Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 4 juli 2008

Anteckningar del 4

Av Åsa - 4 juli 2008 16:54

Tre demohundar är med och visar hur uppläggen kan se ut:


Hund 1: treårig mallehane, "Big", fungerar på utställning och tävling men inte annars. Väl tränad, god kontakt. Varit i allvarliga slagsmål två gånger.

Big får komma in och göra sig hemmastadd, matte är tråkig. Kathy pratar oavbrutet och vill att publiken beter sig likadant genom hela försöket, så att inte Big kopplar ihop något annat med att hunden kommer in. Big försöker få mattes uppmärksamhet, matte har mycket svårt att inte belöna!

1. Hund kommer in på 20 meters avstånd, stannar tre sekunder, går ut.

2. Hund stannar fem sekunder.

3. Båda hundarna rör sig. När inte Big visar något tecken på att ha sett hunden får han ingen mat.

4. Samma sak, en meter närmre. Bara en av hundarna byter plats (Big). När den andra hunden går ut slutar matte mata och blir tråkig igen.


Hund 2, 4-månaders goldentik, "Blade". Mycket osäker, gör kraftiga utfall. Inga slagsmål, lägger sig på rygg om hon är lös.

Se till att allt är klart innan repetitionen startar. Håll kopplet med båda händerna, nära magen. Andas. Tänk "träd". När man backar är armarna stilla, fötterna rör sig!

Blade kollar av rummet, hälsar på alla, och lägger sig uttråkat.

De första gångerna blir det knappt någon reaktion på hunden, men helt plötsligt börjar hon nervöst kolla dörröppningarna: kommer där en hund? Inte bra!

Reaktionerna eskalerar till morr och utfall. Matte får tillsägelse att ge mera mat och sprida den på golvet, det hjälper. Hunden försvinner inte om Blade morrar, men Blade får gärna backa undan.

Kathy stoppar träningen och konstaterar att det är alltför svårt, "för djupt vatten". Hunden tas bort, en leksakshund tas fram. Blade reagerar starkt även på leksakshunden, men reaktionen försvagas. Efter tio minuters träning är det tillräckligt, Blade avslutar innan hon "misslyckas" igen.


Hund 3, Fyraårig blandras, hanhund, "Butters". Drar i kopplet, upphetsad, skäller. Inga slagsmål.

Vad gör man om hunden inte äter? Man gör det enklare!

Man behöver inte MATA hunden, bara presentera maten. Större YIPPEE-faktor med en stor hög på marken, få ta direkt ur magväskan eller burken. Färre reps med högre WOW-faktor är bättre!

Butters har en framfäst sele som inte fungerar något vidare, och ett slitet koppel som Kathy byter ut. Säkerheten framför allt! Man kan jobba med staket emellan, om det är nödvändigt.

Butters ägare är väldigt nervös så Kathys medhjälpare fäster ännu ett koppel och håller i hunden. Träningen går bra, inget speciellt händer.


Diskussion med fria frågor

* Under träningsperioden bör INGA överraskningar hända, utan ALLT är planerat. Inga promenader, i värsta fall.

* Klassisk betingning går fort, om man gör det rätt. Det är både bra och dåligt...Vi är förprogrammerade att svara väldigt snabbt på rädsla, hundar likaså.

* Om man vill socialisera sin hund utan koppel bör detta ske med en liten grupp av hundar som är vana vid "mobbare". Inte med bara en annan hund.

* Det är antagligen omöjligt att träna om bithämningarna på en vuxen hund: att få en "hård" mun "mjukare".

* Hundar under träning får INTE skälla på andra hundar genom fönstret! ALLA hundmöten räknas, även genom ett fönster. VIKTIGT! Täck för fönstret eller stäng dörren till rummet.

* Ibland är hjärnan helt enkelt inte utvecklad för vissa färdigheter, och då går det inte att träna upp. T ex valpar som varit helt utan mänsklig kontakt, de blir ADRIG helt tama.

* Klassisk betingning fungerar på saker som skrämmer hunden eller på annat sätt stressar och ger obehag. Inga känslor = ingenting att betinga. Då är det operant träning som gäller.


Mycket information, men nu är det slut.


 
ANNONS
 
Maria&Hera

Maria&Hera

7 juli 2008 20:06

Tack för intressant läsning! Skönt att få det översatt!

http://belgarfans.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se