Åsas hundar

Alla inlägg under mars 2008

Av Åsa - 14 mars 2008 14:17

När jag kom hem var min spårväska uppbruten. Jag tittade längre fram i rummet: snöret som var fäst vid klöven stack ut från under sängen. Men i andra änden var det tomt...

I sängen hos Popsy hittade jag en ensam benflisa.

Mysteriet tätnade senare på kvällen, när Mårran vägrade äta, och sedan behövde gå ut och spy tre gånger under natten.

Hmmm...Jag undrar var min klöv kan vara...

ANNONS
Av Åsa - 14 mars 2008 14:13

Morronträningen rörde sig om lådor: stor och liten.

Mårran shejpade jag vidare att stå i lådan, trots att det är obekvämt.

Popsy shejpade jag upp på lådan med alla fyra, först den stora, sedan den lilla!

Nästa steg är att börja jobba med att backa upp på lådan, och att placera alla fyra tassarna i en mindre låda (som vattenskålen).

Nöjd!

ANNONS
Av Åsa - 13 mars 2008 20:41

Var på planen tidigt för att träna lite ensam.

Mårran fick köra lite fritt följ, sitt i front och sitt under b. m.

Popsy gjorde superfint fritt följ! Vi fortsatte med sitt och stå under b.m, lite tasstarget, och lite tävlingsträning.

Mårran fick komma ut och leka i buren på planen som avslutning. Nu hade andra hundar kommit och hon for ut ett par gånger och skällde en del, men till slut vände hon bort huvudet och la sig ner i den trygga buren. Problemet är inte att få in henne, problemet är att få ut henne! Det är tydligen tryggare och trevligare där inne, och inte så kul att jobba... Dags att lägga om träningen något.

Av Åsa - 13 mars 2008 13:23

Hundarna var PÅ i morse, så vi hann träna lite innan jag åkte till jobbet. Jag blev inspirerad av Andrea och Fanny (klickerklok.se) till att ta upp kroppskontrollen. Ska definitivt köra till IKEA och handla balansleksaker, men just nu fick det bli låda.

Vi har tränat låda en gång tidigare, men det var glömt och borta. Jag frishejpade upp framtassarna och lät hundarna gå runt lådan med framtassarna på och baktassarna nere, för att träna bakdelskontroll och balans.

sedan vände jag på lådan och sjejpade "fyra tassar i lådan". Popsy klarade det lätt, men Mårran får nästan inte plats och det tog lite tid innan baktassarna kom in. Jag planerar att byta till en mindre låda om några dagar, för att verkligen träna balansen!

Popsy fick träna "städa", hon börjar bli riktigt bra! Efter att ha försökt hoppa upp i den lilla lådan flera gånger (det kommer Popsy, bara inte just nu), fick hon syn på en kloss och sen var hon igång. Så enkelt det ser ut när det är "klart"...

Sedan vände jag uppochner på den lilla lådan (20x20x20cm) och frishejpade upp framtassarna (gick snabbt med båda!) och lät dem cirkla runt. Snyggt!

Än så länge har vi bara kört vänstervarv (jag tänker mig snygga ingångar och vänstersvängar som resultat), men jag planerar att lära in båda hållen.

Av Åsa - 13 mars 2008 08:48

Idag erkände husse att han har tagit för vana att gå den "farliga" rundan igen på eftermiddagen (den förbi Lysia). Jag har bett honom låta bli tills jag känner att träningen har kommit längre, för att undvika bakslag, men han lovar att han bara går där när hundarna är inomhus.

Däremot så brukar den andra hunden (ett par hus tidigare) vara ute och skälla.

Mårran har uppfört sig exemplariskt varenda gång!

Visserligen lite stel, och med rest ragg, men INGA skall och INGA utfall!

Trots att det är husse, halsband, och inget godis. Duktiga Mårran!


Överhuvudtaget så har jag märkt att aggressionsträningen har "smittat" av sig på en massa andra situationer: det är oerhört sällan som hon skäller på något / någon okänd, utan hon kommer till mig och tar kontakt. Skäller en annan hund kommer hon till mig. Hon har börjat skvallra på både harar och fasaner, utan att vi har tränat det något vidare. Egentligen har hon börjat skvallra på allt...Och jag är ju inte sen att utnyttja läget, numera har jag alltid godis i fickorna för att verkligen kunna förstärka kontakttagandet, vi har fått igång en positiv spiral! Popsy fattar nog inte riktigt vad som händer, hon bara gillar godis...

Av Åsa - 11 mars 2008 19:47

...är smaskens tycker Mårran. Väl värt att jobba för.

Vi började i morse med fokus och position i fritt följ, jag gick runt i en stor cirkel och lät henne söka upp rätt position. Jag varierade antalet steg som hon fick hålla fokus, kastade godiset, och lät henne hitta positionen igen. Först till vänster, sedan till höger, sedan på en åtta. Övningen fungerade jättebra! Stor förbättring på tre pass.

Vidare till utgångsposition. Jag belönade ur position och flyttade mig medans hon letade upp godisen, så hon fick komma in till sidan igen. Sådär...hon sätter sig snett.

Lite ligg, sitt och stå i front, inga problem trots att vi tränat sidposition precis innan. Och så lite stå under baklänges marsch, riktigt bra!

Inomhus ville hon fortsätta ett tag till, vi körde frys på target (knytnäve) i två sekunder. Bra! Lite kryp efter targetpinne, och sist en favorit i repris: städa klossar. Hon blev jätteglad när jag tog fram klossarna, och alldeles för ivrig! Lite tugg, lite okoncentration, men bra slut och en VÄLDIGT trött hund.


Popsy tränade samma saker idag, riktigt duktig var hon! Positionen i vänster om halt sitter fint nu, hon går något längre fram i det fria följet, och stå gick jättebra idag.

Hon fick också städa klossar, med mig helt passiv. Svårt! Hon tänker så det knakar, provar att putta och skrapa på lådan, får syn på en kloss (de ligger spridda runt henne), och bär den beslutsamt till lådan och släpper den inuti. klick och godis. Sedan skulle man tro att poletten har trillat ner, men då börjar hon om från början med putt och skrap igen...Lustig hund...


Skendräktigheten är ännu värre idag. Jag hoppas gnällperioden är över snart så man får sova på nätterna!

Av Åsa - 11 mars 2008 19:30

Så här gör jag (exemplet rör sitt, jag gör likadant med de andra två):

Jag jobbar i 60-sekunderspass och försöker hålla en frekvens på minst tio klick / pass.

1. Ett pass spontana sitt i front.

2. Jag börjar trampa på stället.

3. Jag går SAKTA bakåt.

4. Jag ökar tempot.

I takt med att hon har blivit säkrare har jag krympt ner till ett sitt i front för att visa vilken position vi tränar, sedan börjar jag backa. Vill jag byta till ligg kör jag ett ligg i front, och börjar backa. Stå är svårast än så länge, så där kör vi fortfarande ett helt pass stå i front innan jag rör mig.

Jag kastar godiset (belönar ur position) för att hon spontant ska söka upp mig för en ny rep, belöning i position (i munnen) betyder stadga (stanna kvar).

Gör hon fel fler än två gånger på rad bryter jag passet, planerar om, och kör igen efter ca 30 sekunder, med något lägre kriterier.

Av Åsa - 10 mars 2008 18:38

Hon gick RIKTIGT bra på vår morgonträning.

Spontana beteenden:

Utgångsställning

Fokus under fritt följ, vänster om halt (positionen blev MYCKET bättre!)

Ligg / sitt / stå i front

Sitt under baklänges marsch

Ligg under baklänges marsch


Hon börjar förstå att om jag inte klickar vill jag ha något annat, och hennes framförmapp verkar organisera sig själv! Så mycket tankemöda, till synes till ingen nytta. Idag bara funkade det. Nästan som att hon kunde läsa mina tankar...


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se