Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 28 april 2008

Morgonexperiment

Av Åsa - 28 april 2008 09:40

Jag vill träna Popsy att apportera metall (läskigt!) utan att riskera att "förstöra" metallapporten. Idag hette projektet skiftnyckel.

Jag satt på trappan och shejpade ett gripande, och ett hållande. Problem uppstod när hon tappade skiftnyckeln och blev rädd för ljudet, börja om från början.

Hmmm...Skulle det gå att betinga ljudet av fallande skiftnyckel (MYCKET otäckt!) till att fungera som en sekundär förstärkare? Intressant! Måste provas!

Så vi satte igång. Popsys frukost låg i potten, visserligen bara torrisar men Loppan är HUNGRIG på morronen. Släpp skiftnyckel från en cm, ge godis. De första tio gångerna flög hon bakåt, men uppskattade godiset. Paus.

Nästa tio gånger blev reaktionen mindre och mindre. Ett par pass till, ingen reaktion. Jag ökade till fem cm (mera ljud), om från början. När reaktionen var borta tog jag det ett steg längre: började förstärka spontana sitt med ljudet av skiftnyckeln (och mat, så klart). De första sitten var MYCKET tveksamma och tog tid på sig. Men sista näven mat gick åt till spontana sitt i flyt, men skiftnyckel som betingad förstärkare!

Från skräck till förtjusning på tio minuter (och ca 100 torrisar). Visst stämmer det att en förstärkare inte ens behöver vara vidare trevlig för hunden, med klassisk betingning kan man ändra det mesta...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se