Åsas hundar

Alla inlägg under maj 2008

Av Åsa - 22 maj 2008 19:29

Gott om tid för träning ikväll, och fint väder dessutom.


Jag började med dubbelträning: burträning för Mårran och framförmapp med Popsy. Varje klick gav en godis till varje hund.

Popsy gjorde ingångar, stå, sitt och ligg, alla i front + under b.m Hon är inte så repetitionsklok som jag hade velat, men det kommer!

Avslutade burträningen med att skicka ut och in båda ett par gånger.


Mårran fick också göra framförmapp, med bytsignal som jag har kortat ner från rejäl paus till "slut", smekning över huvudet, "nu kör vi" med nytt beteende. Hon fattade toppenbra! träningsglädjen har kommit åter, trots frolic.


Jag har inte tränat beteende på avstånd med Popsy, och eftersom jag siktar på trean med fjärren, och ställande OCH läggande i inkallningen, är det nog en bra idé att börja. Jag satte henne i staketet, backade till tio meter, och väntade. Hon fattar snabbt som vanligt, och jag kunde få fram både sitt och ligg, hyfsat i flyt.


Sedan flyttade vi in. Mårran spolade med tom cistern flera gånger. Jag flyttade mig till en annan plats (närmare utgången), genast svårare! Naturligtvis sänkte jag kriterierna rejält när jag flyttade på mig, och vi var tillbaka på bara några klick.


Popsy fick växla mellan "i tvätten" och "puff", svårt! Med lite tillrättaläggande av miljön (jag höll fast luckan när den inte skulle flyttas och visade noga) fick hon till början till en minikedja med lämnandet av strumpa och stängandet av luckan. Duktig flicka!

ANNONS
Av Åsa - 22 maj 2008 10:35

Jodå, idag föll poletten ner!

Jag provade en ny förstärkare: kattmat. Ofta rekommenderad, aldrig tested, stor succé! Jag misstänker dock att mjuk hundmat typ VOV hade gått lika bra.

Jag fortsatte förstärka mer och mer intensiva pet på spolaren, och plötsligt började hon prova med tassar (ingen reaktion) och tänder (jackpot)!

Ett par pass till så grep hon varje gång. Hon hade ett hårdare grepp från vänster sida, så jag plockade ut det.

Lite osäkerhet kom när jag slutade förstärka andra gripanden, eftersom hon var så superpå tog jag en 30 sekunders LRS-paus och började igen med samma kriterier. Super! Hon greppade från rätt håll, och började dra!

För att göra det lite lättare spolade jag så cisternen var tom (spolaren rör sig lättare), och hon fick till det perfekt!

Nu ska hon bli säker, kunna spola med full cistern, jag ska sätta på stimuluskontroll, ochtona bort min egen plats inne på toa (jag vill kunna stå utanför).


Popsy drar av strumpor perfekt (jag har bytt till steps, liten hund = liten strumpa).

Hon lägger glatt in dem i maskinen på kommando "i tvätten" och en förtydligande pekning (som ska bort, jag vet).

Så idag har vi tränat på att stänga luckan, dvs puffa på den från rätt håll. Det har gått över förväntan! 7 av 10 går hon mot luckan, viker av med nosen så hon kommer under den, och ger en tass-nos-puff som stänger den.

2 gånger av 10 ger hon den en rejäl puff från fel håll så den öppnas ordentligt, viker "runt hörnet" och puffar till den likadant från andra hållet. Helt OK i min bok.

Den sista gången försöker hon hoppa in i maskinen / puffa som en idiot från fel håll / gnälla / puffa på något helt annat. Lika bra att testa, liksom.

Den STORA svårigheten är att den visuella signalen "öppen lucka" BÅDE betyder "lägg in strumpan" och "stäng luckan". Hon tar lätt fel...Och skulle där dessutom råka ligga en strumpa inuti maskinen så är ALLTID prio ett apportering...Svaret heter stimuluskontroll! Fast först ska "stänga luckan" se ut exakt som jag vill ha det, och vara lite säkrare.

ANNONS
Av Åsa - 21 maj 2008 18:39

Idag var jag förberedd med logg.


Popsy började med att dra av strumpan, jodå, det sitter! Hon är t o m försiktig när hon greppar för att inte bita i mina tår.

En knuten strumpa var inga problem att lägga inuti maskinen, efter några pass även en dubbelvikt, om hon håller den rätt. Hon är hur söt som helst, puffar ner strumpan med nosen om den hamnar fel! Om hon tar den bara i ena änden blir det däremot helt fel.

Jag har upptäckt ett delmoment till: gå runt luckan för att puffa från rätt håll! Hon har tränat så mycket att öppna luckor att det är svårt att få henne att tänka om. Men jag har en plan!

Puffar gör hon däremot glatt och hårt. Hon kommer nog inte att klara att stänga den RIKTIGT, men puffa igen den duger bra för mig.


Mårran ä'r numera helt vild inne på toa...Upp på stolen, puffa på spolaren. När jag försökte vänta ut en kraftigare puff eller någon sorts gripande började hon med bakbenen istället...Snabbt backa i planen. Ska revidera den något.


Allt är väl dokumenterat, men jag vill få det på film också! Hmmm...imorgon är Ola och jag lediga samtidigt på kvällen...

Av Åsa - 21 maj 2008 09:14

Roligt och nyttigt! Maria Yttermyr har skrivit en jättebra artikel som du hittar här:

http://cowgirlup.bloggagratis.se/2008/05/21/726581-artikeln-om-burlekar-fran-canis-i-fjol/

Av Åsa - 20 maj 2008 09:55

Idag har vi börjat på trixhemläxan. Eller, jag tänkte ju bara testa lite, så någon logg har där inte blivit...Får försöka återskapa ur minnet. Ska muta maken att filma också.


Popsy började med att lära sig dra av strumpan från min fot. "Dra" kan hon redan, så det var mycket enkelt!

1. Kampa med strumpa

2. Strumpan sitter på 5 cm

3. Strumpan sitter på hela foten, men inte hälen

4. Strumpan sitter precis över hälen

5. Drar upp strumpan helt så att den sitter normalt över tårna, så hon får mindre bit att ta tag i, men fortfarande nedhasad vid hälen så den lossnar lätt

6. Drar upp strumpan helt. Hon fick kämpa som 17 för att få av den, måste skaffa lösare strumpa!

Klart och fixat på 5 minuter.


Sedan skulle hon lägga den i tvättmaskinen.

1. Titta på öppningen

2. Sticka in nosen

3. Hoppa upp med tassarna (annars når hon inte)

4. Apportera strumpa inuti maskinen

5. Lägga strumpa på kanten

6. Lägga strumpa i maskinen

Vi kom till punkt 5, sedan var jag nöjd.


Slutligen: stänga luckan. Jag trodde hon skulle behöva tassarna, men hon bjöd spontant på hårda nospuffar.

1. Nostarget på stängd lucka

2. Öppna luckan successivt

3. Hårdare nospuff, så luckan stängs helt

Hon puffade hejvilt, men inte alltid från rätt håll...


En bra bit på väg med tricket är vi, på 15 minuter...Hon är häftig!


Mårran ska lära sig spola på toa. Jag började med att spola och mata rikligt ett par gånger, så att hon inte blir rädd för ljudet.

1. Nosa på toan

2. En tass upp

3. Två tassar upp

4. Stå stadigt

5. Nostarget på spolaren

6. Gripande av spolaren

7. Dra i spolaren uppåt

8. Spola

9. Baklängeskedja

10. Flytta ut mig ur rummet

Vi kom till punkt 5 idag (3 pass ā 3 minuter), och jag påbörjade att shejpa mer kraftiga nospet på spolaren. Förr eller senare kommer där ett gripande!

Jag passade också på att spola och mata när hon stod på toan.


Slutsats: jag har världen roligaste hundar! Det blir till att hålla toadörren och tvättmaskinen stängda, och strumporna väl uppdragna i fortsättningen...

Ikväll blir det agility och mer kul!


Av Åsa - 20 maj 2008 08:38

Sista gången på kursen fick vi underbart väder, och de flesta var på plats.

Jenny hade ritat en lite lagom svår och snurrig bana som vi fick bygga och gå. Jag startade Popsy först och Mårran sist.


Popsy var glad som vanligt, lite distraherad av någon annans roliga pipis, men lätt att "jobba upp".

Vi satte banan perfekt! (Utom slalomen, så klart). Alla byten satt, hon var med mig, klarade t o m platten! Sakta på bommen, bra kontaktfält överallt.


Mårran fick gott om tid på sig att värma upp, vi lekte nya favvoleken: sitt - jag retas med leksak - Fri! I det läget blir leksaken tokrolig! Lustigt...men bra.

När vi ställde upp för banan var min agilitykoncentration som bortblåst...Ingen koll på vare sig bana eller kropp. Vi fick till det halvdant...


Alla fick gå banan på nytt, jag fick lite tips från coachen (Mona) om hur jag skulle hantera skillnaden mellan lite och stor hund, och så körde vi igen. Mycket bättre! Genomgående är Mårran bättre andra gången på en bana, både agility och rally. Antingen är det jag som är annorlunda, eller också känner hon sig helt enkelt säkrare när hon har "nosat av" banan en gång. Jag hade lagt till ett byte precis innan slalomen, både som en uppmärksamhetssignal och för att få vänsterslalom, och hon satte den!


Popsys andra runda fungerade också bra, också här med vänsterslalom, hon missade första porten men fixade resten.


Som avslutning körde vi de två svåraste kombinationerna (många byten och svängar på kort tid) med tips om placering och uppmärksamhetssignaler för hunden. Handling är verkligen hur komplext som helst!


Vi avslutade med tårta och enskilda samtal (utom jag som enligt Mona är omöjlig att få ordning på ; )), med lite tips om fortsättning.


Stort tack till Jenny och Mona, två superduktiga instruktörer som verkligen bryr sig och ser de små detaljerna! Och naturligtvis till en jättetrevlig grupp som lät mig vara med, och underbara hundar!

Nu dröjer det väl till nästa agilitykurs innan jag tränar igen...

Av Åsa - 19 maj 2008 10:28

I samband med vårt medlemsmöte kommer Jörgen Thynell och håller föredrag, inte missa!

Visa att klubben har medlemmar som bryr sig, det är VÅR klubb. 

Föredraget är gratis för "Eslövare", utomstående anmäler till mig senast 25/5 och betalar 50:-.

Datum: Tisdag 27/5

Plats: Eslövs Brukshundklubb

Tid: Mötet 18.30, föredraget 19.00

Anmäl: telefon 0706-178369, mail asa@asashundar.se


VÄLKOMNA!

Av Åsa - 19 maj 2008 10:08

Hemläxan från Ann-Louise på kriterieplaner rörde ett trix och ett lydnadsmoment. Jag valde "ta av strumpa, lägga i tvättmaskinen, stänga luckan" och vittringsapporten (vi har ju redan börjat).


Men vi började med rutan.

Popsy fick lite "hitta mitten" och några långa skick (25 meter) med och utan utlagd belöning. Hon föll in i sitt gamla "jag vet att jag ska stanna", så vi passade på att reparera lite på 10 - 15 meter, med klick för bra fart och kastad belöning. Tvåans ruta känns enkel nuförtiden (i hemmiljö), jag har treans i huvudet. Och eliten...

Mårran fick springa till target mitt i rutan, och blev belönad med ny favvis: wubba-kong. Hon springer lyckligt efter den och lämnar stolt vid mina fötter. Det fick lite mer fart på target-traven!

Mårran körde också lite apport, bananincidenten har suttit i och skapat lite obehag i momentet som jag vill ha bort snabbt. Lite enkla gripanden, lite hålla fast, så var hon på bättre humör igen. Ska nog träna superenkel apport hela veckan för att få tillbaka glädjen.


Och så vittringen...

Något har blivit fel på vägen, det är helt klart. Båda hundarna valde lapp på måfå enligt tekninken "jag vet att det är en av dem, bara att testa".

Jag ska återgå till endast en lapp, klippa ner den, och gömma den, i förhoppning om att de ska sätta på näsan mera. Jag tror det är det som brister, de har inte fattat att det är LUKTEN som spelar roll.

Steg ett: hitta lappen överallt, nedklippt till ett frimärke. Jag beräknar att det tar hela veckan att få till, förutsatt att vi tränar varje dag. Kanske borde jag också använda lappar som ser olika ut?

Tur att vi tränar med lappar och inte pinnar! Jag förstör i alla fall ingenting för framtiden.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se