Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2008

Tävlingslydnadshelg: Söndag

Av Åsa - 20 oktober 2008 17:43

Andra dagen startade vi en timme tidigare. Jag var fysiskt närvarande, men mentalt vaknade jag nog inte förren runt 9...


1. Visualisering.

Vi fick visualisera det perfekta momentet och ev. backupplaner. Först ett plättlätt moment och sedan ett lite svårare, för att överföra den positiva känslan från det lättare till det svårare. Vi gick ut i helgrupp på planen.

Mårran fick göra första tasstarget (enkelt) och sedan läggande under gång (svårare). Jag började med en lugn promenad där jag gick igenom momenten i huvudet, olika saker som skulle kunna hända, och hur jag skulle lösa detta. Tekniken är väldigt välbekant sedan jag tränade häst, men jag har inte använt den i hundträning tidigare.

Som jag ser det är den stora fördelen att man har en positiv målbild, förväntningar på rätt saker (och därmed ett säkert kroppsspråk), och framför allt: "plan B" sätter in automatiskt, frågan "vad gör jag nu" existerar inte.

Mårran gjorde tasstargeten utmärkt, satte sig upp innan kommando efter läggandet varvid jag la om, gick ut, gick tillbaka, och satte upp. Bra träning!


2. Mellan momenten.

Hur bra är min hund på att göra flera moment i följd utan belöning? Blir den frustrerad? Lägger den av? Har jag en bra belöningsritual som fungerar på tävlingsbanan? Popsy och jag har jobbat en hel del med detta på sistone, eftersom hon gärna ger ifrån sig frustrationsljud, går iväg, och ställer sig framför mig...

Vi fick välja två moment (eller delmoment) att göra i följd, med belöningsritual emellan och slutbelöning. Jag valde hopp och fjärr, eftersom det är de två sista i tvåan och jag vill ha hög förväntan efter fjärren + att vi har haft problem just med fjärren.

Första gången gjorde vi bara återhoppet och första skiftet, andra gången två hela moment. Det gick kanon! Loppan var lite mer okoncentrerad än igår (inte konstigt), men höll fokus bra och jag tillät lite nos på transportsträckan och fångade upp henne med ett "fot" vid den nya startpunkten. Bättre det än att kräva full fokus och misslyckas. Momenten var superbra utförda!


3. Koncentrationsövning för föraren.

Detta var en rolig övning! Hälften av gänget anordnade en tävling med tre moment för andra hälften. Jag valde Mårran, och ett kort fritt följ-läggande under gång-inkallning. Först fick jag inte följa mina vanliga rutiner och titta på starten innan (efter promenad och uppvärmning av en mycket omotiverad Mårran), men jag tog till min backupplan och satte henne i bilen istället för att ladda henne.

Jag la ut min slutbelöning, vi sprang in på plan sjungandes "Go Mårran! Go Mårran!", saktade av tio meter innan och hälsade glatt på gänget innan jag plockade upp henne fot fram till startpunkten.

Ett kort fritt följ med en nosutflykt, jag kallade mjukt tillbaka och la det bakom mig och fortsatte med ett hyfsat snyggt fritt följ.

Under läggandet valde jag att gå extra sakta för att hålla hennes fokus, det fungerade bra. Mitt framför oss skymtade jag några människor med viftande papper, men varken Mårran eller jag brydde oss. Bra läggande (liiite sakta).

Jag lämnade henne för inkallning, och började gå ut. Plötsligt säger Sarah "höger om marsch! Vänster om marsch! Helt om marsch!" osv. Jag smålog lite medans jag följde hennes anvisningar, viss om att Mårran satt kvar. Inkallningen var toppenfin när jag väl fick vända upp.

Koncentrationen har jag inga större problem med.


4. Valt moment.

Nu var Mårran slut, så Popsy fick komma ut. Jag ville köra lite rutskick, först med target, sedan utan, sedan på långt avstånd med utlagd leksak. Popsy sprang snabbt, rakt, och åt helt fel håll så fort targeten var borta. Koner, hallå! OK, vi har inte tränat ruta på ett tag, men det här var löjligt! Och inte blev det bättre heller, snarare sämre. Vi pratade lite strategi, olika sätt att testa, och sedan var min privattid ute (lika bra, bättre att bryta för dagen och börja om när hunden är fräsch). Jag borde tänkt på vilket utgångsläga vi hade och hållt mig till enklare övningar, men så är det ibland...


Många nya tankar och idéer har jag fått under helgen! Och MASSOR av inspiration och motivation att tävlingsträna igen!


 
 
Jenny W

Jenny W

20 oktober 2008 21:25

Roligt att läsa dina sammanfattningar och reflektioner från helgen. Tusen tack för allt trevlig feedback Och framförallt; tusen tack för förmånen att få hålla kurs för dig och det ambitiösa och duktiga gäng du har samlat ihop. Jag hade verkligen en toppenhelg!:-)

http://www.freewebs.com/hundraprocent

 
Jenny W - igen

Jenny W - igen

20 oktober 2008 21:31

Hi,hi! Läste just Camillas kommentar på avsnittet om lördagen - Piff och Puffandet håller i sig på bloggkommentarerna också!!

Vill tillägga att det var extra roligt att se det fina, kvalitativa och proffsiga jobb som utfördes av ägarna till de hundar som hade tuffa vardagsproblem. Du har verkligen guidat dem på ett bra sätt så att både hund och förare jobbar MED självförtroendet!

http://www.freewebs.com/hundraprocent

 
Ingen bild

Åsa

21 oktober 2008 07:58

OK, nu rodnar jag...
Jag är själv jättestolt över mina "problembarn", de är superduktiga!

Vi ses igen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Skapa flashcards