Åsas hundar

Alla inlägg under maj 2008

Av Åsa - 14 maj 2008 10:10

Så blir man lite övermodig (igen) då!

Dags för lappar i morse igen (oerhört förstärkande när allt fungerar planenligt), nu hade jag läst på och flyttade ner lappen på golvet. Inga problem, nostouch var den än var. Dags för en till!

Mycket noga med salladsnypare och plastpåse satte jag en luktfri lapp bredvid vår välluktade. Popsy studerade noga, kanske tyckte hon att det såg lustigt ut, för hon valde glatt den luktfria lappen. Inget klick, flyttade vidare till nästa, klick. VARJE GÅNG jag la ut två lappar, en luktfri en lukt, valde hon den luktfria först. Det gick så långt att hon i frustration apporterade den luktfria, utan minsta tanke på den stackars lappen som låg kvar.

OK, jag försöker lägga ut ALLA lapparna, och hoppas på att den rena förvirringen ska få henne att välja rätt lapp (jo, jag ser hur dumt det ser ut såhär i efterhand...). Metoden är trots allt beskriven i "klickerträning i teori och praksis", just med post-it lappar. Två minuter senare låg där sönderrivna lappar överallt, Popsy var i extas, och DEN ENDA orörda lappen var den som luktade som jag. Visst kan hon luktdiskriminera alltid, bara inte på det sättet jag vill...


Mårran envisades med att hon också måste träna post-it. Hon fick börja på väggen, perfekt. Ner på golvet. Allt som ligger på golvet är tasstarget, och därmed bastu. Jag försökte klicka tidigt, jag försökte vänta ut nos, det enda jag fick var mer och mer distinkta glidtacklingar med BÅDA tassarna på lappen som slets i stycken inför mina ögon... Jag har nog förstärkt tasstargeten i alla fall...


Eftermiddagen kommer att ägnas åt fundering och planering. Kanske vågar jag träna igen ikväll. Kanske.

ANNONS
Av Åsa - 13 maj 2008 21:42

Ikväll träffade jag och vovvarna några likasinnade från Svedala. Härligt att träna i en klickergrupp! Livet blir så mycket enklare när förarna inte skriker på sina hundar runtomkring. Dessutom var deras hundar superduktiga, en underbar schäfer och en fem månaders malle (?).


Mårran bekände färg genom att skälla oavbrutet och göra en "alien" med sin bur (nätet framtill är ett minne blott), men hon tränade bra. En del burträning, lite hoppövningar, lite target i rutan (jättebra!), lite framförmapp med olika skiften, lite stadga. Framför allt massor med fokus på matte och träningsglädje!


Popsy var lycklig som vanligt på planen. Hoppövningar (jag kan numera stå bredvid hindret två meter bort, kommendera hopp, så springer hon bort och hoppar och kommer tillbaka), hitta mitten på rutan, och skiften ligg-stå. Skiften till stå fanns inte i hennes framförmapp till idag, men det tar sig snabbt! Och så tränade vi "inte tugga på vittringspinnen". Hmmm...

Kul var hon i alla fall!


Väl hemma passade Mårran på att rulla sig i något riktigt stinkigt, så nu är där en styck badad hund i sängen...Nej förresten, under sängen. I sängen. I soffan. Under sängen igen. Ackompanjerat av hysteriskt skällande och ylande. Överskottsenergi? Eller övertrött? Vem vet...

ANNONS
Av Åsa - 13 maj 2008 10:17

Vi har kört vidare på post-it lapparna idag.


En snabb repetition av var vi slutade igår, sedan fick Loppan hitta ett nytt ställe varje gång. Ibland letade hon lite, men fokuserad på uppgiften och inga missar.

Nästa steg: flytta på lappen när hon inte ser. Jag passade på att lägga till kommando "leta" dessutom, som betyder "hitta föremålet som luktar matte". Nu fick hon lite problem, hon försökte markera handdukshörn (rätt lukt iofs) och en nedhängande prislapp, men lyckan var stor när hon nosade sig fram till lappen. Efterhand brydde hon sig bara om lappen. Hon apporterade den två gånger, vilket jag tycker är OK, huvudsaken är att hon hittar rätt.


Mårran hade smält övningen under natten, och kunde avancera snabbt till att jag flyttade lappen mellan varje nudd. Ingen tvekan där! Jag envisas med att inomhus jobbar man för frukost, åtminstone när det gäller så enkla övningar. Hon håller inte riktigt med i början, men tar sin mat efterhand (den är lite roligare om den rullar över golvet). Eftersom beteendet blir starkare, snabbt, så måste det ju ändå vara en "värdig" förstärkare i detta läget.


Jag har gjort en hel plåt fiskchips till klickerträffen ikväll, som en glad överraskning. Fiskchips till Mårran, Frolic till Popsy, så är vi redo att träffa lite klickerfolk från Skåne! Ska bli jättekul!

Av Åsa - 12 maj 2008 10:29

Denna veckan står kryp och hopp på schemat. Och det alldeles nya momentet luktdiskriminering! Så småningom ska det bli vittringspinnar av det, men just nu vill jag bara leka lite med post-it lappar.


Popsy först ut, träna kryp i gräset. Loggföring var del av vår hemläxa, så kryp och vittring ska loggföras noggrant.

Vi började med targetstav. Efter några korta pass kröp hon 20 cm, paus.

 Mårran tränar samma saker, men på enklare nivå. Krypet gjorde hon gärna, upp till 20 cm (mycket bra för att vara henne). Avslutade innan hon tröttnade.

 Popsy började krypa spontant innan jag hann plocka fram staven, tacka och ta emot! 30 cm spontant kryp blev det till slut. Mycket nöjd!

 Mårran fick ytterligare ett kortpass kryp med stav. Hon tröttnade efter bara ett par reps, jag tror verkligen att krypet är jobbigt för henne både mentalt och fysiskt.


Vi flyttade in i köket. Vit post-it på vita luckor borde "tvinga" dem att använda nosen. Ärligt talat har jag dålig koll på hur jag ska gå tillväga, ska läsa på i eftermiddag, men första steget måste ju vara nostarget på post-it.

Popsy började, och fattade snabbt (target är de båda vana vid). Lite svårare när jag flyttade runt, hon provade lite av varje, men kom tillbaka till lappen snabbare och snabbare för varje gång.

När hon fick flyt började jag flytta runt lappen. Hon provade targetöverföring, dvs nudda där lappen satt alldeles nyss (som vi har tränat i rutan med tasstargeten), men nu vill jag att hon verkligen ska leta upp det som luktar = lappen. Hon fattade snabbt, jag kunde avsluta med att flytta den efter varje nudd, och hon hittade den direkt.

Mårran hade noll intresse för lappen, men med lite targetöverföring pekfinger - lapp fattade hon vad det rörde sig om. Hon går genom exakt samma stadier som Popsy! Jag flyttade inte lappen utan bara mig själv, det var svårt nog för henne. Men till slut fick hon flyt! Detta verkar vara en övning hon gillar (och så är det inomhus, en favoritmiljö för henne att träna i). Kul med något helt nytt!Av Åsa - 11 maj 2008 21:41

Kvällen startade med ligg i front och under b.m för Popsy, sedan samma sak med stå.


Mårran ville nosa i gräset...Jag använde det som förstärkning: "fixa fem reps så får du nosa en stund." Hon fick också träna ligg och stå under b.m., men det blev inget vidare...Jag börjar inse att skla jag klara min klickerexamen är det Popsy jag ska fokusera på.


Ut med Popsy igen, Mårran sprang in i trädgården och gjorde vad nu Mårror gör. Popsys största problem är att hon på terrier-vis har svårt att byta beteende snabbt, hon hänger gärna kvar alldeles för länge vid det vi tränade senast. Jag tänker träna det genom att klicka samma beteende max fem gånger (när hon väl har bytt ordentligt), göra en tydlig paus, byta beteende. När det fungerar tänker jag börja jobba henne riktigt repetitionsklok. De flesta grundfärdigheterna sitter bra, och hon är enkel att frishejpa så vi borde kunna fixa det sista.


Mitt i GF "sitt i front" kom Mårran rusande och ville vara med. "Undrar om jag kan träna dem samtidigt? Måste testas!"

Sittet är bra inlärt hos båda, men ligger inte högst på någon av dem. Till att börja med tittade jag på den hunden som satte sig först, klickade och gav godis, när sedan nästa hund satte sig tittade jag på henne och klickade. För att få upp dem till en ny rep kastade jag varsin godis bakom dem. Efter bara ett par reps hade jag två hundar som säkert - och samtidigt - satte sig framför mig! Ett klick, två godisbitar, kasta två godisbitar, kör igen. Häftigt!

Jag måste utveckla träningsmetoden, tänk om det verkligen fungerar att simultanträna? Nyttig erfarenhet om inte annat.

Av Åsa - 11 maj 2008 10:20

Min quest för nya apporteringsföremål går vidare: inspirerad av Maria Yttermyrs blogg har båda mina fått apportera banan idag.


Mårran började. Lite konstigt att hålla i en mjuk frukt, men OK... Lite tyngd var där också, får väl ta hårdare...Panik! En tand gick igenom skalet! Fly!

Efter det var det vad som kallas för "ren lydnadsapportering" i MIN värld: Mårran ville väldigt gärna ha köttbulle, så hon fick väl apportera den otäcka bananen då! Inga omvridna öron, inga hårda ord, bara positiv förstärkning och väl uppbyggt förtroende. Jag var nöjd med två reps och belönade rikligt, imponerad av att hon övervann sin nyfunna bananfobi för att göra mig nöjd.


Popsy ville kampa med bananen...Det ville inte bananen, och den tålde inte många kast (för Popsy apporterar "full apport" med i stort sett vad som helst) innan den mosades sönder och samman. Popsy försökte dra den i skalslamsorna, upptäckte att den var ganska god, och jag insåg att bananen var förlorad... Vi hade kul så länge den varade!

Av Åsa - 10 maj 2008 15:05

Popsy var lika på som vanligt i morse. Hon fick träna "söka mitten" i rutan på gårdsplan, träna lite dumruta (stadgan börjar bli riktigt bra, men hon är fortfarande lite osäker på sättande under marsch) och ett par långa inkallningar med ställande och läggande.

Lika bra att påbörja momenten i trean och eliten! det enda vi inte har nosat på alls är vittringspinnarna, annars har vi sändandet till kon, dirigering till apporter, och metallen samt hopp-apport på börjat. Än så länge inga enorma problem, jag misstänker att svårigheten för oss kommer att vara att klara ett längre program utan belöningar mellan momenten...


Mårran visade under rallybanan igår (som hon klarade ganska bra) att ligg är svaret på allt...Idag har vi tränat ställanden i front och under b.m Hon är seg i värmen...

Av Åsa - 10 maj 2008 08:16

Jodå, Loppan hon skötte sig alldeles utmärkt.

Jag var i god tid och fixade pappersarbetet och byggde rallybanan, idag var "proffs" anlitade som domare och tävlingsledare och vi skulle få besök från andra klubbar så jag ville att allt skulle flyta så bra som möjligt. TL Niclas satte upp ringarna så det slapp jag.

Vi började med två hundar i eliten, och jag passade på att visa banan för rallytävlarna.

Två hundar i trean följde, Popsy fick hänga med på både sitt i grupp och platsliggning med dold förare. Hålla en position det kan hon! Solvarmt gräs och trevligt sällskap gör ju sitt till...

Värmde upp ordentligt, hon var på G! Bollen i fickan på ett par lite för tajta byxor kanske hjälpte upp motivationen. Körde fjärren med rejäl bollbelöning flera gånger.

Min tur! Popsy gick perfekt fot in på plan.


Det fria följet gick bättre än någonsin, lite småskutt i början, men raka snabba halter, superfokus och bra position. En 9!

Ett par steg i läggandet, 9.

Dags för första "nya " momentet: inkallning med ställande. Full fart, något sent men distinkt stopp, full fart, fin ingång. 9.

Vi gick ju ur "hata-rutan-klubben" tidigare i veckan, vilket jag ångrade när jag försökte rikta upp henne. Hon tittade inte på konerna, bara på mig. Ett DK med handen, och hon sprang! Rakt, snyggt, ett ställande mitt i rutan, stod blickstill. 9!

Favvomomentet apportering har nog blivit lite förstört av MYCKET slarviga ingångar när vi leker med bollen...Lite tugg, en dålig ingång, men hög fart och stor lycka. 8.

Hon tjuvstartade på hoppet...hade egentligen blivit en nolla, men vi fick göra om. Hon satte det helt perfekt! 10.

Och så fjärren...Jodå, träningen gjorde nytta. 10 även här!

P g a ALLTFÖR ivrig hund och "lite" startskall (prova halvylningar) blev det inte mer än 7 på helhet, men mycket beröm från domare och tävlingsledare.

Sammanlagt 184 poäng, och en vinst!


Är matte lite lycklig?


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se