Åsas hundar

Alla inlägg under juli 2008

Av Åsa - 23 juli 2008 21:45

Största delen av dagen spenderades i Köpenhamn med min mänskliga älskling. Mycket fika, mycket fönstershopping, mycket titta på folk, mycket mysigt.

På kvällen var det dags för första "socialiseringspromenaden". Tre hundar med sina ägare, alla tre med behov av att bli tryggare på promenad i stadsmiljö, och så jag och Mårran. Vi hade en jättetrevlig promenad! Start på Coop, genom torget, under tunneln, genom stationen (med extra utmaning i form av en lös hund med en slarvig ägare), ner till Trollsjön, och tillbaka igen. Hur slut var hundarna när vi kom tillbaka...De skötte sig exemplariskt!

Jag gillar verkligen den typen av "organiserad" promanad, övningar kan väljas efter gruppen (eller inte, dessa fyra blev tillräckligt tränade av miljön i sig), hundarna har trygghet i varandra. Man skulle kunna tro att de skulle "gadda ihop sig" om en främmande hund dyker upp, men de verkar tvärt om vara mycket lugnare och tryggare och reagera mycket mindre.

Mårran var lycklig, promenad med TRE kompisar på en gång! Det är nästan det samlade antalet på hennes hundkompisar, men de blir stadigt flera. Hon skötte sig fantastiskt, lugn och avslappnad, lagom med fokus på mig. Jag hade på loopen i situationer som jag visste att hon brukar reagera i, och upptäckte till min glädje att det inte rörde sig om mer än tre tillfällen (i starten, vid löshunden, och vid ett hundmöte med en livlig hund) sammanlagt tio minuter av den 1,5 timmen som promenaden tog. Framsteg!

ANNONS
Av Åsa - 22 juli 2008 21:19

1. Min mamma klockan 11. Lyckan hos hundarna var total, extramatte är mycket uppskattad.

2. Veterinären, 11.30 Inkräktare! Ylkonserten var i full gång bakom köksdörren, medans veterinären raspade tänder och vaccinerade. Popsy fick sig också en spruta, så nu slipper vi åka iväg för vaccination.

3. Hovslagaren, 13.30 Lös sko på Armani, omöjlig att dra av utan att förstöra hoven. Den får sitta kvar tills mamma tar hem sin häst, och bli hennes ordinarie hovslagares problem. Hundarna lite lugnare, trots att lilla Molly var med.

4. Olas kusin med familj, 15.00 Hundarna fick komma ut och hälsa på gårdsplan, och lugnade sig på 30 sekunder när ingen låtsades om dem (enligt våra order). De skötte sig sedan perfekt, både mot vuxna och barn.

5. Kursare, 18.00 Hundarna vaknade från respektive sovplats, fick komma ut och kolla läget, och ville sedan in. De höll sig hyfsat lugna genom hela kursen (enligt husse, jag var ju utomhus), men stod och väntade på "sin tur" vid dörren. Tyvärr, det blev aldrig deras tur...


Snacka om att de är utmattade just nu! Nyttig dag för hundar som sällan får besök.

ANNONS
Av Åsa - 21 juli 2008 21:26

Jag fick sovmorgon av vovvarna ända tills 07.15, då klättrade Popsy upp på "mount matte" och startade morgontvätten av mitt ansikte, samtidigt som Mårrans svans dunkade högljutt i väggen när husse vaknade och kliade henne på magen.

Jag vet inte vad "normala" (läs icke-djurägande) människor gör på första semesterdagen, men jag bokade tid för tandraspning och vaccinering av tre hästar och en hund, mockade ut djupströbädden hos fåren (viss yrsel av ammoniaken), och släpade ut hästarnas boxmattor för rengöring. Allt med hjälp av Ola, förstås.

Vi hann dessutom med lunch och fika på ett mysigt café i Hörby och bio på kvällen med efterföljande McDonaldsbesök.

Och vi körde Benji och jag har ridit Tango, samt tränat hundarna och tagit två långpromenader...och planerat morgondagens kurs, inklusive letat efter info på en av fyra DVD-skivor till teorin (hittat och antecknat!).

Ärligt talat så känner jag mig ganska aktiv! Tänk vad man hinner med när man slipper jobba!


Popsy har fortsatt med stimuluskontroll på "kryp". Det märks att hon redan generaliserar, efter att vi fick "fot" under stimuluskontroll nivå 5. Mycket lättare, trots att beteendet är svårare.

Mårran har också krypit lite, jag är bara så glad att hon vill träna igen! Jag vågar knappt hålla på längre än fem minuter...Tänk om hon lägger av igen...

Av Åsa - 20 juli 2008 20:33

Inga tävlingar förren efter klickerexamen, så nu återupptar vi krypet från början. På Popsy vill jag ha full stimuluskontroll just på krypet så småningom, på Mårran räcker det att kunna få fram det. GF "ligg" sitter som en smäck på båda hundarna, inga problem där, så vi har en startpunkt.


det gick bra, med båda hundarna! Jag höll en hög frekvens för alla typer av sträckningar på halsen och minimala kryprörelser, och helt plötsligt bara lossnade det för båda hundarna, och vi verkar vara tillbaka där vi var INNAN videon. Utmärkt! Jag fick t o m Popsy att vänta på signal utan att gå upp. Framsteg!

Vidare har Popsy gjort fritt följ över extremt nosvänlig mark, när hon satte näsan i backen lämnade jag henne och tog en time-out på tjugo sekunder. När vi återupptog var hon MYCKET mer samarbetsvillig! Hon nosade en gång till, samma behandling, sedan var det 100% fokus. Ska ta med metoden till andra miljöer och se om det fungerar, annars får det bli en time-out i buren istället.

Fjärren blir stadigt bättre. Jag fokuserar helt på första sättandet, fungerar det blir det boll och godis, missar hon vänder jag ryggen till i tjugo sekunder, bryter, och tar om från början.

Och så har hon stått på händer igen! Samma scenario: vi har övat mot väggen ett antal gånger, jag vill att hon ska stöda med tassarna och inte med rumpan. Helt plötsligt bara slänger hon upp bakbenen i luften, perfekt balans, två dm från väggen. Jackpot och avslutning.


Mårran har börjat komma över löpet, och är betydligt mer träningsvillig. Fin fokus, vi körde lite rallymoment, och lägganden i alla olika varianter. Började titta lite på "stanna" i stående, ett av hennes svagaste moment.


Ganska nöjd med vovvarna idag.

Av Åsa - 19 juli 2008 10:14

Varför är det så svårt?

Jag känner fortfarande ett irrationellt behov av att hänga upp Popsy i öronen. TROTS att jag vet att det inte är hennes fel, hon är "bara" en hund, och gör det som lönar sig mest i varje given situation.

Ta lärdom är ganska enkelt, sedan ponnytävlingstiden är jag van att analysera varje tävling och se det som var bra och det som behöver tränas. I detta fallet:

Platsliggning där jag gömmer mig i skogen

Platsliggning med hundar vi inte känner

Ingång på planen fram till tävlingsledaren

Träning på nya platser

Tävlingsmässig träning på nya platser


Och viktigast:

Kontrollera mitt humör och min frustration, så att jag kan göra det bästa även av en dålig dag

Det brukar jag klara, men inte denna gången! Helt klart blir jag stressad av att folk som jag tidigare tränat ihop med, men som jag inte har träffat på ett tag, är på tävlingsplatsen. Redan när jag värmde upp var det inte "nu ska vi ha kul" som fanns i huvudet, utan "för sjutton, visa lite vad du kan!". Mental träning...återigen...


Det dröjer nog ett tag innan alla negativa känslor släpper, men en ny tävling ska jag leta upp och anmäla till direkt. Med ny, positiv attityd!

Av Åsa - 18 juli 2008 20:42

Vi slutade på noll poäng. Jag skojar inte.

Hon gick upp på platsen OCH drog upp en annan hund. Ja, Popsy, killerbitchen.

Vi hade startnummer sex, värmde upp rejält (ofokuserad med OK). Hon ville inte gå in på planen, bara nosa. Hon gjorde det sämsta fria följet som någonsin har beträtt en lydnadsring i lk2. Sedan bröt jag, inte lönt att fortsätta...

Varför? Vem vet. Jag kan hitta på tusen ursäkter, men basically: för att jag inte tränat tillräckligt på de störningarna som vi utsattes för idag.


Torka tårarna, ta lärdom, gå vidare. Mitt fel, inte hennes.


Av Åsa - 18 juli 2008 14:07

Mårret har varit med mig runt på ärenden idag.

Först var hon "neutral" hund i privatträning. Hon skötte sig perfekt! Det är skönt att kunne placera henne i olika icke-hotande positioner, liggande med rumpan mot mötande hund, nosande i gräset, slow motion, osv. Hon litar verkligen på att jag tar hand om henne! Hon fick springa lite lös tillsammans med en ung lejonhund efteråt, raggen la sig efterhand, och hon insåg att TROTS att han hoppade och studsade runt henne så fanns där inget hot. Mycket nyttigt!

Sedan visade hon lite apportering/klickerträning på nästa lektion. Det är inte hennes starkaste sida, och därför bra för att visa hur klickerträning fungerar. Fullt fokus på mig, glad och arbetsvillig.

En stadspromenad i Eslöv bort till Mårrhoppan. Jag tänkte att hon skulle få välja en present, men hon ville inte ha något...Hon fick provsmaka Popsys tävlingsgodis till ikväll istället. Hon valde fiskmarinerad, torkad kyckling, smaskens!

Härnäst fick hon en promenad i Marieholm. Vi fick testa nosloopen i "skarpt läge" när hon morrade på två regnrocksförsedda skummisar... Så fort hon får på loopen blir hon helt lugn och uppmärksam på mig. Nosloop på = STOR chans till godis! Vissa nya idéer till förbättringar, sedan ska jag sy en riktigt fin till henne.


Nu är hon totalt slut...hon får stanna hemma hos husse ikväll. Det SKA inte regna, det SKA inte regna...

Av Åsa - 17 juli 2008 21:42

Semester behövs! I förrgår försökte jag slå in priset på en vara på telefonen istället för kassan...

Jag har varit trött och nere några dagar, likaså idag när jag kom hem. Ibland suger det att jobba med sin familj!

I alla fall satte jag mig i soffan, och helt plötsligt kände jag ett behov av att sitta på häst, för första gången sedan Athlas dog (snart ett år sedan). Sagt och gjort, fångade in Tango och hoppade upp. Jag hade glömt hur avstressande och mysigt det är att rida i sakta mak (han har ju ingen kondis att tala om). Tango och jag känner varandra så bra att jag knappt ger några hjälper längre, han bara vet vad jag vill. Ola kom ut och pysslade med sin häst, allt var lugnt och stilla, och jag liksom bara kände alla spänningar rinna ut genom fötterna.

Jag tror att jag tog Athlas död hårdare än jag tidigare insett, och det ledde till att inget som innefattade hästar var roligt. Visst har jag tagit hand om dem, Tango har definitivt varit en lycklig om än oriden häst, men den där riktiga glädjen har inte funnits. Förren idag... Det känns lite som att komma hem, hästar har varit en så stor del av mitt liv sedan jag var åtta.

Nu har jag snart två veckor (!) av semester att bara varva ner, umgås med Ola, och träna en massa hund och häst! Ska bara överleva helgen också, sedan ska jag inte tänka på väskor överhuvudtaget. Jag längtar!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se