Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2008

"Is it a Pavlovian problem or an operant problem?" (Bob Bailey)

Av Åsa - 31 oktober 2008 20:05

Han har massor av tänkvärda citat, den mannen...

Eftersom jag börjat funda över frekvens och 80%-regeln, så tittade jag lite extra efter just detta under gårdagens lektion.

Pavlovian problem: problem med att hita rätt "träningsläge". Hunden reagerar reflexmässigt på en massa saker i omgivningen: ny miljö, nya hundar, kyla, regn. Hunden har svårt att hålla fokus, är nosig, tittar på allt annat. I detta fallet tror jag att det är oerhört viktigt att hålla en hög frekvens, och verkligen förstärka minsta lilla rätt som hunden gör! En stor del av det man jobbar med här är att bygga en trevlig association för platsen, sänka hundens stress och reaktivitet, och få den att börja "tänka" aktivt igen. Om man sänker frekvensen och bara klickar för korrekta beteenden väljer hunden att göra det som lönar sig mer: titta på annat eller nosa (eller skälla).

Operant problem: Hunden bjuder fel beteende därför att den tror att det är rätt, pga att vi klickat fel, eller att den får någon annan typ av förstärkning för beteendet. Här väljer hunden väldigt noga vad den gör eller inte gör. Perfekt träningsläge! Det är nu det gäller att verkligen vara noga, och bara förstärka det man vill ha.

Jag tror att man som hundtränare i längden tjänar tid och effektivitet på att fråga sig: är mitt problem beroende på hundens stressnivå/reaktivitet/reflexer, eller är den fullt medveten om vad den gör? Vad kan jag använda detta passet till som LÅNGSIKTIGT kommer att föra min träning framåt? Jag tillbringade en hel sommar med att åka till appellplanen, ta en promenad med Mårran runt den, och åka hem. Helt utan att "göra" något (oerhört frustrerande, kändes som totalt slöseri med tid). Mårran förknippade planen med stress och krav och det ville jag ha bort. Efter några gånger började hon koppla av, och söka upp mig för att se om jag möjligtvis hade godis med mig: nu hade vi rätt träningsläge!


Ytterligare ett exempel på detta fick jag under träningen mot Lysia-hundarna ikväll. När vi började träningen (för nästan exakt ett år sedan) var mitt problem Pavlovskt, hennes beteende orsakades av hennes stressnivå och var inte under hennes kontroll. Frkvensen på belöningen var skyhög, jag belönade "existera". Idag gick svansen i full fart, och hon testade aktivt vilket beteende som gav henne en köttbulle (skall fungerade inte, automatisk ögonkontakt vid Lysia-hundarnas utfall gav jackpot). Jag var verkligen noga med vad jag belönade, och hon var fullt fokuserad på att jobba!

 
ANNONS
 
Anna

Anna

1 november 2008 13:25

Hej Åsa! Tack för en givande föreläsning idag i Svedala. Kommer länka din hemsida från min om det går bra?!
Vänliga hälsningar
Anna Matson

http://pelleerovraren.blogspot.com

 
Ingen bild

Åsa

1 november 2008 15:32

Det är jag som tackar för att jag fick komma! Helt OK att länka.
Åsa

 
Ingen bild

Ingrid

1 november 2008 17:55

Tack för beskrivningen- precis sâ jag gör. Hoppas fâ lika bra resultat.

 
Tina

Tina

4 november 2008 16:16

Bra reflektion. Helt kalrt beror det på vilket läge hunden befinner sig i.
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se