Åsas hundar

Alla inlägg under juli 2008

Av Åsa - 17 juli 2008 09:52

Jag tränade genom momenten i hagen med Popsy. Det fria följet har verkligen varit bra på sistone! Underar om det är ingångsträningen som har smittat? Vänster sida är världens bästa plats, liksom?

Jag belönade växelvis med frolic, fårleksaken Dolly, boll, eller utlagd mjukmat att springa till. Hon var lite seg i språng marsch (ett gammalt problem som bubblar upp ibland), men det räckte med ett bollkast för att fixa till tempot. Jag vet, "inte belöna dåligt tempo", men det funkar så jag bryr mig inte.

Läggandet sitter som en smäck. Tänk att det var mitt absoluta hat-moment!

Fortfarande ett lite sent ställande i inkallningen, men inget jag tänker jobba med idag. Jag slänger nog dit ett DK imorgon, för säkerhets skull.

Likaså rutan, ett DK i skicket så blir det hur bra som helst. Hon drog lite till höger, men inne i rutan är inne i rutan. Vi körde lite "hitta mitten" som avslutning (hon tycker att det är så kul!).

Jag belönade med avståndsbelöning på apporten, helt plötsligt blev det snärt i ingångarna! Liiite dåligt tempo in, men ingen big deal.

Hoppet tränade vi inte alls. Funkar hon som hon ska så är det en given 10.

Fjärren har varit perfekt idag! Jag körde lite redan på promenaden, bara första sättandet (går det så flyter resten) med överraskande bollbelöning. Det är definitivt vårat osäkraste moment, men det känns faktiskt bra!


Hur det än går imorron så har vi haft väl planerad och genomförd tävlingsträning hela veckan. Bara det är värt en del!


Mårran kunde ÄNTLIGEN träna lite idag. Veckans GF är ligg och kryp (ingenting jag vill träna med Popsy just nu), och vi körde igenom hela ligg-mappen utan större problem.

Krypet lyckades jag ju förstöra en hel del under filminspelningen (pinsamt!), så det var mest reparering av skadan. Mårran fungerar riktigt fint med avståndsbelöning nu! Jag är nöjd.

ANNONS
Av Åsa - 16 juli 2008 09:11

Mina hundar sitter i sina burar under tiden jag håller kurs. De  ligger och sover för det mesta, när de inte skäller lyckligt på förbipasserande kurshundar. Jodå, jag är ganska säker på att åtminstone Mårrans skall är glada och lite upphetsade, svansen går och öronen är utfällda. Dags att gå från klassisk betingning (hund går förbi din bur = godis regnar från himlen) till operant inlärning (OM du är tyst när hunden går förbi, blir påföljden att godis regnar från himlen. Inte annars). Jag försökte ställa mig osynligt när kursen var slut och alla gick förbi för att kunna klicka och belöna (hon är tyst så länge hon ser mig), och en liten förbättring blev där. Måste fundera ut ett bra upplägg till nästa gång, någon typ av strategisk placering av buren.


Mårran fick avsluta med att gå en promenad tillsammans med Balder, på HENNES markväg. Dessutom tittade han på henne! Och försökte NOSA på henne! Död över ohyfsade hanhundar...

Jag hade bestämt mig för att inte reagera när hon gjorde sina mini-utfall, men berömma henne när hon valde att gå med kontakt, när hon valde bort att "svara upp", och när hon kom tillbaka. I detta fallet pratade hon bara hundspråk, hon upplevde honom som påträngande och bad honom backa av (vilket han också gjorde, med ett drömmande, kärlekskrankt uttryck i ögonen).

Hon gick perfekt vid min sida 99% av tiden. De enda gångerna som hon reagerade på honom var när han smet fram till henne. De första två utfallen var hon spänd och väntade sig att jag skulle bryta henne. Det gjorde jag inte, jag bara kallade mjukt och belönade när hon kom tillbaka. Sedan gick udden av henne! Ett par smågläfs till, sedan snabbt tillbaka till mig. De sista gångerna valde hon bort att reagera på honom trots provokation, och bara höll sig till mig med en martyr-aktig min. Duktig hund! Och ganska duktig matte, som bröt sitt eget mönster, la upp en plan, och genomförde den.

ANNONS
Av Åsa - 15 juli 2008 10:43

Jag ville kolla av trixen för kvällens kurs, så Popsy fick backa lite upp för trappan. Helt plötsligt hittade hon brädan som vi använde för att träna handstående för några vackor sedan (som jag avbröt eftersom jag misstänkte att hon kände obehag), och bjöd ett par snygga uppbackanden. Jag klickade, men tog bort brädan eftersom jag ville träna slalom. Popsy var envis, och backade upp mot väggen istället. "Kul!" tyckte jag, och klickade. Mitt intresse var fångat, skulle hon göra om det? Hon tramsade runt lite, så jag avslutade med "paus" och skulle just vända mig bort när det hände: hon ställde sig på händer. Helt utan stöd. I säkert två sekunder. Klick och jackpot, så klart! Hon upprepade inte det snygga handståendet, men väl ett par halvbra som jag också klickade, innan jag avbröt helt och hållet.

Jag kanske aldrig får fram det igen, men för mig räcker det med att jag vet: min hund stod på händer!

Av Åsa - 14 juli 2008 09:31

Mårran har haft två katastrofala hundmöten den senaste veckan, ett med husse (lös i hagen när grannen kom utanför med sina två beaglar. Skall och full fart dit, men lyssnade på husses "stanna" i tid) och ett med mig med två förbipasserande hundar som dök upp bakom häcken. Den RIKTIGT irriterande biten är att jag var förberedd med godis och nosloop, men precis när jag skulle sätta på loopen så gick husse och Popsy sin väg, och katastrofen var ett faktum. Reflektion: det går till 99% kanon när det bara är Mårran och jag, sämre när Popsy är med, och sämst när husse är med.


Så idag så tog vi en promenad med nosloopen, bara Mårran och jag. Hon tycker mycket bättre om loopen än om sin halti, eftersom jag vill testa den ordentligt så hade vi den på hela tiden. Inga hundar hemma på Lysia, ingen hemma hos nästa granne, där gick vi och småsov. Plötsligt! Vilda skall från en trädgård som brukar vara hundlös. Både Mårran och jag blev överraskade, och innan jag hade hunnit reagera så hade Mårran ställt sig snett framför mig, med öronen utfällda i tiggarmin, och fixerade mig med blicken. "Hunden skäller, ge mig godis!". Jag hade bullat upp, och drog upp en näve lammstek med perfekt timing. Duktig hund, stolt matte!

Av Åsa - 13 juli 2008 16:11

Popsy var anmäld till rallyn och jag tänkte passa på att köra tvåans moment tävlingsmässigt. Lite kort om folk, så jag var dessutom domare i lydnaden.

Vi var ganska många starter, med besökande från Hörby och Veberöd. Roligt!


Rallyn först, Popsy första startande så att jag kunde döma Petra sedan. En kort uppvärmning, och så in. Hon var jätteduktig! 94 poäng (två förarfel, något snus, något långsamt sitt), jag var hur nöjd som helst. Det känns verkligen som att "handlingen" börjar sitta bra, vi förstår varandra perfekt. Hennes vänstersnurrar är riktigt fina nu, inte en tendens till sättande.


Sedan fick hon bo hos Jenny, som satte henne i buren medans jag dömde. Hon trivs fint i sin bur, jag hade satt den lite undangömt i skuggan, och hon sov lugnt när jag hämtade henne till platsliggningen för tvåan.

Direkt ur buren in på plan, inga problem, Loppan fixar allt!

Platsliggningen var utan problem, hon var lugn och stabil. 10.

Vi hade första startnumret (utom tävlan, jag kan ju inte döma mig själv), så direkt upp till det fria följet. Bra fokus, fina halter, bra svängar. Jag ger mig själv en 8.

Läggandet var kanon! Pang, rätt ner i backen. 10.

Inkallningen fick hon lite separationsångest och "hörde" inte stanna-kommandot. Ett snabbt DK med handen räddade läget, men ställandet blev alldeles för sent. Bra tempo dock, och bra ingång. 7.

Rutan gick finfint, med ett mycket medvetet DK i skicket. Hon liksom springer dit jag visar tills jag säger stopp, glad och skuttig, men till synes utan mål. Bra ställande och avhämtning. 8.

Apporteringen gick kanon! Ett lätt DK i ingången. 9.

Hoppet var perfekt. Helt enkelt perfekt. 10.

Fjärren. Ja, fjärren...All träning som bortblåst. "vadå sitt?" Jag gick närmare och fick till sättandet, bröt och gjorde om från början. Nu fick jag i alla fall sättandena, men kryp i läggandena...0, eftersom jag bröt, kaaanske 7 på andra försöket.

Helhet: Jag var väldigt nöjd! Jag tänkte på mina transportsträckor, belönade "lagom" med bus mellan momenten, hon var fokuserad och fin utom när Jenny hade lagt bort apporten (vart tog den vägen? Jag vill leka!), och återfick snabbt fokus på mig. 10.

Jag hade gett mig själv 160 poäng, och det är jag nöjd med. (174 utan nollan på fjärren...men så är det alltid...)


Väl hemma var Loppan fortfarande pigg och träningssugen, så alla hundarna fick en träningsstund. Mera fjärr! Det kommer...På fredag är den perfekt!

Mårran tränade bara spontana, roliga beteenden. Hon är bara så tråkig just nu. Tur att man har en backup till klickerexamen.

Vilma fick en liten klickerstund, den första sedan december. Hon kom ihåg allt! Ingångar, lägganden, inkallningar...och apportering! Jag är helimpad, så fruktansvärt rolig att träna! Mycket roligare än sin syster...


Av Åsa - 12 juli 2008 17:06

Vi tränade vidare på att kedja fjärren, hon försökte bara fuska en gång idag. Jag la till två ytterligare skiften, och ökade till sist avståndet till fem meter. Hurra!

Ingångarna med apport blir också stadigt bättre. Nu har hon återupptagit att lämna leksak vid sidan, så jag är övertygad om att det är samma sak i hennes lilla huvud.

Vi punkttränade ställandet i inkallningen för att få riktig snärt, och blandade med ett par raka för att kolla stimuluskontrollen. Inga problem!


Mårran gjorde också en snygg, tävlingsmässig fjärr, men med belöningar mellan varje skifte (inte kedjat alls).

Vi tränade också ett par korta inkallningar med explosiva starter och falska kommandon, och ställande under b.m med externbelöning bakom.


Ikväll kommer Vilmelinen och har kul med de andra! Och imorgon är det träningstävling för Loppan (löpMårran får stanna hemma).

Av Åsa - 11 juli 2008 19:14

Jag har verkligen börjat jobba med att kedja fjärren idag. Det svåraste med baklängeskedjning för min del är att verkligen hålla på kedja, bryta om det blir fel, och inte belöna förren i slutet. Fast jag har inte en helt fast kedja än, jag gör bara två skiften och håller mig på tre meter. Jag inbillar mig att de sista ändringarna blir lätta att få till (först de extra skiftena, sedan avståndet).

Planen är lyckad hittills, Popsy har snart provat och gett upp ALLA varianter som finns. Jag är noga med att byta plats och riktning ofta, men i övrigt hålla kedjan ganska likadan. Det känns så taskigt att fela när hon verkligen försöker, men hur ska hon annars kunna förstå att bara en enda variant är rätt...

Vi övade också fritt följ med externbelöning, och att sätta ihop två moment (läggande och inkallning) innan belöningen kom. Jag är mycket nöjd med hur externbelöningen utvecklas!


Mårran var lycklig i morse, hon fick leka med den snygge bulldoggen Rock i trädgården! "Jag älskar dig, vill du bli far till mina valpar?" Vi bröt innan leken blev riktigt så rolig. Hon behöver leka med socialt kompetenta hundar, på sistone har det slagit mig hur illa socialiserad hon egentligen är! OK att vi träffar en massa hundar på planen och i stan, men där ska hon ju strunta i dem. Svårt att lära sig att andra hundar är kul och trevliga när man aldrig får leka fritt med dem, utan där alltid är ett koppel som hindrar. Skärpning, matte!

På eftermiddagen tränade vi också fjärr, efter den riktigt dåliga träningen häromdagen på just det momentet. Jag plockade fram skiftena spontant först, och ändrade sedan till stimuluskontroll. Hon behöver mera spontanträning igen! Hon börjar falla in i sitt gamla "säg vad jag ska göra"-mönster. Men vi fick riktigt bra fjärr!


Av Åsa - 11 juli 2008 11:15

1. Jag har kontaktat Jenny Wibeck www.freewebs.com/hundraprocent angånende tävlingslydnad för klickertränare. Hon kommer gärna och instruerar oss en heldag eller en helg, om vi får ihop en grupp. Hon är bokningsbar

6/9
20-21/9
4-5/10
11-12/10
18-19/10
22-23/11
29-30/11

och tar 1.750:-/dag inkl moms exkl milersättning. För en helhelg (fre kväll-söndag) tar hon 3.900:-, och önskar övernattning hos någon. Får vi ihop en grupp på sex stycken tycker jag att vi kör åtminstone en heldag.


2. Jag kommer att hålla stadspromenader i grupp: vi går ca en timme inne i Eslöv / Höör / Hörby, och tränar olika typer av hundmöten främst mot varandra. Hur svårt vi gör det beror på gruppen. Min tanke är att alla hundar som behöver miljöträning / hundmötesträning är välkomna, men de som har utfallsproblem bör titta på alternativ 3.

Max sex hundar i en grupp, kostnad 50:-. Blir det en succé så kommer jag att ha två promenader i månaden på skiftande platser.


3. För dig som verkligen vill träna bort aggression kommer jag att sätta ihop "morreklasser". Teori blandas med praktik , till att börja med endast en hund i taget som får träna på en "neutral" hund, efterhand även gruppövningar.

Tonvikt läggs på förståelse för motbetingning, habituering, och inlärning av ett alternativt beteende för hunden. Ägaren får lära sig kroppskontroll, andningsteknik, koppelhantering, samt att verkligen se och läsa sin hund. Eftersom alla på kursen har samma problem så lär man mycket av att titta på varandra!

En kurs är på fem gånger två timmar, vilket ger aktiv tid med egen hund ca 20 minuter (mer än så brukar de inte orka). Kostnad: 1250:-, max fyra hundar.


MAILA intresse för dessa tre uppläggen till asa@asashundar.se .


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se