Åsas hundar

Alla inlägg under maj 2008

Av Åsa - 18 maj 2008 18:28

Man behöver ju ingen "riktig" tävlingsledarutbildning för lydnadsklasserna, men distriktet anordnar två kortkurser i år för både mer rutinerade och totala "grönisar" som jag och Jenny.

Petra Staaf höll i kursen på Svalövs BK (min andra "hemmaklubb").


Jag volontärade modigt att visa alla klasserna, trots att jag inte har den blekaste koll på momenten i trean och elit...man lär sig på att göra, inte titta!

Det första vi gjorde var en skiss på upplägg till elitklass. Jag, Jenny och Kristina från Svalöv ritade och funderade...När Petra kom för att titta konstaterade hon försiktigt att det var utmärkt att vi tänkte och diskuterade, men vår plan fungerade inget vidare. Hon ritade och berättade och förklarade.

Ut på planen, jag och en annan tjej fick drilla varsitt ekipage i ettan. Där har jag lite vana i alla fall. Mitt ekipage utmanade mig med att göra fel lite då och då, för att se hur jag redde upp det. Jag tycker att jag klarade mig ganska bra! Viss kritik på att jag blev lite väl dominant, vilket smittade av sig på henne och gav henne problem med hunden, men som jag ser det så är det viktigare att vara tydlig än snäll. Men jag ska definitivt tänka på min framtoning! Vi pratade också om kommenderingen, att använda "avdelning" eller inte, och kom fram till att "gör" var trevligare och gav samma information till ekipaget.

Vi körde igenom trean på samma sätt, också här med många frågor och svar.

Efter en kort fikapaus delade vi upp oss i två lag och gick ut för att sätta upp varsin elitbana. Jag hade ju en utmärkt skiss!

Vi ovana bad Petra visa ett fritt följ elit, jag lekte hund (uppenbarligen var jag väldigt söt i sakta marsch...). Vi pratade en del om kommenderingen även här. Sedan gick vi igenom moment för moment, var man lämpligast står, hur man kommenderar, småsaker att tänka på för att förenkla för tävlanden. Så mycket att hålla i huvudet!

Upp till nästa bana, samma genomgång, ännu flera diskussioner och förklaringar. Nu hade vi dragit över 1,5 timmar på tiden, och jag var frusen, hungrig, och slut i huvudet, men mycket nöjd och mycket klokare!


Varken eliten eller trean känns längre som mysterier, utan det ska jag nog fixa! Jag har tre träningstävlingar att öva på, och sedan sitter det.


ANNONS
Av Åsa - 17 maj 2008 18:24

I morse klarade Popsy att välja rätt lapp upprepade gånger när lapparna satt bredvid varandra och jag bytte plats upprepade gånger. Hurra! Nu får lapparna vila ett tag.


På eftermiddagen spelade vi in en liten film, lite kontakt, lite target, lite doggie-zen. Den kommer så fort den är färdigredigerad! Båda hundarna jobbade bra.

Vi burtränade en del (mycket bra!) och Mårran tränade lek med tennisboll. Den börjar bli riktigt rolig! Ett levande bevis på att man KAN lära hundar uppskatta lek.

ANNONS
Av Åsa - 16 maj 2008 14:34

Jag har fått en artikel publicerad på det nya, omgjorda klickerforumet. Fler kommer, med kompletterande film och allt, så håll utkik!

www.klickerforum.se

Av Åsa - 16 maj 2008 14:29

Efter ytterligare ett pass igårkväll och ett i morse, så valde Loppan rätt lapp upprepade gånger, utan tvekan, trots att jag flyttade runt ny och gammal lapp hit och dit. Jag tror att vändpunkten var när jag istället för att bara vänta ut att hon skulle hitta rätt, faktiskt bröt henne helt och hållet och gjorde en mini-time-out när hon envisades med att först apportera fel lapp och sedan peka på rätt.

Eller också var det en slump...Det visar sig.

Ska prova samma taktik med Mårran, få se om hon lägger ner helt eller börjar förstå att det är luktlappen som gäller, inte vilken som helst.

Av Åsa - 15 maj 2008 10:38

Det är knappt att jag vågar tro det, men de har börjat fatta...båda två...


Jag har tränat dem exakt likadant idag, först tre pass x fem klick "hitta lappen", inga problem alls. Använder nosen bra.

Sedan la jag till en ny lapp, på 50 cm avstånd. HURRA, de valde den gamla!

Ägnade två pass åt att flytta runt lapparna. Idag var vi på 80% (ganska exakt). Flera gånger kollade de av den nya lappen, men valde den gamla.

Jag gjorde det lite svårare genom att sluta stirra på den gamla lappen, utan fäste blicken mittemellan. Genast svårare! Båda två markerade och apporterade den nya lappen 8får man ingen klick utvecklar man beteendet), jag ignorerade totalt, och de markerade den gamla. Upp med den nya lappen på plats, om igen. Den här gången lyckades båda.

Jodå, det börjar gry förståelse...Intressant att båda reagerar exakt på samma sätt, kan det bero på tränaren kanske?

T o m söndag ska vi hålla på, sedan blir det nya övningar så får detta vila och mogna.

Av Åsa - 14 maj 2008 18:37

Enkelt, billigt (hyfsat i alla fall), och gott för svårmotiverade hundar, det här växlar jag mellan:


Fiskchips. Fiskbullar i buljong skivas tunt och rostas i ugnen. Spadet kan hällas över torrisarna, så blir de kladdiga med smaskiga.

Blodpudding / blodkorv: delas i bitar, rostas i ugnen.

Mamma scans köttbullar. Inte nyttigt, men en favorit...

Frolic och torrisar. Popsy jobbar för allt.

Mjälte. För riktigt svåra träningstillfällen, köps direkt från slaktaren. Rosta först, dela sedan, så blir det enklare. Superäckligt för mig, smaskens för Mårran...

Lammstek. Mårran älskar allt lamm.

Kycklingskinn och slamsor, från vanlig grillad kyckling. De kan ju lika gärna få jobba för det jag inte äter.

Vindruvor, banan, äpple. Popsy var vegeterian i ett tidigare liv...

Bilar. Oväntat, säkert onyttigt!

Kattmat som avståndsbelöning.

Mjukost på tub. Popsy försöker få in HELA tuben i munnen...kan inte kastas dock.


Tipsa vidare!

Av Åsa - 14 maj 2008 18:24

Jag kan se ett visst mönster...Som vanligt snöar jag in totalt på nya moment. Den här gången är jag lite mer uppmärksam på hundarna iallafall, så länge de tycker att det är kul är det OK.


Fast vi började utomhus, blandade burlekar med framförmapp. Båda hundarna skickades utmärkt till buren, Popsy i full galopp, och Mårran i trav.

Mårran fick blandade beteenden för två kronor, och Popsy tränade vidare på gårdagens ligg-stå, GF sitt, och backa i front. 


Så dags för lapparna. Först lite nostouch med enbart en lapp, för att reparera morgonens pandemonium. Sedan lät jag lapparna sitta på väggen = lite lugnare (mindre tassar). Upp med en lapp till, ca 20 cm bredvid den som Popsy mosat nosen mot (för hon tar i!) tio gånger. Vilken väljer hon? Den nya...Is i magen, vänta, YES! Hon bytte och markerade korrekt lapp. Det finns hopp!

Mårran jobbade nästan exakt på samma sätt, förutom att hon lägger ner när hon inte fattar till skillnad mot Popsy som fortsätter jobba. Men även Mårran gjorde framsteg, och lyckades (med lite hjälp, erkännes) välja rätt lapp.

Jag försöker förtvivlat hålla logg på övningen, men när Popsy totalt spinner loss förlorar jag mig i träningen och kommer aldrig ihåg var mina ettor och nollor blev...Jag bara vet att jag har fem godisar i handen, och tar paus när de är slut. Och naturligtvis ser jag ju om hon blir bättre eller sämre, men 80%? Ingen aning! Kanske borde loggföra ett pass i veckan istället, bara för att kolla av.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se