Åsas hundar

Alla inlägg under mars 2008

Av Åsa - 21 mars 2008 19:27

Jag, Andrea och Jennica träffades i "halvtid" och tränade till klickertränarutbildningen. Det är nyttigt med fräscha ögon!


Mårran fick köra sitt och ligg i front, och sin favorit: ingångar. Positionen har blivit mycket bättre, dags att lägga på hyllan ett tag. Andra passet körde vi target, tass, nos och hand. Hon har blivit riktigt duktig!


Popsy fick jobba med ligg i front och under b.m., fungerade jättebra! Sedan bytte vi till sitt utan problem. Stadgan däremot gick inte alls...

Andra passet körde vi kryp, ingångar och backa vid sidan. Till slut fick jag lite apporteringstips, jag tror jag har en plan! Ska bara fila lite till på den.


Båda hundarna fick sedan vara "försökshundar" vid en lektion, labrador som behöver lära sig att ingen hund tänker hoppa på honom och äta upp honom. Alla inblandade hundar uppförde sig fantastiskt!


Nu är vi trötta, både jag och vovvarna...Det tar på huvudet...

ANNONS
Av Åsa - 20 mars 2008 13:27

Men vi tränar ändå!

Loppan fick följa med till klubben för att vara "störning" för Sam. Hon är perfekt, har jag bara godis i handen så bryr hon sig inte om NÅGOT annat.


Naturligtvis passade vi på näre vi ändå var där.

Rutan körde vi helt targetfritt idag. Det gick hyfsat, men jag ska köra target i första skicket ett tag till för att få henne säker. Hon blir lätt distraherad av intressanta fläckar och när hon väl har förlorat fokus på konerna kan hon hamna var som helst...

Jag började hårdköra ligg under b. m. med tanke på tävlingen, hög tid att få ordentlig koll på läggande under gång! I början kastade hon sig ner och kröp framåt, men vi körde hela svängen med stillastående, trampa på stället, backa i slow motion, och till slut gick det RIKTIGT bra.

Jag har en ny övning för det fria följet som verkligen fokuserar på frivilligt val: jag går runt i en stor cirkel (börjar i vänster varv) och låter hunden själv hitta sin position. Sedan ping-pongar jag antalet steg som de ska hålla fokus, klickar, och kastar belöningen så att de får söka upp mig på nytt. Jag ökar kraven genom att byta varv, och sedan börjar jag ta upp det "normala" fria följet med svängar, halter och tempoväxlingar. Mina hundar har fått en helt ny vilja att vara vid min sida! De håller bra position, Popsy släpper mig inte längre helt plötsligt. I början var det mycket "örla runt" från deras sida, men det försvann minsann snabbt när jag bara fortsatte gå.

Jag är mycket nöjd.

ANNONS
Av Åsa - 18 mars 2008 20:12

Hallå! Är ni kycklingar eller? tre stycken på allmän träning, svagt...Fast jag kanske räknas som två, två hundar.


Vi hade med oss en favorit från "förr", mamma scans köttbullar. Mårran var lycklig...Hon vek inte från min sida, kanske skulle hon då missa en chans! Hon skällde lite på Marianne och Sissie, men det var mer "nu är jag lite vild och vill igång och träna och hon ska inte tro att hon ska få MINA köttbullar" än "hon ska dö" och försvann snabbt. Lugn och fin, mycket bra fokus!


Popsy har inte tränat med tävlingsledare på länge, så vi tog chansen. Hon var superpå! Jag hade som strikt regel att köra tio sekunders time-out med ryggen mot vid minsta skäll-morr-yl, och fick bort det på två försök. Förutom att följa Agnes instruktioner så förstärkte jag start UTAN hopp, sitta stilla vid sidan och vänta på kommando, bra position i helt om marsch, och raka sättanden. Jag var väldigt nöjd med henne!


Mårran fick komma ut igen, vi körde ett pass var av sitt, stå och ligg i front. Det gick jättebra! Skönt att inte den dåliga burträningen gav några men för träningen. 


Nu ska jag tillbringa resten av kvällen med min nya DVD, "advanced clickertraining" med Kathy Sdao, Ola är ändå inte hemma...


Av Åsa - 18 mars 2008 15:01

Mårran reagerade konstigt på osten idag...OK, det har aldrig varit en favorit, men nu var det sänkt hållning och lessna öron. Samma ost som burträningen på plan, kan jag ha fått en konstig betingning? Det släppte efter ett litet tag, klickade glada öron och det hjälpte.


Båda hundarna fick köra kryp och håll fast (penna) idag.

Krypet går framåt på båda! Popsy gör ca 50 cm nu, Mårran kör sitt kryp-hopp för det mesta, men fick faktiskt två snygga kravlingar idag att klicka för. Targetstaven är oumbärlig än så länge, tänker få krypet ca tre meter innan jag jobbar bort den.

Popsy kör håll fast med frenetiskt tugg, Mårran gör det JÄTTEBRA! Måste fundera över hur jag ska få bort tugget...


Och så har vi anmält till tävling. 19/4 i Svedala, lkl1 med Popsy. Dags att kolla av hur momenten fungerar tävlingsmässigt, så jag vet var jag ska lägga krutet. Apporttugget, säker plats, och läggandet vet jag redan om, men där finns garanterat mer.

Av Åsa - 17 mars 2008 10:30

Hann med ett morgonpass. Nya godiset: torrfoder uppblött i fiskbuljong. En succé!


Popsy:

Tasstarget. Full fart, rejält tramp. Fortfarande apportering när den ligger för långt bort, först tass, sedan hämta. Mycket bra flyt.

Håll fast: Vill börja lära in andra föremål än apporten, idag ett gummiben. Med tävling i sikte kör vi inte spontant utan tävlingsträning. Jag bygger en kedja: fot, sitt still, INTE ta apporten när den presenteras, gripa på kommando, INTE byta ställning, hålla fem sekunder, lämna i handen.

Punkttränade inte ta innan kommando och håll ställning, satte sedan ihop. Det fungerar bra förutom att hon tuggar som en idiot! Jag väntar ut den värsta "attacken" och klickar när hon håller den still.

 Backa: Började med ett pass utgångsställning (fokus på frys i utgångsställning tills klick eller kommando ges, INTE skutta runt), och fortsatte med backa vid sidan. Jättebra!


Mårran

Tasstarget: bra flyt, bra tempo.

Håll fast: Vi jobbar med att hon ska hålla den även om jag petar på den / drar i den / lockar med godis. Enbart spontant. Det gick jättebra!

Utgångsställning: Började fint, har höjt mina kriterier något för att få henne längre bak. Framtassarna i linje med mina tår, inte framför. Tyvärr tappade jag klickern och skrämde henne mitt i en ingång, tillbaks till början...

Backa: Det gör hon vanligtvis jättebra, men idag började hon hoppa sittande baklänges...Ett par klick för korrekt rörelse så var problemet löst. Bra flyt, fin position, bra tempo.

Av Åsa - 16 mars 2008 21:08

Jag och Mårran gick över till Lysia, ett tag sedan vi tränade. Mårran var glad och träningsvillig, men inga hundar hemma. Jag passade på att göra lite halter och vändningar, hon har börjat hamna lite långt fram i halterna.

Helt plötsligt hör vi "voff", och runt hörnan kommer den ena Lysia-hunden. Utanför staketet.

Den var ganska lugn och kom fram för att hälsa, jag matade Mårran som en idiot samtidigt som jag skrämde bort hunden (lär jag henne att inte göra utfall så är det ju desto viktigare att jag visar att jag klarar att skydda henne). Den lät sig skrämmas, och höll sig på fem meters avstånd. Mårran var lugn och godissugen.

Runt hörnet kommer nästa hund, fri som fågeln. Samma procedur (närma sig, bli bortskrämd, gå fem meter), Mårran fortfarande lugn. Nu har jag alltså Mårran i koppel, och två lösa hundar mindre än tio meter från E22:an. Samtidigt som jag inte ville riskera att locka ut dem på vägen, så MÅSTE jag lämna Mårran hemma och hämta halsband och koppel. Och mycket mera godis, jag har ju skrämt dem alldeles nyss. Och Ola till hjälp.


Hem med Mårran, snabbt tillbaka. Båda kom med lite lockande, och den ena lät sig fångas. Trevlig hanhund, som glatt hälsade mig med slickar i ansiktet och accepterade kopplet utan problem. Tiken var mer på sin vakt, och skällde frustrerat på Ola. Vi kastade godis på marken, hon åt ur handen, och jag började sätta som villkor att jag skulle få klappa henne på nosen... huvudet... bringan... halsbandet... Fick tag, men tappade henne när hon skyggade. Skulle gett henne mera tid! Nu höll hon sig minst tio meter bort.


Ola sprang över till vägkrogen för att undersöka om han kunde hitta ett telefonnummer till ägarna, jag satte mig vid sidan (så långt från vägen som möjligt) och började leka med (träna) killen i kopplet. Han var MYCKET villig! Fiskchips är toppen...Tösen kom sakta närmare. Utan att titta på henne slängde jag godis på marken, som hon fick ta om hon ville. Det ville hon. Först tveksamt, sedan närmare. Efter tio minuter åt hon ur min hand igen. Killen var helt lugn och hade lagt sig vid mina fötter, Tösen (så snabbt man döper hundar!) fick smakbitar med jämna mellanrum och började också slappna av. Jag hade precis börjat få klappa henne på huvudet när ägarna dök upp.

Mycket lättade tog de hand om två glada hundar!

Jag var bara glad att jag bestämde mig för att träna vid Lysia just ikväll, så att vi slapp en trafikolycka, och jag hade en trevlig stund med hundarna. Det ska bli intressant att se om de kommer ihåg mig (och ca 300 gram fiskchips) när vi ses igen!

Av Åsa - 16 mars 2008 09:50

Att komma på något självklart, menar jag.

Sedan burträningen på planen i torsdags har det varit en sak som gnagt i mig: mitt beteende när Mårran lämnade buren för att kolla närmare på Albin och Fanny.

Mårran är hittills burtränad enbart med positiv förstärkning hemma i badrummet: hon går glatt in i buren och får sitt klick och godis. Går hon ut ignorerar jag henne tills hon går in (tar ca 5 sekunder). Jobbar jag med störning (försöker lura henne att komma ut innan kommando) så har jag en felsignal som stoppar henne halvvägs, eller stänger helt enkelt luckan.

Jag vill att buren ska vara en trygg plats att pausa i mellan träningspassen.


Situation:

Jag hade buren mitt på plan. Mårran i buren, lite stressad av de andra hundarna som jag använde som störning. Andrea och Albin och Helena och Fanny stod intill buren och pratade, både Albin och Fanny lugna. Luckan var öppen, jag stod två meter ifrån.

Mårrans beteende:

Stressar upp sig i buren pga hund i närheten, rusar till slut ut, hälsar ganska lugnt på hundarna.

Mitt beteende:

Förvandlas till ett rytande lejon, använder all min kraft för att skrika på henne, tar henne och nackskinnet och ger henne en örfil.

Konsekvens:

Mårran far in i buren snabbt som sjutton. Efter en stund lägger hon sig ner, MYCKET noga med att ine titta på de andra hundarna (vänder bort huvudet).


Jaha, det var väl bra? Ute ur buren= farligt, inne i buren= tryggt. Var det inte det jag ville?

Historien är inte slut, jag drabbades nämligen av en hel del biverkningar av mitt straff:

1. Mårran vägrade komma ut ur buren överhuvudtaget. Jag lyckades klicka ut henne tass för tass, men hon vände DIREKT och kastade sig in igen.

2. Hon satte straffet i samband dels med mig som person, dels med planen och träningstillfället, dels med de andra hundarna.

3. Hennes stressnivå steg genom taket. Helt omöjlig att träna ens de lättaste saker med. Svarade knappt på klickern, tog inte godis.

4. Fick bevisat för sig det hon redan visste, nämligen att planen är obehaglig och andra hundar farliga.


INTE ALLS i linje med det jag har försökt uppnå under tre års tid alltså...

Hur kan jag vara så korkad? Jag VET ju hur hon fungerar, och jag VET hur inlärning fungerar. Det finns bara en sak att säga: STYGG MATTE, slå huvudet i väggen tre gånger (hårt!) och börja om från noll.

Av Åsa - 15 mars 2008 22:36

Inget hunderi idag, men Ola har tömkört sin unghingst helt själv för första gången.

Vi tränar häst som vi tränar hundar, med positiv förstärkning, även om jag inte använder klickern utan min röst. Hur fungerar det? Jotack..:


Ola tar med utrustningen ut i hagen, båda hästarna springer honom till mötes. Benjamin, vår tvååriga ardennerhingst, står (helt lös) helt still och blir borstad och får hovarna kratsade. Sedan går han själv bort och ställer sig vid selen, och väntar på Ola. Fortfarande helt lös står han blick stilla (rör inte en hov) tills all utrustning är på, Ola är på plats bakom honom, och smackar. Han drar helt orädd två draglinor med kättingar, utan att bry sig om ifall de hamnar runt benen eller på hovarna. Han är lyhörd och går att styra med 5 cm marginal. Han behåller fokus på Ola trots att Tango (den andra hästen som är sotis på uppmärksamheten) springer runt honom och bockar och skuttar.

Och nej, vi pratar inte om en slö eller avtrubbad häst, bara en häst som vet exakt vad som lönar sig...


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se