Åsas hundar

Alla inlägg under september 2008

Av Åsa - 1 september 2008 10:52

På Popsys träningsschema stod fritt följ och ruta.

Eftersom hon inte hade drivet till rutan som jag vill ha i fredags så tränade vi bara skick utan ställande, utan att svaja på vägen. Klick när hon var på väg genom rutan i full fart, utan att dra åt någon sida. Jag belönade växelvis med wubban eller med torrisar hos mig, gissa vad som var mest populärt? Till slut så kom hon inte tillbaka med wubban alls, och jag hejdade mig och tittade på vad som höll på att hända: hon shejpade mig att jaga henne med godis för att få tillbaka wubban. Inte bra!

Enter Mårran. Varje gång Popsy drog med wubban gick jag bort och började träna Mårran att buga (irriterande att det inte fungerade i lördags!). Första gången tog det fem minuter innan Popsy bestämde sig för att komma. Jag väntade tills hon själv la wubban på marken, och belönade med att byta hund och börja träna Popsy istället. Bra driv till rutan, rakt och fint, wubban flyger, Popsy drar...jag går till Mårran. Efter tre likadana repetitioner kom hon glatt med wubban till mig istället, så att vi skulle fortsätta träna.

Avslutade med en fjärr i den våta gräset, inga problem.


Mårrans bugningar blir sakta bättre. Hon bugar fint på targetstav och handtarget, för att få fram det spontant har jag som "mellansteg" att jag håller en godis helt still framför nosen på henne (inget lockande/visande). Det enda sättet att få handen att öppna sig är att buga. Fungerade toppen till att börja med, sedan märkte jag successivt växande lätt ovilja...Varför? Tog en paus för att fundera, gjorde två reps till, sedan snurrade kugghjulen på plats: för att få henne att INTE lägga ner rumpan höjde jag handen två cm innan hon fick sin godis. Uppenbarligen tolkades att godisen rörde sig från henne som att jag ville ha något annat, trots att hon visste att det var just buga vi tränade, vilket gjorde henne osäker och frustrerad. Enkelt fixat, glad hund, snygga buganden, nöjd matte.

ANNONS
Av Åsa - 1 september 2008 09:47

Snubbla inte på hunden...

ANNONS

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se