Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2008

Tankar kring att förstärka för mycket

Av Åsa - 30 oktober 2008 11:13

Efter att ha följt Marias vedermödor med hönorna inser jag att jag gör precis samma fel som många andra: jag har svårt att komma ur "startfasen" när jag tränar något nytt, jag har svårt att förvänta mig mera innan jag klickar, och jag klickar hellre en gång för mycket än en gång för lite. Och det syns!

Exempel: Mårrans ställande. Hon hade svårt att bjuda spontana ställanden, så jag klickade varje rörelse med rumpan. Det har resulterat i att hon gärna ställer sig, men direkt sätter sig igen, någon typ av "rumphopp"...Och detta har jag klickat för upprepade gånger, eftersom det "ändå liknar lite slutmålet". Vad jag BORDE gjort är att ha is i magen, och vänta ut de stabila ställanden som hon trots allt bjöd, även om det bara var en gång på fem.

Så nu har jag stramat upp mina kriterier...och hon var till att börja med totalt förvirrad. Men det blev snabbt bättre!

Enligt Bob Bailey är det mera skadligt att klicka för något man inte vill ha än att missa en gång att klicka något vi VILL ha. Har hunden bjudit beteendet en gång, så kommer det igen!

Ärligt talat: 80%-regeln faller snabbt...Eller är den missförstådd?


Popsy fick träna fjärren med kommando idag. Helt plötsligt var mina snygga bakåtligg bortblåsta! Vad hade hänt? Paus, reflektion, slutsats: jag hade lagt till ett handtecken som tydligen förvirrade henne. Bort med handtecknet, problem löst.

Vi tränade dels att kunna göra två-tre skiften korrekt innan klicket, dels att hålla positionen tills nästa kommando ges ÄVEN efter klicket. Det känns som att vi går framåt snabbt! Nu har jag kommit upp till tävlingsposition och står ca en meter från henne, och använder de tecken som jag senare kommer att använda på tävling.


Mårran fick leka lite med att rulla runt, bara för att hon tycker att det är kul, och sedan var det "frustrationsträning" i fjärren. Det verkar lossna, sakta men säkert.

 
ANNONS
 
Jenny W

Jenny W

30 oktober 2008 12:39

Ja, det där med att i alla lägen sätta "lagom" höga kriterier är sannerligen inte alltid lätt! Angående 80%-regeln så kan jag tänka mig att den ursprungligen syftade till att illustrera varför vi inte alltid ska träna mot 100% lyckanden (dvs att om vi alltid lyckas är det förmodligen för lätt och vi utnyttjar inte vår fulla prestationsnivå = träningen tappar effektivtet). Sedan har den kanske blivit missförstådd - överdriven - i allt teoretiserande... All den teoretiska kunskapsspridning som bla Canis bidrar med är fantastisk, men jag tror att det är viktigt att vi inte hamnar så djupt in i texter och teorier att vi tappar känslan i hundträningen!

http://www.freewebs.com/hundraprocent

 
Ingen bild

Maria Y

30 oktober 2008 13:40

80 % regeln, ja - den nämndes inte en endaste gång under dessa 7 dagar av Criteria/Cueing....

 
Camilla Svenäng

Camilla Svenäng

30 oktober 2008 22:41

Jag tycker att det är häftigt att hänga med i en utveckling som går blixtsanbbt. Klickerträningen är verkligen på väg åt olika håll, med vissa gemensamma grunder. Och det börjar bli avancerat. :-) Tittar jag i mina äldsta Canis-tidningar, så är det rena Kindergarten, jämfört med vad dom handlar om nuförtiden. Jag minns att jag tyckte det var ett superhäftigt trick att lära hunden tända/släcka en lampa....

Ska bli spännande att se vart allt tar vägen till slut! Det är i alla fall roligt att man hoppade på tåget, för dom på perrongen lär få svårt att springa ikapp om ett tag...

Jag har själv fått massor med nya insikter, och omreviderat dom flera gånger, på bara ett ynka år!

http://www.freewebs.com/rastahunden

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se