Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 17 juni 2008

Klickertränarutbildningen 14/6

Av Åsa - 17 juni 2008 07:24

Lördagen delade vi klubben med det flitiga städgänget. Vi stängde in oss i "lektionsdelen" och drog för skjutdörrarna, visserligen blev det lite varmt, men vi stördes inte av vare sig trimmer eller högtryckstvätt.


Förmiddagen gick åt till att redovisa hemläxan: kriterieplaner för ett moment och ett trix. I stort sett alla hade valt "strumpa i tvättmaskinen", lustigt! Mårran lärde sig spola på toa och Jennicas Gimli skulle lära sig stänga av TV:n, men annars var det strumpor för hela slanten. Häftigt med bilder och filmer på lyckliga dalmatiners och lejonhundar med hela huvudet inne i tvättmaskinen! Uppenbarligen hade vissa skäggisar dessutom kastat hejvilt med strumpan åt alla håll...En ganska avancerad övning tycker jag, men alla verkade ha fått till den! Då borde ju t ex vanlig apportering inte erbjuda någon större utmaning.

Riktigt intressant var att lyssna på kriterieplanerna om lydnadsmomenten! De flesta har inte tränat lydnad, och är inte påverkade av "så här gör man", eller "så här gör man inte". Malin hade en del riktigt intressanta idéer om rutträning som jag är fruktansvärt sugen på att testa!

Själv hade jag misslyckats kapitalt med mitt moment - vittringsapporteringen - men Ann-Louise gav mig nytt hopp och tips på ett helt annat upplägg. Post-it-manin närmar sig igen...


Vi tog ett träningspass med GF innan lunch, jag och Jennica jobbade tillsammans. Mina hundar var glada men inte helt vässade...och det blev pinsamt tydligt att Popsy inte har den blekaste om vad en ingång egentligen är, hon bara skuttar runt tills hon hamnar rätt. Mårran fick träna lite "springa mot matte med apport i munnen", det är en övning som för hennes del bygger lika mycket på negativ förstärkning som positiv. Jennica tar henne i halsbandet och går iväg en bit, håller apporten framför, när hon tar apporten får hon springa järnet mot mig. Ska inte upprepas för många gånger, men hon tar apporten blixtsnabbt och kommer i 190!


Efter lunch var det dags för första teoripasset: flyt.


Flyt (fluency, att hunden kan beteendet flytande):

* Ett beteende är flytande om det alltid utförs med fart och precision

* Kan mätas med antal rep / minut, latenstid (om man har kommando), och pålitlighet.

* Flytande beteende = automatiserat beteende

* Man utför beteendet "utan att tänka på det"

* Beteendet "sitter i ryggmärgen"

* Beteendet är kort sagt väldigt väl inlärt.

OBS att beteendet INTE är en reflex, även om det kan se ut så. Det uppehålls fortfarande av sina konsekvenser.


Beteendet är INTE flytande om:

* Det tar lång tid mellan frivilliga reps

* Beteendet ser olika ut från gång till gång

* Beteendet inte är pålitligt: andra beteenden "smyger sig in"

* Latenstiden på kommando är lång


Flyt är viktigt av flera anledningar:

* Det blir mindre ansträngande för hunden att utföra (muskelminnet)

* Beteendet blir mindre påverkat av utsläckning (kan upprepas många gånger även utan belöning)

* Även om man inte tränar beteendet på länge så finns det kvar i hundens repertoar

* Hunden generaliserar lättare beteendet till andra situationer

* Hunden blir (mycket) mindre störningskänslig

* Beteendet bli lättare att kombinera med andra beteenden

* En hund som är säker på vad som förväntas får bättre självförtroende och blir gladare (gäller Mårran)

"When learning achieve certain frequencies of accurate performance they seem to, retain and maintain what they have learned, remain on task or endure for sufficient periods of time to meet real-world requirements, even in the face of distraction and apply, adapt, or combine what they have learned in new situations, in some cases without explicit instruction."


Hur får vi flyt?

* Träna ett beteende åt gången

* Börja träningen utan störning

* MÅNGA repetitioner

* När du har flyt (precision och fart): generalisera

* Ännu flera repetitioner!


Hur kan man generalisera:

* Doggie-zen (utlagt godis eller leksak som hunden ska ignorera)

* Kommendering från tävlingsledare (kompis)

* Bråk från publik (applåder, visslingar, rop)

* Rörelse runt hunden av människor och hundar

* Olika platser och tider på dygnet


Alltså: Flyt-baserad träning är att träna ett beteende åt gången, och köra många reps tills beteendet är automatiserat. Utan flyt är inte klickerträning effektivt.


Detta skulle vi alltså praktisera under eftermiddagen! Vi fick välja ett beteende som hunden kan väl, och träningskompisen tajmade en minuts träning i taget och räknade hur många reps hunden klarade av. Samma beteende upprepades utan störning, med kommendering av kompis, med applåder, med rörelse runt hunden, med godisskål och med valfri störning.

Jag började med Popsy och valde "ligg".

Det första problemet var att komma underfund med min egen placering och vilken belöningsplacering som tog minst tid (klick för ligg, belöna upp i sitt), och att inte tappa godis som tog tid att nosa upp... Vi gick från 13 till 25 reps, störningarna struntade hon i.

Gimli körde nostarget och låg på ett snitt av 20.

Mårran körde också ligg, snittade 20, och var ännu mer intensiv med störningar i närheten.

Bra flyt på samtliga hundar. "Ligg" är numera ett beteende som ligger VÄLDIGT högt upp på favorit-listan! Alldeles för högt egentligen...behöver inte träna det mer denna månaden...


Både vi och hundarna (och godiset) var helt slut efter detta. När jag blir så trött av att koncentrera mig, som ändå vet vad slutmålet är, funderar jag över hur tufft det är för mina hundar! De skötte sig utmärkt, mera flytträning åt hundarna.








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards