapp och känna glädje när jag ser den.


TRÖSKELVÄRDE

Den stimulusstyrkan som krävs för att utlösa en respons. Under tröskelvärdet: habituering. Över tröskelvärdet: sensitisering.


DESENSITISERING

Att hela tiden jobba under tröskelvärdet och på så sätt höja tröskelvärdet. Svenska: gradvis vänja hunden.


ASSOCIATIV INLÄRNING

Klassisk betingning = hunden ser ett samband mellan två stimuli

Operant betingning = hunden ser ett samband mellan beteende och konsekvens

Effektivast är om klassisk och operant betingning "drar åt samma håll".


DISKRIMINATIVA STIMULI

Vi lär hunden en signal för när ett beteende lönar sig. Viktigt att komma ihåg att ALLT som är närvarande när man ger signalen (miljön, dubbelkommandon, lukter, osv) blir en del av signalen. VIKTIGT att generalisera om man vill att hunden ska lära sig en speciell signal (allt ändras utom signalen som är konstant).


(Björn hade ett lite förvirrat avsnitt om positiv förstärkning, negativ förstärkning, positivt straff och negativt straff som jag inte tänker återge. Intressant var att han kallade negativt straff för "omission training", vi fick ingen bra förklaring.)


TRÄNING 

KONCENTRERAD ELLER SPRIDD TRÄNING?

Försök har visat att hunden lär sig effektivare med längre mellanrum mellan passen. Bättre resultat på samma antal pass om man tränar en gång i veckan jämfört med fem gånger i veckan.


Med många belönade repetitioner blir ett beteende en VANA, som är oberoende av förstärkningen. Ex: köra bil...jag har ofta kört till jobb när jag egentligen skulle någonannanstans, eftersom det är till jobb jag brukar köra. Vanan upprätthålls tills den bryts (förstärkning uteblir flera gånger)


FÖRSTÄRKNING ÄR RELATIV

Om en råtta jobbar för 2 pellets och helt plötsligt får 12 pellets kommer den under en period att prestera BÄTTRE än en råtta som hela tiden fått 12 pellets. Om en råtta däremot jobbat för 42 pellets och helt plötsligt bara får 12 kommer den under en tid att prestera SÄMRE än en råtta som hela tiden fått 12. Förväntan spelar in, och gör råttan glad resp. besviken.

Hur påverkar detta jackpotbelöningar?


FÖRSTÄRKNING / STRAFF

Undersökningar visar: Förstärkning ger lydiga hundar, straff ger problembeteenden. Detta beror till stor del på att förstärkning ger ett "öppet" svar hos djuret (vad som helst), medans straff ger beteenden som är kopplade till försvar.


Björn pratade en del om straff, hur det bör användas OM man väljer att använda det, men det är "gamla nyheter" och inget jag ödslar plats på här. Han tog också upp ett flertal undersökningar på hundar som tränas med elhalsband. För mig var även detta ointressant, jag använder positivt straff så absolut lite som möjligt (och aldrig el! skulle aldrig falla mig in!).


SAMMANFATTNING STRAFF

* En etisk fråga: är det min rättighet?

* Straff är många saker: hunden bestämmer.

* Ger en STARK effekt, det är SVÅRT att få rätt!

* Straff är komplext och ger bieffekter.

* Straff måste användas konsekvent för att behålla sin effekt.

* Straff måste vara tillräckligt kraftigt första gången för att undvika att en habituering sker.


Björn avslutade med lite om utsläckning och intermittent förstärkning (oregelbunden förstärkning), men där var inte heller något nytt.


Boktips:

excel-erated learning, Pamela Reid

animal learning and cognition, John Pierce
 
ANNONS
 
AK

AK

20 januari 2009 21:57

Tack för att du delar!
Menade han både neg. straff och pos. straff när han talade om "straff"?

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Åsa

21 januari 2009 09:23

Han var lite luddig i sina begrepp, men JAG är säker på att det var positiva straff han menade (klassiska labbexperiment, elstötar).
Han fick frågan om NS, men kunde inte förklara vad det var och blandade ihop med NF. Vi klickertränare i publiken beslöt oss nog gemensamt för att inte ta diskussion utan fokusera på de bra sakerna han sa...;)

 
Ingen bild

Björn Forkman

26 januari 2009 11:08

Nja, det jag menade var just att "omission training" är negativt straff... Man tar bort något bra för att minska frekvensen av ett beteende. (Straff betyder att resultatet är att man minskar frekvensen av ett beteende, positivt att man tillför något, negativt att man tar bort något. Negativ förstärkning är alltså att man tar bort något och detta resulterar i mer av beteendet, negativt straff att man tar bort något och detta resulterar i mindre av beteendet.) "Omission training" är Skinners ursprungliga term.
Ledsen om det inte var klart.

 
Ingen bild

Åsa

26 januari 2009 15:09

Tack så mycket för extra förklaring Björn! Roligt att få direkt från källan. Jag hade inte hört "omission training" förut, alltid roligt att lära något nytt!

 
Ingen bild

Björn Forkman

26 januari 2009 22:15

Återkom gärna om det är något annat som var oklart eller som du/ni vill diskutera vidare. Mvh / Björn

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se