Åsas hundar

Alla inlägg under november 2008

Av Åsa - 18 november 2008 18:27

Mårran var lugnare idag, hon hade inget emot att gå in i badrummet till sin säng och en Kong fylld med mjukost. Visst ville hon in till Popsy när husse kom hem, men hon var betydligt mindre stressad. Bra!


De fick varsitt kort pass, först ute, sedan i badrummet.

Mårran började med att backa, det gick MYCKET bättre idag. Jag lyckades fånga att rumpan vek åt rätt håll, och det var tillräckligt för att hon skulle börja förstå. I badrummet fick vi fem raka, snygga steg!

Skiftena gick också mycket bättre. Fortfarande ligger "rumpskutten" högt när hon ska ställa sig från sittande (inte konstigt, jag har väl klickat för rumprörelser ett par hundra gånger...), men jag har självdisciplin och klickar ENBART ett stadigt ställande. Vi tränade med kaviartub (ny favorit) utlagd till vänster först, för att få raka skiften, sedan vände jag för att utmana henne att göra lika snygga skiften med kaviartuben dragandes tiull höger. Hon klarade "testet" galant!

Till slut fick hon träna uthållighet, flera korrekta moment innan klick och tub. Jag försökte variera mig för att hon inte skulle förutsäga tidsintervall, antal moment eller vilket moment som skulle ge utdelning. Ganska nöjd med mig själv.


Popsy fick också backa. Inga sitt före, inga sitt under tiden! Hyfsat rakt, men alldeles för högt tempo. Men det är en början!

Inomhus fick hon göra lite skiften i front, sedan flyttade jag in henne till sidan. Fortfarande lite skutt i sitt-stå, men det minskar. Stå-ligg var jättebra! Jag experimenterar lite med hur hon bäst förstår min handhjälp (höger eller vänster hand), nu när jag får lov att ge DK är det lika bra att lära in ett tydligt sådant. Undrar om det finns "rallyhandling"? Som agilityhandling fast anpassat för rally? Får surfa lite på amerikanska rallysidor, och se om jag kan få tips.


Det känns som att rallyn fortfarande är så ny (och ingen vet riktigt hur det "egentligen" ska se ut) att man skriver reglerna efterhand. Jag är hellre med och skriver än behöver ändra mig!

ANNONS
Av Åsa - 18 november 2008 14:47

Malin och Mio kom förbi i morse, för att agera "okänd hund på macken" under min och Mårrans morgonpromenad (ett av hennes värsta scenarior). Jag var förberedd som vi brukar vara under promenaden, ingen nosloop på (om halsen), ostbitar och kaviar i fickan.

Mårran kom runt hörnet, och under HELA 1/2 SEKUND reagerade hon som på en okänd hund. Sedan tittade hon på mig och sa "men matte, den hunden känner ju jag!" och började nosa istället för att få bort adrenalinet ur kroppen. Vi tränade lite "fokus - fri" och lite "närma sig annan hund utan att skälla av glädje", sedan tog vi en gemensam promenad. Mio och Mårran var både intresserade men avvaktande mot den andre och gav varandra gott om svängrum. Duktiga hundar!


Malin kom in och fikade och snackade skit, och framför allt: kollade på min freak-Popsy som andas med hela huvudet. Rekommendation: röntga...det är inte riktigt normalt. Inte alls normalt, faktiskt. Vi ska ringa djursjukhuset imorgon. Hon har svullnat lite över ena kinden också, kanske är det ändå tanden som spökar. Annars mår hon utmärkt, glad och pigg!

ANNONS
Av Åsa - 17 november 2008 19:50

Jag var tvungen att testköra min rallybana, så jag satte upp 12 skyltar på gårdsplan Jag blandar de skyltar jag gillar, så nivån var nog fortsättning - avancerad. syftet med banan var två: hitta svagheterna hos respektive hund (jag hade väldigt varierade skyltar) och börja bygga en positiv association till banor.


Mårran tyckte att det var helt onödigt...Som vanligt, det hon kan gör hon glatt och gärna, när hon blir osäker flippar hon ur.

Att träna:

Komma i front från sitt vid sidan (hon fattar nada...)

Backa rakt (som hon kunde perfekt förra året! Vad hände?)

Stå från sitt vid sidan (men det börjar ta sig)

Stadga i stå

Åttans frestelser (det var vårt STORA problem. Inte att hon försöker ta godiset, utan att hela övningen blir frustrerande och jobbig för henne. Tänker jobba med tydlig handtarget, för att ge henne ett "mål" att följa)


Popsy däremot tyckte det var toppen! Hon GILLAR skyltar!

Att träna:

Positionsväxlingar vid sidan utan att skutta i sidled

Stadga i stå (fungerade bra men behöver övertränas)

Backa utan att sitt-skutta


Mårran har i övrigt haft en stressande dag: första dagen avstängd från Popsy när jag var på jobb. Hon hade somnat i sin korg i badrummet när jag gick, så jag bara stängde dörrarna och var nöjd med att det inte blev något drama. När Ola kom hem var hon superspeedad, sprang runt, runt i köket/sovrummet/vardagsrummet (ett och samma rum) som hon inte hade haft tillgång till på 5(!) timmar. Hon ville knappt följa med ut på promenad, och lämnade INTE sängen för att hälsa när jag kom hem. Vi får se hur hon gör imorgon...vägrar hon så får Popsy ta badrummet istället, jag vill inte tvinga henne. Det viktiga är att de är åtskilda, inte vem som är i vilket rum.

Av Åsa - 16 november 2008 15:01

Alltså, Popsy är "freak of nature" och gör mig ibland orolig på riktigt...

När hon fnyser så blåses huden på hennes huvud upp. När hon "pressar nosen" som hon gör ibland, så blir hennes panna dubbelt så stor av luften som kommer in under huden. Det verkar inte göra ont, men så obehagligt att titta på!

Vi råkade ut för att där kom in luft under huden för några år sedan, när hon fick dränering i ett sår. Efter slagsmålet kändes hon lite likadan på huvudet (som bubbelplast). Men det här! Hon ser ut som en levande ballong, och jag överdriver INTE. Någon som har hört talas om något liknande?

Veterinärkompisar, hjälp!

Av Åsa - 16 november 2008 14:38

Jag packade ändå in båda hundarna i bilen och körde till Oxie. Rallyn är faktiskt inte vidare ansträngande, ens om man har varit i slagsmål...


På plats, kort rastning, banvandring. Mårran hade nr 2, Popsy nr 7, precis lagom.

Mårran var ovanligt stressad av miljön och hundarna omkring, och skällde ut de flesta...Till slut fick vi lite kontakt, gjorde några snurrar och lägganden för att få upp modet, och sedan "hund framför sitt". "Sa du fot?" sa Mårran, och kastade sig in vid min vänstersida. Eller tittade ut i det blå istället för att sätta sig. Eller vandrade iväg...Fram med klickern, intensiv uppklickning av kontakt i front, vår tur.

Det var en ganska lång bana: 14 skyltar, dubbel slalom och spiral som är mycket "gå" men lite action. Inte vår drömbana!

Hon strulade lite i starten, men kom tillbaka. Konerna fungerar alltid bra. Vid första halten missade hon att vi stannade, och fortsatte rakt fram...snabbt reparerat. Sitt i front fungerade! Ett-två-tre steg bakåt likaså, läggandet under gång var klockrent. Vi krockade lite i 360 vänster, och sedan prasslade någon med en påse och jag fick lite nos på en skylt. En hyfsad runda, inte hennes bästa, men med någorlunda flyt och kontakt.


Hämta Popsy! Kort uppvärmning där jag försökte få upp kontakten utan att anstränga bakbenet (FYRA ben har hunden!). Domarna tog en evighet på sig att bli klara...In i ringen, det första hon gör är att gå ut i kopplets längd och nosa på skylten. Hmmm... Men sedan gick hon bra! Vänstersnurrarna satt perfekt, läggandena likaså. Däremot gjorde hon helt plötsligt inga ingångar från frontposition, det var bara borta! Jag bråkade inte, utan gick fram och plockade upp henne på vänster sida. 3 poängs avdrag är väl OK. I övrigt höll hon både kontakt och position.


Prisutdelningen var inte förren sist (efter fortsättningsklassen), så vi fick vänta ett par timmar. Jag roade mig med att träna lite till fortsättningsbanan, och konstatera att ställandet INTE sitter som det ska! Vi plockade fram klickern och tränade lite i miljön, och "lånade" sedan fortsättningsbanan när alla var klara och lekte lite med den. Hög förväntan på belöning inne på banan, tack!

Dags för prisutdelning: Mårran 95 poäng, en andra plats! Fem enpoängs avdrag (varav två förarfel). Wow! Men ändå lite väntat.

Popsy däremot fick, ganska oväntat, 72 poäng. What? Vem har räknat fel? Ingen...det är jag som slarvar och inte kan reglerna...2x10 poängs avdrag för att inte hunden kommer tillbaka efter sitt i front! Inte 3 som jag trodde... 2x3 poängs avdrag för att vi gjorde övningen på fel plats. Också mitt fel. De enda avdragen som Popsy stod för var två enpoängare på första skylten... Duktig Loppa, kass matte!


Jag är verkligen nöjd med mina hundars prestationer idag (om än inte med mina egna)! Nu är det fortsättningsklass för båda till våren!


Av Åsa - 15 november 2008 17:57

Balder i spåret

Silas tränar platsliggning

Mårran gnager på sin uppspårade klöv

Av Åsa - 15 november 2008 17:42

Mårran har haft en lycklig dag i skogen!

Ett litet gäng träffades och åkte ut för att hjälpa varandra, och fika tillsammans. Jag la två blodspår, och fick också lov att ta Åsas spår. Blodspår är bra, man kan gå flera hundar på samma. Vi fikade under liggtiden, jag hade med Mårran som trivdes bland alla smörgåsar. Plötsligt såg jag henne en bit bort, på väg ut till första spåret för att starta på egen hand! En fin vink om att jag snackade för mycket...

Vårt första spår var ganska enkelt, den stora svårigheten var kraftig vindvittring i starten från spårslut och klöv till ett annat spår. "Varför ska vi gå på fel håll?" verkade Mårran fråga...Men hon släppte "fel" spår ganska snabbt, och spårade klockrent. Duktig hund!

Nästa spår hade vi (med flit) korsat, och hon fick mycket riktigt problem där. Hon snurrade lite, men jobbade sig tillbaka på egen hand. Riktigt bra!

Hon fick en paus, och jag följde med och tittade på Silas och Balders personspår. Det är jättekul att se hur olika förare jobbar med sina hundar! Silas är utrustad med två ägare som KAN spåra, stort tack för alla tips!

Mårran fick sedan ett enkelt spår till (full gas, ingen tvekan), och avsluta med ett lite snirkligt spår. Hon missade första vinkeln (för bråttom) men ringade tillbaka och fixade resten.

Jag är JÄTTENÖJD med hennes prestation, vi har inte spårat sedan februari...Under sista spåret sköts det ett par gånger, men hon var så fokuserad att hon inte verkade märka det. Hurra!Av Åsa - 14 november 2008 18:49

Hon är en tuffing, min lilla vovve, och bra läkkött har hon dessutom.

Svullnaden är borta till hälften, jag har fått tvätta av ordentligt, hon har ätit, druckit, och gått en liten promenad.

Jag vet fortfarande inte var den upphittade tanden har suttit, längre bak än jag har velat titta (jag har bara lyft på läpparna). Jag misstänker att den var lös sedan innan, kanske var det därför hon gnisslade tänder?

Om några dagar är hon pigg och fin igen. Men det blir varken spår eller tävling för hennes del, hon får vara hemma med husse i lugn och ro istället.


Jag har inrett badrummet med en korg och en vattenskål, det får bli Mårrans nya hem när vi inte är hemma. Hon gillar det inget vidare. Jag har berättat för henne att hon får skylla sig själv, men hon säger att det faktiskt var Popsy som började. Ungar! Eller...hundar...Eller möjligtvis bara rösterna i mitt huvud...


Imorron blir det spår för Mårran! Jag hoppas på regnfritt. Och på att burken med fryst blod verkligen innehåller blod och inte sylt. Kul ska det bli!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se