Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 7 april 2008

Mappklok, repetitonsklok och felklok

Av Åsa - 7 april 2008 18:00

Jag börjar (äntligen) få lite ordning i huvudet när det gäller en spontana träningen. Det är en sak att läsa om vettiga "regler", en helt annan att använda dem...

Kort exempel på att träna stadga/frisignal, eller skiften stå-sitt-stå:


Jag ser Mårrans beteenden som olika mappar i datorn. Om hon står framför mig och jag står still kan hon välja på ( i nuläget):

stå, sitt, ligg, ingång, backa, (för att hålla oss till grundfärdigheter)

Säg att hon väljer sitt, och jag klickar. Får hon godiset kastat vill jag ha ett nytt sättande (repetitionsklok, upprepar det hon senast blev klickad för). Får hon godiset i munnen kan hon välja på:

sitt kvar, stå, ligg

Klickar jag direkt en gång till medans hon sitter, så är det stadga som gäller (klickar för att hon sitter still). Hon ska nu sitta still tills jag ger frisignal, oberoende av vad jag gör (går runt, lockar med godis, drar i henne).

Om jag väntar med klicket så kan hon testa ligg eller stå. På frisignalen ska hon genast byta position (till vad spelar mindre roll), och får en kastad godis och lek som belöning. Inget klick (frisignalen fungerar som betingad förstärkare).

Om jag vill träna stå och hon lägger sig ner blir det inget klick, och hon testar återigen det som senast lönade sig (sitt) och får klick för det. Nu väljer hon (förhoppningsvis) stå istället, och får klick för det.

Eftersom hon blev klickad för sitt alldeles nyss är det troligt att hon kommer att välja att skifta mellan sitt och stå, och får då klick för båda positionerna växelvis.

Än så länge har jag inte börjat med bytsignal inom ett träningspass (som ligger på 60-120 sekunder), däremot byter jag oftast beteende med en rejäl paus där jag själv byter position för att markera "paus" (oftast vänder jag ryggen mot henne och tar nya godisar, skriver i de data jag vill ha, och förbereder kriterierna för nästa pass).

I förlängningen finns planer på att utveckla fel/bytsignalen som jag nu i stort sett bara använder när hon bjuder favoriten ingång och jag vill jobba i front, men just nu fokuserar jag på att få ovanstående system i ryggmärgen på oss båda.


Verkar det logiskt för någon annan än mig? Spelar ingen roll egentligen, eftersom jag fattar...; ) 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se