Åsas hundar

Alla inlägg under oktober 2008

Av Åsa - 20 oktober 2008 08:00

Jenny Wibäck och Camilla Svenäng har varit i Eslöv och hållit kurs för oss 12 glada ekipage. Ibland känns det som att klickerträning blir väldigt detaljinriktat, och då behöver man någon som tänker helhet. Och det gör Camilla och Jenny!


Efter presentationen tog vi snabbt tag i väsentligheter. Mina teorianteckningar kommer så småningom, detta inlägget handlar om våra praktiska övningar (med betoning på mina hundar).


1. Ingång på plan. Hur ser den ut? Finns där en tanke? Är hunden med, både fysiskt och mentalt? Vår uppgift var att gå in på plan med hunden, vänta ut att hunden spontant sökte kontakt, och sätta hunden på anvisad punkt.

Vi tränade en hund i taget, resten av gruppen var "intressanta människor" (intresserade människor var vi definitivt).

Popsy var först in. Hon var på utmärkt humör, gick med fin kontakt, satte sig rakt (och tyst), och vi fick klartecken till första sträckan på fria följet. Upprepade ännu en gång. Jag har haft lite problem just med första sträckan, så jag tänkte lägga en hög belöningsförväntan precis när hon tog första kontakten efter "fot". Hon skötte sig perfekt!

Efterhand blev det uppenbart att många med hundar som hade lite kontaktproblem (ytterst små, alla hundarna var duktiga) hade byggt en lite kedja och "lärt" hundarna att titta bort: "kontakt+klick+belöning, gå fint tio steg utan belöning, tita bort, titta på matte+klick+belöning, gå fint tio steg utan belöning, titta bort, titta på matte+klick+belöning..." De är smarta, våra hundar! Eller rättare sagt: de gör det som lönar sig mest.

Jag fick tid att ta Mårran också, även hon med toppenkontakt helt spontant. Hon var jätteglad, och busade och lekte med leksak. Hurra!


2. Målbilder och målsättning. Att visualisera det perfekta momentet, och även visualisera sin backupplan (vad gör jag om hunden gör si eller så?).

Vi skulle planera ett kort pass som skulle ta oss ett steg närmare vårt mål.

Mårran fick jobba med inkallning med ställande. Jag fick många bra tips, och det känns som att vi kom ett litet steg framåt! Det ÄR ett svårt moment för oss, att få både fart och ställande, men jag skymtar en ljusning. 

Trots spöregn valde jag ett moment som jag verkligen vill ha hjälp med för Popsy: platsliggning. Att ligga i regn är en enorm svårighet i sig för lilla damen! Jag valde att träna på att andra människor skulle ge henne godis när hon låg bra, för att (hoppas jag) hon ska söka fokus hos domare/tävlingsledare när jag är gömd. Jag ville vara säker på att hon skulle lyckas trots regnet OCH få en positiv bild av "ligga i regn", så jag gick bara ut på 10 meter och hon fick godis av olika människor med ca 20 sekunders mellanrum. Hon hade desutom sitt tjocka regntäcke. Fast skakade gjorde hon ändå...Övningen fungerade toppen! Hon slappnade av efterhand, låg jättebra, och tog glatt godis från konstiga, regnklädda människor utan att rubbas det minsta.


3. Valfri övning

Jag valde rutan med Mårran, eftersom hon var så på G. En target i mitten, så fick hon springa flera gånger på ökande avstånd. Sedan bort med targeten, samma ruta. Det tog lite tankemöda, men det gick! Flera bra reps! Ett litet steg för en "normal" hund, ett jättesteg för oss...

Sedan gick vi tillbaka till gruppen och jag bytte hund när det var min tur. Spontant uppsökande av matte trots utlagd externbelöning med Popsy. Jag började med att hon blev fasthållen när jag gick, utan utlagd belöning. Skrik, skall, full fart (som vanligt). Sedan la vi ut externen bredvid henne. Jag gick och gick...med ryggen åt hörde jag spridda skratt, och funderade lite över vad Loppan hade funderat ut. Jag gömde mig bakom boden, men där kom ingen hund. Bryt, gör om! Uppenbarligen hade hon först gått några steg efter mig, sedan stannat och funderat, gått mot externen (som togs undan av medhjälpare) och börjat bjuda beteenden från framförmappen :D Hon är ganska rolig! Och smart...och inte vidare mattebunden...och hungrig...Vi gjorde om, och om, och om. Jodå, till slut lyckades hon få in i terrierhuvudet att hon var tvungen att LÄMNA godiset för att få det. Nyttig övning! Jag vill ju kunna använda externbelöning utanför tävlingsplan, men utan att riskera att hon smiter till den...


Under alla teoripassen låg mina hundar i sina burar och sov (öppna luckor), helt avslappnade i stökig miljö. Burträningen har verkligen gett resultat!


Jag är helnöjd! Med mina hundar som skötte sig ypperligt, med mina underbara träningskompisar, med fantastiska instruktörer och ett väldigt bra upplägg, och framför allt med mig själv som verkligen vågade träna på det som var svårt och jag visste inte skulle gå så bra!

ANNONS
Av Åsa - 19 oktober 2008 20:50

Vi har haft en jätterolig tävlingslydnadshelg med ett härligt gäng och bra instruktörer, men just nu orkar jag inte skriva...

Anteckningar och reflektioner kommer så småningom!ANNONS
Av Åsa - 15 oktober 2008 15:27

Jag önskar mig en bättre kamera, men man gör så gott man kan...

Hästarnas ställe (när de vill, dvs bara som skydd från flugor och värme på sommaren. Regn har de inget emot).

Min "appellplan"

Lyckliga Mårran i full fart!

Extremt oskarp Popsy hänger på

Äntligen hann hon ikapp!

Benji växer så det knakar...5 cm över sommaren! 150 är han nu, ca 7 cm till så är han perfekt.

Av Åsa - 15 oktober 2008 13:21

Popsy fick träna vidare på handduken i badrummet. Gårdagens träning hade gjort nytta, hon slängde sig på sidan! Toppen, då hade jag en startpunkt, och kunde frishejpa fram en full rullning. Duktig Loppa!


Mårran fick ligga och dra lite i handduken, sedan testade jag att ta upp "gammal" träning att få henne att rulla över på sidan. Inga problem. Halvvägs på rygg, inga problem. Sedan var det bara en så liten bit kvar att jag bestämde mig för att göra som på Popsy och hjälpa till, samtidigt som jag matade. Jag borde vetat bättre...Varför måste man testa något som har fungerat på en hund också på den andra hunden, även om man egentligen vet att det kommer att ha motsatt effekt?

Lite reparationer, så la hon sig på sidan igen (med en lite vaksam blick på mig...Inget trams nu, matte!) Här blir det ren frishejping, så att Mårran känner att det är hon som har kontroll.

Hade varit bra om jag höll mig till min plan med sängen också...Typiskt mig, gripen av stundens inspiration ska jag "alltid" börja experimentera med saker som jag egentligen misstänker inte kommer att funka. Kan någon säga "variabelt förstärkningsschema"? För det funkar ju ibland...

Av Åsa - 15 oktober 2008 08:23

Kvällen gick åt till att klippa våra båda tackor, Lina och Lambi.

Trots att vi sällan pysslar med dem och aldrig tränar dem så blir de lugnare och snällare för varje gång. Jag kunde stå bredvid med grimskaftet löst i handen (de har halsband), 90% av tiden rörde de inte en klöv utan bara stod och idisslade medans Ola klippte av all päls. Jag tror att de tycker att det är jätteskönt! Utom runt rumpan, där hoppar de lite.


Sedan tog vi in hästarna, och tog ut Benji i gången och la på sadeln. "Hmmm...Vad är det där? På ryggen? Och dra åt? OK..." Han var mest nyfiken på allt annat som fanns i stallgången. ag tog ut en låfda (som undersöktes noga innan den godkändes) och ställde mig på. Ingen reaktion. Jag hoppade lite upp och ner. "Husse, har du en SOCKERBIT?" Nice..." Jag hängde mig över sadeln. Nu vände han sig om och nosade nyfiket på min rumpa, innan han återgick till husse. Vadå cool...

Husse briljerade lite med deras apportering (som han nu har stensäkert på kommando).

Det ska bli lite extra intressant att rida in Benji, jag märker redan nu att jag har lite annorlunda idéer om hur jag ska göra (min hästträning påverkas naturligtvis av min hundträning). När det gäller hästar har jag en låååång förstärkningshistorik av traditionell träning...det tar tid att ändra på, även om man är medveten om vad man gör. Jag har aldrig varit något vidare på Natural Horsemanship (mer än de mest självklara sakerna som att använda sitt kroppsspråk för att flytta hästen etc), men klickerträningen märker jag börjar sippra in utan att jag egentligen tänker på det. Det är liksom bara självklart. Häftigt!

Av Åsa - 15 oktober 2008 08:04

Det är ju något som mina hundar MÅSTE kunna!


Popsy kan delarna sedan innan: gå och lägga sig på filt, apportera och hålla fast (inte filt, men en massa annat), rulla runt. Eller det var vad jag trodde...Vet inte om det var golvet som var hårt eller om det är höfterna, men rulla kunde hon INTE! Min teori är att den första gången (för då rullade hon) så fick hon så bråttom upp när jag klickade (som jag inte har gjort för den övningen på evigheter) att hon sträckte sig, eller slog i golvet, eller något annat obehagligt. På nåder kunde hon tänka sig att lägga sig på sidan, med undre frambenet utsträckt för att inte riskera att rulla längre.

Jag bestämde mig för att värdeladda hela rörelsen med mat, och tog helt enkelt mycket mjukt och långsamt och rullade över henne, noga med att stötta henne, och oavbrutet matande. Efter några gånger började hon slappna av, och la sig själv på sidan och väntade på "rullen". Inte direkt något som hon lär sig att rulla runt på egen hand av, men jag tror att en del av obehaget som hon kände för rörelsen i sig försvann.


Mårran kan INTE rulla runt. Jag har provat att lära henne ett par gånger men misslyckats. Däremot kan hon gå och lägga sig på filten.

Jag vill träna rulla runt i sängen eller utomhus med henne (där gör hon det spontant), så istället började vi med att ta tag i och dra i filt. Först när jag höll i den, sedan när den låg på marken, och till slut när hon låg på den. Att dra i tyg har varit en lekgest/frustrationsgest hos henne sedan hon var valp, och hon tyckte att det var JÄTTEROLIGT!


Jag fortsatte också med min simultanträning av make och Mårran att INTE ge/få tuggpinnar när hunden är störig och krävande. Vi har en ny regel sedan igår: Mårran ligger på sängen eller sitter i stolen medans vi äter / tittar på TV. Det är inte längre tillåtet att hämta 1000 grejer, sitta och vinka framför TV:n, sitta i hallen och skälla lekskall, eller krafsa på husse med bedjande blick. Det enda som ger önskat resultat (tuggpinnen) är att ligga AVSLAPPNAD i sängen. Inte ligga på helspänn med öronen utfällda, utan ligga halvsovande med huvudet sänkt.

Jag vet inte vem av dem som är svårast att träna...;)

Av Åsa - 14 oktober 2008 13:34

Har fått gjort en massa smågrejer idag, känns bra att ha en del avklarat.

Och vi har tränat! Kryss i taket!

Igår blev det lite hundspel och städa klossar för att få lite lugn i stugan (Mårran är "cold turkey" på tuggpinnar och superstörig). Popsy plockar glatt klossarna från spelet till lådan, en och en. Mårran är mera "kasta klossarna åt alla håll" just nu...


Idag blev det burträning / GF-träning för båda samtidigt. Mårran är jättebra i buren, hon börjar bli väldigt avslappnad. Popsy ligger på helspänn..."säg det magiska ordet!" Hon klarar fem minuter utmärkt, sedan börjar hon försöka smyga sig ut. Jag ser detta som en del i platsträningen och har helkoll på henne (trots att hon inte tror det), så jag felar henne och gör om på en nivå som hon klarar.

GF-träningen gick mest ut på att kunna byta mella stå, sitt, och ligg, alltså kunna upprepa samma position i stadga, frontarbete, under b.m och vid sidan, tills jag ger bytkommando och plockar upp ett annat. Det börjar fungera med båda hundarna!

Däremot gjorde jag misstaget att klicka ett enda slarvigt läggande på Popsy, så nu har jag att göra igen...Det kanske är dumt att försöka förändra ett så vä'l befäst "ligg"? Kanske bättre att lära in bakåtliggen som ett helt annat beteende, och använda "dekk" (norska för ligg) istället? Det är kort och koncist och liknar inte jättemycket något av mina andra kommandon.

Av Åsa - 13 oktober 2008 17:59

Jag ser en trend i att jag skriver en massa om mina tankar och mindre om praktiskt hundträning på just måndagar. Det beror på att jag står ensam på jobb mellan 16-20 och det brukar vara ont om kunder...

Veckan som har gått har känts så frustrerande! Jag har inte haft tid till någonting känns det som. Bara jobb och jobb och jobb (citat askungen). Jag längtar efter att kunna ta hand om hundar, hästar och hem igen! (Tango leker runt i hagen som vanligt, så alla spår av hovböld är borta). Då känns det extra hemskt att "sitta fast" här och ha tråkigt, när man tänker på allt vettigt jag kunde gjort med de här timmarna.


Att-göra-lista veckan som kommer:

TVÄTTA!

Klippa fåren

Träna Benjamin (ska börja ridas in, och det var ett tag sedan han drog något. Vill filma lite klickerträning med honom oxå.)

Rosta och dela kycklinglever till hundarna

Klippa klorna - ta fler bilder

Träna inför helgen - måste veta vad som är mest akut att få hjälp med

Skriva ut visitkort

Skriva ut sommarbilderna på Benji, sätta in i hans album

Skriva på boken minst fyra timmar (två avklarade idag)

Morreklass på torsdag KUL!

Privatlektion på fredag KUL!

Klickeravslutning på fredag KUL! Men lite sorgligt.

HURRA! Tävlingslydnadshelg HURRA!


Och någonstans behöver jag lite tid att bara slappa, annars tar jag slut.


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se