Åsas hundar

Alla inlägg under juni 2008

Av Åsa - 17 juni 2008 08:05

Inspirerad ville jag prova Malins "bermuda-triangel" med rutan (metoden används i agility, men borde fungera i andra moment!). Tre "portar" med target bakom sattes upp i en trekant, så fort hon har sprungit igenom en och fått sin belöning så är hon i position för nästa. Varför bara portar? Inte tillräckligt med koner för att bygga tre rutor...

Hon var glad, och sprang genom portarna med eller utan target.

Första problemet kom när jag flyttade min triangel, och hon sprang till de gamla platserna. Den tendensen vet jag är vanlig, men hon har aldrig visat den innan i rutträningen! Dåligt tecken... Jag satte upp en vanlig ruta och provade skicka från fem meter (hon brukar vara stensäker på fem meter). Icke! Hon bara sprang till de gamla targetplatserna.


Innan vi hann rätta till träningen kom Mårran springande med husse "Jag vill, jag vill, jag vill!".

Jag gav upp rutan för kvällen och började träna Mårran att vänta på station istället. Det gick riktigt bra, till slut låg hon vid sidan, lugn och uppmärksam, medans jag tränade Popsy två minuter (kastad leksak, tjo och tjimm). Sedan full fart på "Mårran, fri!". Och så bort till station för att vänta igen.

Veckans GF är "stå" och "target", targeten ligger ju högt och bra, men stå trodde jag skulle vara ett elende att få fram. Jag tog Ann-Louises tips och bara matade en stående hund för typ ingenting i 30 sekunder innan jag började på allvar. Och där var det! De stog. Framför mig, vid sidan, under B.M, från sitt och från ligg. Kändes hur bra som helst!


Jag plockade in handtarget i det fria följet för Mårran, inga problem (hon har en bra position redan, men det skadar aldrig), och började träna om Popsys ingångar med hjälp av fingertarget. Jennica hade ett bra tips för att få raka sättanden: lär in att hunden vänder någon dm bakom vänsterbenet, och sedan tar ett steg framåt innan sittet. Rakt, snabbt, och nära! Med en kvick hund är det inget som stör bilden av en snygg ingång.


Måste fundera lite över rutan, backa lite i träningen, och få in den ordentligt på nytt. Jag är övertygad om att triangelmodellen är bra, den ska bara modereras en smula. Tack och lov för träffar med kloka människor där man får tips och idéer!

ANNONS
Av Åsa - 17 juni 2008 07:24

Lördagen delade vi klubben med det flitiga städgänget. Vi stängde in oss i "lektionsdelen" och drog för skjutdörrarna, visserligen blev det lite varmt, men vi stördes inte av vare sig trimmer eller högtryckstvätt.


Förmiddagen gick åt till att redovisa hemläxan: kriterieplaner för ett moment och ett trix. I stort sett alla hade valt "strumpa i tvättmaskinen", lustigt! Mårran lärde sig spola på toa och Jennicas Gimli skulle lära sig stänga av TV:n, men annars var det strumpor för hela slanten. Häftigt med bilder och filmer på lyckliga dalmatiners och lejonhundar med hela huvudet inne i tvättmaskinen! Uppenbarligen hade vissa skäggisar dessutom kastat hejvilt med strumpan åt alla håll...En ganska avancerad övning tycker jag, men alla verkade ha fått till den! Då borde ju t ex vanlig apportering inte erbjuda någon större utmaning.

Riktigt intressant var att lyssna på kriterieplanerna om lydnadsmomenten! De flesta har inte tränat lydnad, och är inte påverkade av "så här gör man", eller "så här gör man inte". Malin hade en del riktigt intressanta idéer om rutträning som jag är fruktansvärt sugen på att testa!

Själv hade jag misslyckats kapitalt med mitt moment - vittringsapporteringen - men Ann-Louise gav mig nytt hopp och tips på ett helt annat upplägg. Post-it-manin närmar sig igen...


Vi tog ett träningspass med GF innan lunch, jag och Jennica jobbade tillsammans. Mina hundar var glada men inte helt vässade...och det blev pinsamt tydligt att Popsy inte har den blekaste om vad en ingång egentligen är, hon bara skuttar runt tills hon hamnar rätt. Mårran fick träna lite "springa mot matte med apport i munnen", det är en övning som för hennes del bygger lika mycket på negativ förstärkning som positiv. Jennica tar henne i halsbandet och går iväg en bit, håller apporten framför, när hon tar apporten får hon springa järnet mot mig. Ska inte upprepas för många gånger, men hon tar apporten blixtsnabbt och kommer i 190!


Efter lunch var det dags för första teoripasset: flyt.


Flyt (fluency, att hunden kan beteendet flytande):

* Ett beteende är flytande om det alltid utförs med fart och precision

* Kan mätas med antal rep / minut, latenstid (om man har kommando), och pålitlighet.

* Flytande beteende = automatiserat beteende

* Man utför beteendet "utan att tänka på det"

* Beteendet "sitter i ryggmärgen"

* Beteendet är kort sagt väldigt väl inlärt.

OBS att beteendet INTE är en reflex, även om det kan se ut så. Det uppehålls fortfarande av sina konsekvenser.


Beteendet är INTE flytande om:

* Det tar lång tid mellan frivilliga reps

* Beteendet ser olika ut från gång till gång

* Beteendet inte är pålitligt: andra beteenden "smyger sig in"

* Latenstiden på kommando är lång


Flyt är viktigt av flera anledningar:

* Det blir mindre ansträngande för hunden att utföra (muskelminnet)

* Beteendet blir mindre påverkat av utsläckning (kan upprepas många gånger även utan belöning)

* Även om man inte tränar beteendet på länge så finns det kvar i hundens repertoar

* Hunden generaliserar lättare beteendet till andra situationer

* Hunden blir (mycket) mindre störningskänslig

* Beteendet bli lättare att kombinera med andra beteenden

* En hund som är säker på vad som förväntas får bättre självförtroende och blir gladare (gäller Mårran)

"When learning achieve certain frequencies of accurate performance they seem to, retain and maintain what they have learned, remain on task or endure for sufficient periods of time to meet real-world requirements, even in the face of distraction and apply, adapt, or combine what they have learned in new situations, in some cases without explicit instruction."


Hur får vi flyt?

* Träna ett beteende åt gången

* Börja träningen utan störning

* MÅNGA repetitioner

* När du har flyt (precision och fart): generalisera

* Ännu flera repetitioner!


Hur kan man generalisera:

* Doggie-zen (utlagt godis eller leksak som hunden ska ignorera)

* Kommendering från tävlingsledare (kompis)

* Bråk från publik (applåder, visslingar, rop)

* Rörelse runt hunden av människor och hundar

* Olika platser och tider på dygnet


Alltså: Flyt-baserad träning är att träna ett beteende åt gången, och köra många reps tills beteendet är automatiserat. Utan flyt är inte klickerträning effektivt.


Detta skulle vi alltså praktisera under eftermiddagen! Vi fick välja ett beteende som hunden kan väl, och träningskompisen tajmade en minuts träning i taget och räknade hur många reps hunden klarade av. Samma beteende upprepades utan störning, med kommendering av kompis, med applåder, med rörelse runt hunden, med godisskål och med valfri störning.

Jag började med Popsy och valde "ligg".

Det första problemet var att komma underfund med min egen placering och vilken belöningsplacering som tog minst tid (klick för ligg, belöna upp i sitt), och att inte tappa godis som tog tid att nosa upp... Vi gick från 13 till 25 reps, störningarna struntade hon i.

Gimli körde nostarget och låg på ett snitt av 20.

Mårran körde också ligg, snittade 20, och var ännu mer intensiv med störningar i närheten.

Bra flyt på samtliga hundar. "Ligg" är numera ett beteende som ligger VÄLDIGT högt upp på favorit-listan! Alldeles för högt egentligen...behöver inte träna det mer denna månaden...


Både vi och hundarna (och godiset) var helt slut efter detta. När jag blir så trött av att koncentrera mig, som ändå vet vad slutmålet är, funderar jag över hur tufft det är för mina hundar! De skötte sig utmärkt, mera flytträning åt hundarna.
ANNONS
Av Åsa - 15 juni 2008 07:45

Så var andra dagen över...

Det gick över förväntan att vara hos mig! Tyvärr kom det lite skurar till och från så vi fick flytta in teori och fika i stallet, men solen sken när vi tränade, alla hundar skötte sig utmärkt trots diverse störningar i form av får, hästar, bajs och "inkräktande" hundar (Mårrans tanke, inte min).

Jag trodde att jag skulle vara smart och ha mina hundar inne under teorin, men de stressade upp sig till max och för att rädda husses mentala hälsa fick de bo i burarna resten av teorin. Där är de lugna och verkar trivas utmärkt.

På schemat rent träningsmässigt stod stimuluskontroll, dvs få lite kontroll på alla bjudna beteenden genom att sätta på signal.

Att gå från flyt-träning igår (bjud så många reps av ett beteende som möjligt på en minut) till signal-träning idag (VÄNTA minst fem sekunder på min signal INNAN du lägger dig) var inte lätt, vare sig för hundarna eller för oss!

Jag är jättenöjd med min träning och mina hundar! De jobbade över förväntan!


Mer utförligt om hela helgen kommer så fort jag får tid.

Av Åsa - 14 juni 2008 19:09

Mycket att ta in på första klickerdagen.

Vi redivisade hemläxorna, pratade flyt, och tränade flyt.

Båda hundarna skötte sig jättefint! Jag kan lova att efter ca 120 belöningar för "ligg" på fem minuter, så ligger "ligg" VÄLDIGT högt på repertoaren...

Mer om kursen kommer i veckan, just nu funkar inte vare sig jag eller hundarna så bra. Äta, TV, sova.

Imorron är det stimuluskontroll, det ser jag fram emot!

Av Åsa - 13 juni 2008 21:34

Rallytävlingen var hur trevlig som helst, trevliga medtävlande, duktiga hundar, och (till slut) bra väder!

Mårran gick superbra, med fin fokus och glädje. Hon var långsam, men jag tror att det berodde på att hon hela tiden måste kolla av mig för att veta vad hon ska göra. I vanlig tävlingslydnad är momenten nästan automatiserade... Två ynka avdrag för två sena sitt, och jag missade en halt vid en skylt. 95 totalt och en vinst!

Popsy har bara sett skyltarna en gång tidigare, och fick lite avdrag för att hon ville undersöka dem närmare. Ytterligare avdrag för sitt innan läggande under gång och samma missade halt som Mårran, samt ett par sneda sitt, slutade på 89 poäng och en tredjeplats.


Väldigt nöjd med båda hundarna! Nu laddar vi för klickerhelgen!

Av Åsa - 13 juni 2008 14:46

Så verkade båda mina hundar reagera när de presenterades för besök i form av en främmande minibullterrier i hagen.

"OK, bara han håller sig på avstånd" sa Popsy.

"UT, UT, UT, UT, UT!" sa Mårran.

Och minibullens människor trodde att DE hade problem vid hundmöten! Men Mårran lugnade sig i samma takt som minibullen, och han fick VERKLIGEN tillfälle att träna möte med jobbig hund.

Till slut kunde vi mötas flera gånger på vägen med någon meters mellanrum, båda hundarna fokuserade på sin respektive matte. Jag är jättenöjd med Mårran, med min egen träning, och med minibullen och hans matte och husse. Det är lite knepigt att träna sin egen hund samtidigt som man instruerar någon annan och studerar DERAS hund, men matandet går automatiskt och Mårran svarade utmärkt. Jag tycker t o m ibland att hon blir lugnare när jag inte är superfokuserad på henne. Och så är jag ju kvinna...;)


Hoppet har alltså återvänt! Kanske finns det en hund och inte ett monster i andra änden av kopplet!

Av Åsa - 13 juni 2008 11:44

Jag tänkte att det kunde vara trevligt att träna utan att behöva kryssa mellan hästarnas högar, så morgonen vigdes åt att mocka mellanhagen. jag menar, hur mycket kan där vara?

Två timmar och sju fulla skottkärror senare är där fortfarande högar kvar...

Mina händer är fulla av blåsor (trots att jag faktiskt är van att jobba med hästredskap och har en del valkar sedan innan) och nu ger jag upp!

Större delen av hagen är OK, det är mest mitt i det höga gräset som det ligger kvar. Jeez, vilka produktiva magar de har! En liten övergång på "synliga" ytor på söndag morgon, så slipper jag skämmas.


Mårran var med ute hela tiden, hon snokar runt som hon vill och håller koll på mig. Hon har börjat med en ny grej: skrämma upp kaniner för att få nöjet att nosa där de har legat. Trots att de springer upp mitt framför nosen följer hon de på sin höjd i fem meter (idag inte alls) och börjar sedan nosa MYCKET intresserat. Lustigt...


Idag har vi klippt klor igen. Popsy skötte sig exemplariskt och blev besviken när jag lyfte ner henne från bordet, Mårran var mer stressad så vi tränade att jag skulle få ta och hålla i tassen och sätta klotången mot klon. När hon slappnade av sa jag bra (vår inlärda förstärkare när jag inte använder klicker), släppte tassen, och gav godis. Jag får nog revidera min Mårran-plan lite (så ovanligt...), och dela upp den i mindre steg. Problemet är att klorna MÅSTE klippas en gång i veckan, traumatiskt eller inte.


Ikväll är det månadstävling i rally!

Av Åsa - 13 juni 2008 07:50

Den här artikeln borde alla hundägare läsa! Tack till Maria Yttermyr som har skrivit!

http://cowgirlup.bloggagratis.se/2008/06/12/772983-trana-inkallning-med-kathy-sdao/


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se