Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 31 mars 2008

Tröskelvärde

Av Åsa - 31 mars 2008 18:48

Ibland fastnar saker i huvudet, eftersom de helt plötsligt förklarar något som man länge vetat men inte riktigt kunnat sätta ord på.

"Tröskelvärde" är en sådan sak för mig.

Vid allt arbete där det förekommer störningar för hunden (dvs allt arbete överhuvudtaget så länge inte hunden är i en skinnerbox) finns det ett tröskelvärde. Det är helt enkelt hur hög hundens störningströskel är, hur mycket störning som behövs för att den ska sluta göra det vi vill och istället välja ett annat beteende.

Varje gång man utför en övning som håller sig under tröskelvärdet, dvs hunden klarar av att utföra det vi vill, växer tröskeln en liten bit.

Varje gång hunden utsätts för något som är över tröskelvärdet, dvs den "trillar tillbaka" i sitt oönskade beteende, krymper tröskeln.


Erfarenhetsmässigt skulle jag säga att man snabbast får  tröskeln att växa om man håller sig nära gränsen, och ibland balanserar på den. Man utmanar helt enkelt hunden lite mer för varje övning. Vad man då måste komma ihåg är att om man skulle gå för långt och hunden misslyckas, så krävs det några enklare repetitioner för att tröskeln ska bli lika hög igen.

Ett snabbt "byggande" ska också vägas mot en solid grund! Ett beteende måste förstärkas många gånger för att bli stadigt och säkert.


I aggressionsträning är att hålla koll på tröskelvärdet A och O. Eftersom reaktionen hos hunden blir så kraftig krymper tröskeln väldigt mycket om man råkar gå över gränsen, och kräver många fler repetitioner "på rätt sida" för att repareras.

En misslyckad händelse / träning bör repareras så fort som möjligt! Det verkar som att det är mindre risk att hunden "låser sig" efter ett misslyckande om den genast får möjlighet att göra rätt upprepade gånger.

Inom aggressionträning råder regeln: "är du osäker - försök inte". Man MÅSTE vara åtminstone 90% säker på att hunden kommer att klara av det man utsätter den för!


Tröskelvärdet är också något att fundera över i lydnadsträningen. Om man bygger en solid, hög tröskel i platsliggningen så ligger hunden säkert. Allt för ofta ser jag hundägare som tränar över tröskelvärdet gång på gång: hunden går upp - de lägger ner. Hunden går upp - de lägger ner. Det som händer är att tröskeln krymper för varje gång hunden går upp, och den byggs aldrig upp igen! 

Istället bör man kontrollera var tröskelvärdet ligger (om man inte redan känner sin hund så väl) och sedan inledande göra minst tio reps GARANTERAT UNDER tröskelvärdet. Därefter kan man successivt jobba mot gränsen och höja tröskeln igen. Varje gång man missbedömer och hunden går upp, gäller det att bygga upp tröskeln igen innan man provar samma svårighetsgrad. Beroende på hur mycket hunden rörde sig (ryckte det till i tassarna eller sprang den till en annan hund) och vilken reaktion detta gav (ingen alls eller skrik och slag) behöver man bygga under få reps eller flera, men bygga behöver man alltid.


Att verkligen tänka på tröskelvärdet har hjälpt mig att förstå min hunds reaktioner och lägga upp min träning bättre. Visst har jag tränat på detta sättet sedan innan (trial-and-error, det har helt enkelt funkat bäst), men nu när jag förstår VARFÖR det fungerar så blir det så mycket enklare...


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se